Τρίτη, Οκτωβρίου 10

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Έλληνες της διασποράς για την εγχώρια αγορά ακινήτων. Ειδικότερα Κρήτη, Χαλκιδική και Ιόνιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι Έλληνες της διασποράς για την εγχώρια αγορά ακινήτων, με τις εκτιμήσεις ερευνών και στοιχεία από μεσιτικά γραφεία, να κάνουν λόγο για τεράστια άνοδο στον κλάδο.

Ειδικότερα πάνω από 1 στα 10 εξοχικά (12,3%) στην Ελλάδα αγοράστηκαν φέτος από ομογενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο πωλήσεών της Elxis, εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει απ΄την έρευνα, Έλληνες ομογενείς δεύτερης ή ακόμα και τρίτης γενιάς, κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Γερμανία, πραγματοποιούν φέτος δυναμική επιστροφή στα πάτρια εδάφη, θέλοντας να αποκτήσουν μια κατοικία, για να επισκέπτονται την χώρα μας συχνότερα.

Κρήτη, Χαλκιδική και Ιόνιο

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Γιώργο Γαβριηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis, με βάση τα στοιχεία της εταιρίας το 20,5% των ομογενών που αγοράζουν εξοχικό στην Ελλάδα, προέρχονται από την Γερμανία, ένα πρόσθετο 20,5% από τον Καναδά, ενώ ακολουθούν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ με 17,8%. Κατοικίες στην Ελλάδα αγοράζουν επίσης ομογενείς που ζουν μόνιμα στην Ολλανδία (11%), την Γαλλία (6,8%) και την Ελβετία (5,4%). Οι περιοχές που ενδιαφέρουν τους ομογενείς είναι κυρίως η Κρήτη, Χαλκιδική και το Ιόνιο πέλαγος. Ο ρυθμός μετατροπής (ποσοστό ατόμων που αγόρασε μετά από επίδειξη του ακινήτου) για τους ομογενείς είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τους μη-ομογενείς.

Αναφορικά με τους ομογενείς από κράτη εκτός της Ευρώπης και κυρίως για τους ομογενείς από ΗΠΑ και Καναδά, που επισκέπτονται προορισμούς στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι διακρίνεται η τάση να αγοράσουν ένα ακίνητο και να το χρησιμοποιούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές παράλληλα με την εκμετάλλευσή του την υπόλοιπη σεζόν, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, πάνω από το 75% των ομογενών προτιμούν νεόδμητες κατοικίες από τα σχέδια, τις οποίες σχεδιάζου να χρησιμοποιούν για τις διακοπές τους, αλλά και να τις εκμεταλλεύονται την υπόλοιπη σεζόν, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά ένα έργο που προωθήσαμε στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, με υπόσκαφες κατοικίες, το οποίο αγοράστηκε σε ποσοστό 35% από ομογενείς. Αντίστοιχα, ένα άλλο σχέδιο της εταιρείας με βίλες στο Μαράθι της Κρήτης, αγοράστηκε σε ποσοστό 27% από ομογενείς», αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μεταφέρει στο ΑΠΕ η Elxis, που διατηρεί γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Διευθυντικό στέλεχος εταιρείας, ομογενής τρίτης γενιάς από τη Γερμανία, με καταγωγή από την Καβάλα, αγόρασε μία βίλα υπό κατασκευή σε συγκρότημα στη νότια Κρήτη. Ερωτηθείς για την επιλογή του και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή, ανέφερε ότι όσο μακριά και εάν ζει κανείς, η Ελλάδα παραμένει στην καρδιά του και είναι η πραγματική πατρίδα του, ενώ τόνισε ότι πολλοί φίλοι του, ομογενείς που κατοικούν στη Γερμανία έχουν επίσης εκδηλώσει τα τελευταία δύο χρόνια έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας κατοικίας στην πατρίδα, ιδίως ακινήτων που μπορούν να αποφέρουν και κάποιο εισόδημα μέσω της εκμετάλλευσής τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σημείωσε επίσης ότι ασχολείται για πάνω από 10 χρόνια με τα ακίνητα στην Γερμανία και συγκεκριμένα με την αγορά και μίσθωση ακινήτων στο Ντίσελντορφ και με βάση της εμπειρία του εκτιμά ότι η νότια Κρήτη αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για αγορά καθώς οι σχεδιαζόμενες υποδομές και οι προοπτικές της είναι ελκυστικές.

Αναφέρθηκε επίσης στα προτερήματα της αγοράς ακινήτου στα σχέδια (off-plan), που προσφέρουν, κατά τη γνώμη του, την ιδανική σχέση ποιότητας-χαρακτηριστικών-τιμής, επιμερισμού του κόστους αγοράς ανάλογα με την πορεία της κατασκευής, και προοπτικών για μελλοντικό εισόδημα μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συνεργασία με κάποια τοπική εταιρία διαχείρισης.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης, AirDNA το καλοκαίρι που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε από την επάνοδο των Αμερικανών επισκεπτών στους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ήταν η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί επέστρεψαν στην Ευρώπη, σε τέτοια κλίμακα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς μέχρι πρότινος προτιμούσαν κυρίως προορισμούς εντός της αμερικανικής ηπείρου, ή και εντός των ίδιων των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή απογείωσε την επισκεψιμότητα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα, στην Ελλάδα, το 17% των επισκεπτών να αφορά Αμερικανούς. Σύμφωνα με την AirDNA, η σχετική επίδοση συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε καλύτερων πανευρωπαϊκά.

Αρκετοί από τους επισκέπτες ήταν Έλληνες ομογενείς, δεύτερης, ή και τρίτης γενιάς, πολλοί εκ των οποίων βρήκαν ευκαιρία, ώστε να επισκεφτούν τα πατρογονικά τους εδάφη για πρώτη φορά στην ζωή τους. Το γεγονός αυτό προσέφερε σημαντική ώθηση και στις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών, κάτι που παρατηρείται παραδοσιακά στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται έναν όμορφο προορισμό, συχνά πραγματοποιούν ταυτόχρονα και έρευνα αγοράς για την αγορά εξοχικού στην περιοχή αυτή.

Το ίδιο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και με τους ομογενείς από την Γερμανία, οι οποίοι αποτελούν σημαντική «δεξαμενή» αγοραστών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Elxis το 2022, παρατηρήθηκε «έκρηξη» αγοραστών κατοικίας από την Γερμανία, καθώς καταγράφηκε ετήσια άνοδος κατά 300% σε σχέση με το 2021. Σημαντικό μερίδιο στο γεγονός αυτό, είχαν ασφαλώς, οι ομογενείς, οι οποίοι επιστρέφουν στην χώρα κι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ακίνητο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

 https://www.olympia.gr/1564904/viral/idiaitero-endiaferon-deichnoyn-oi-ellines-tis-diasporas-gia-tin-egchoria-agora-akiniton/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .