Σάββατο, Οκτωβρίου 7

Φιάσκο με το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της Γρανάδας

 Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν - Ουγγαρία και Πολωνία τορπίλισαν τη συνάντηση - Βαθιά διαιρεμένη η Ευρώπη για τους μετανάστες

Με σφοδρότητα αντιτάχθηκαν στη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος οι ηγέτες Ουγγαρίας και Πολωνίας, Βίκτορ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας, μεταρρύθμιση που ωστόσο δεν μπορούν να μπλοκάρουν, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία των

Βρυξελλών, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, για τη διαχείριση κρίσεων στο μεταναστευτικό. Ωστόσο, εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης, με την κίνηση αυτή να έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα κλίμα διχασμού.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έκανε λόγο για νομικό βιασμό ενώ ο Ματέους Μοραβιέτσκι ξεκαθαρίζει και εν όψει των πολωνικών εκλογών ότι η Βαρσοβία δε δέχεται διαταγές. «Αν λοιπόν έχεις υποστεί νομικό βιασμό, αν έχεις εξαναγκαστεί να δεχτείς κάτι που δεν σου αρέσει, τότε πώς μπορεί να φτάσεις σε συμβιβασμό και συμφωνία; Είναι αδύνατον» τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Υπό τις διαταγές του Βερολίνου, οι Βρυξέλλες άρχισαν πάλι να εφαρμόζουν το σχέδιό τους με την υποστήριξη του κόμματος του Ντ. Τουσκ, που συνίσταται στην υποδοχή παράνομων μεταναστών και στην επιβολή δρακόντειων ποινών για τις χώρες που δε θέλουν να τους δεχτούν. Η Πολωνία το απορρίπτει αυτό κατηγορηματικά πρώτα απ’ όλα για λόγους ασφάλειας της χώρας μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Μάλιστα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η Βαρσοβία απέρριψε ένα κοινό ανακοινωθέν για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Γρανάδα. Μετά την εξέλιξη αυτή μια κοινή ανακοίνωση θα αφορά μόνο το άλλο αντικείμενο των συνομιλιών της συνόδου, τη διεύρυνση της ΕΕ.

«Ως ένας υπεύθυνος πολιτικός, απορρίπτω ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής σχετικά με τη μετανάστευση», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο X. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα εκδώσει ξεχωριστή ανακοίνωση για το μεταναστευτικό.

«Κατανοώ τη θέση τους», δήλωσε η Μελόνι

«Η Ιταλία ψήφισε υπέρ του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου διότι, πολύ απλά, οι νέοι κανόνες είναι καλύτεροι από τους προηγούμενους. Αλλά η προτεραιότητά μας δεν είναι αυτή. Όσο μιλάμε για το πώς πρέπει να ανακατανεμηθούν οι άνθρωποι αυτοί στο εσωτερικό της ΕΕ προκαλούμε αύξηση των ροών. Κυρίως όμως εμείς πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι θα λύσει το πρόβλημα που έχει σπίτι του, φορτώνοντάς το σε κάποιον άλλον. Η αρνητική στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας ως προς το Σύμφωνο, θεωρώ ότι οφείλεται στη διαφορετική γεωγραφική θέση των χωρών αυτών, όχι στην ιταλική στρατηγική. Και οι χώρες αυτές συμφωνούν στο ότι πρέπει να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση. Κατανοώ τη θέση τους και δεν πιστεύω ότι ζημιώνει τη δουλειά που κάνουμε» δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζόρτζια Μελόνι.

Η διαδικασία μέσω της οποίας οι χώρες μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αξιοκρατική», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Γρανάδα σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν υπάρχουν «παρακαμπτήριες» σχετικά με αυτή τη διαδικασία ένταξης και ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την μάχη ενάντια στους παράνομους διακινητές ανθρώπων.

Μεγαλύτερη στήριξη ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης

Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και τον ίδιο να δηλώνει ότι “πρέπει να αναγνωρίσουμε τη γεωπολιτική μας θέση αλλά και να κάνουμε ακόμα πιο πολλά“! Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση του συμβουλίου είπε ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλες τις υπό ένταξη χώρες, με τον ίδιο να τονίζει ότι δεν φωτογραφίζει καμία!

Για το μεταναστευτικό ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΕ για την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης – όπως η χώρα μας, ενώ ζήτησε περισσότερα κονδύλια για την στήριξη χωρών με προϋπόθεση την συνεργασία τους. “Η Ελλάδα ζήτησε 2,5 δις ευρώ για στήριξη χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ωστόσο απέχουμε από συμφωνίες“, είπε. “Λέμε όχι σε αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και ναι σε πρόσθετες επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς” πρόσθεσε.

Στο μεταξύ μιλώντας στην εκπομπή Prime του ERTNEWS, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε τη σπουδαιότητα μιας συνολικής λύσης για το μεταναστευτικό, η οποία εξάλλου δεν απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των 27: «Η συμφωνία δε χρειάζεται την ομόφωνη γνώμη των 27. Σύμφωνα με τις συνθήκες, με την πλειοψηφία- και έχουμε μια ενισχυμένη πλειοψηφία πια στα χέρια μας- μπορούμε να προχωρήσουμε».

Η διεύρυνση μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα βρέθηκε και το ζήτημα της διεύρυνσης, με τον Γερμανό Καγκελάριο να τονίζει ότι ήρθε ο καιρός να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων: «Είναι γνωστό ότι είναι πρόθεσή μας να αποδεχτούμε επιτέλους τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έπειτα από 20 χρόνια υποσχέσεων. Έχουμε επίσης αντίστοιχα σχέδια με τη Μολδαβία και την Ουκρανία και εν καιρώ και με τη Γεωργία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει «να προχωρήσει γρηγορότερα» η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας όμως ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σε αυτό το στάδιο. «Έχουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα» στο θέμα αυτό, είπε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου της ΕΕ στη Γρανάδα. «Προς το παρόν, είναι ακόμη πολύ νωρίς, δεν ελήφθη απόφαση», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει αυτό το φθινόπωρο τις συστάσεις της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι οποίες έλαβαν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Ιούνιο του 2022. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες συμφωνούν πως «βρισκόμαστε απέναντι σε μια πραγματική μεταμόρφωση (…) του γεωπολιτικού οράματός μας για την Ευρώπη μας».

Πέραν του ευαίσθητου ζητήματος της Ουκρανίας, η διεύρυνση εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού προϋποθέτει ουσιαστικές αλλαγές στους εσωτερικούς κανονισμούς και κυρίως στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

 https://www.zougla.gr/kosmos/fiasko-me-to-metanasteftiko-sti-synodo-koryfis-tis-granadas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .