Κυριακή, Οκτωβρίου 1

ΔΤ Βασίλης Τσιάτης: Το χθες, το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής Ομογένειας της Βορείας Ηπείρου

ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Κυβερνώντες! Μην ξεχνάτε την Βόρεια Ήπειρο!

Μην ξεχνάμε

Ο ομογενής, δικηγόρος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας, καταγγέλλει την αδιαφορία μας για την Βόρεια Ήπειρο.

Η έννοια του Έλληνα ομογενούς της Βόρειας Ηπείρου δημιουργήθηκε και την συναντάμε στον 20ο αιώνα όταν και κατοχυρώθηκε συμβατικά με την Διεθνή Σύμβαση της Λωζάνης και της Ρώμης.

Ο σχηματισμός της συνδέεται με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και του συσχετισμού των δυνάμεων της εποχής εκείνης ενώ αφορά και τμήμα της Ηπείρου που εντάχθηκε εντός των συνόρων του Αλβανικού Κράτους. 
Η αλήθεια είναι πως η Ήπειρος είναι μία ενιαία γεωγραφική περιοχή – κείμενη μεταξύ των ποταμών – η οποία διαθέτει αυτόχθονα λαό προερχόμενο από τους Δωριείς ο οποίος μιλά την ίδια γλώσσα και διατηρεί τα ίδια ήθη και έθιμα κατά το διάβα των αιώνων και δη προ του χριστιανισμού.


Για τις φυλές που αποτελούν τους Δωριείς – οι οποίοι διακρίνονταν για την ευφυία, την εργατικότητα και την τόλμη τους – έχει αναφερθεί και ο Όμηρος στο έπος της Ιλιάδας.
 

Όμως ο σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι μία ιστορική αναδρομή αλλά η αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας στα πλαίσια των ραγδαίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 

Με την πτώση του Κομμουνιστικού Καθεστώτος στις αρχές της δεκαετίας του 90, παρατηρήθηκε αθρόα εισροή ξένων στην Αλβανία με διάφορες μορφές όπως θρησκευτικούς οργανισμούς, σωματεία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και φιλανθρωπικές εταιρείες από χώρες που αποτελούσαν συμμάχους του ΝΑΤΟ (Τουρκία και άλλες συμμαχικές χώρες) επιδιώκοντας να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο και να χειραγωγήσουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και όχι την αναγέννηση του Αλβανικού κράτους κατά τα πρότυπα ενός κράτους δυτικού πολιτισμού. 


Μετά από 30 χρόνια ο σκοπός αυτός έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό όπως προκύπτει από τα καθημερινά γεγονότα που διαδραματίζονται και σκοπό έχουν να χρησιμοποιήσουν την Αλβανία – ως χώρου ζωτικής σημασίας για τα Βαλκάνια – ως «δούρειο ίππο» για να εξυπηρετήσουν και να ικανοποιήσουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των μεγάλων κέντρων εξουσίας (λ.χ. διά της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αλλά και διά της μονοπώλησης της ακτογραμμής – ριβιέρας προς ανέγερση εμπορικών κέντρων και τουριστικών θερέτρων). Συνεπεία όλων των άνω δεδομένων, ο λαός επιβαρύνεται τις συνέπειες όλων των άνω παρελκυστικών πρακτικών και μεθοδεύσεων διά της πτώχευσης και του χαμηλού βιοτικού του επιπέδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Πριν από 50 χρόνια γεννήθηκα στο Αργυρόκαστρο και οι ανιόντες μου (γονείς) είχαν καταγωγή από την Άνω Δροπολη και την  Ζαγοριά Αλβανίας. Μέχρι τα 22 μου έτη  έζησα, μεγάλωσα και σπούδασα στην πόλη αυτή (Αργυρόκαστρο) η ονομασία της οποίας είναι κάθε άλλο παρά τυχαία. Σχηματίσθηκε από την ένωση της Αργυρούς  - ήτοι της πριγκίπισσας της περιοχής η οποία κατέβαλλε σθεναρή αντίσταση κατά την επέλαση των Τούρκων στην περιοχή θυσιάζοντας και το ίδιο της το τέκνο για την σωτηρία της πόλης – και της λέξης κάστρο προς τιμήν του μεγάλου κάστρου που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε το φρούριο της περιοχής κατά των εισβολέων. 


Ο παππούς μου Σταύρος, ξυπνούσε κάθε πρωί και προσπαθούσε να ενημερωθεί για τις τρέχουσας ειδήσεις μέσω ενός παλιού ραδιοφώνου απ όπου άκουγε ευλαβικά το 1ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Κρατικής Ραδιοφωνίας ενώ η γιαγιά μου Ελένη είχε πάντα σε ένα παλιό σεντούκι αντίγραφο του Ελληνικού Τίμιου Σταυρού. 


Γαλουχημένος με αυτές τις αξίες σπούδασα Αλβανική και Ελληνική Φιλολογία στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου της πόλης μου ενώ μετά τον ερχομό μου στην Ελλάδα διεύρυνα την μόρφωση μου με την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπουδές που ενίσχυσαν το αίσθημα δικαιοσύνης και τάξης που με διακρίνει.


Με τα εχέγγυα αυτά των σπουδών μου αλλά και στηριζόμενος στην εμπειρία που διαθέτω με την πάροδο 30 ετών αδιάλειπτης διανομής και εργασίας μου στην Αθήνα, είμαι σε θέση να αντιληφθώ πως τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας και Αλβανίας) είναι τυπικά και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των 2 λαών αλλά δημιουργούν αναχώματα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.


Θα ήθελα να ολοκληρώσω το παρόν άρθρο με ένα χωρίο από τα σοφά λόγια του Ρήγα Φεραίου ο οποίος διατύπωσε ζωφερά το όραμα του για τα Βαλκάνια λέγοντας πως «Στην πίστη του ο καθένας, ελεύθερος να ζη, στην δόξαν του πολέμου, να τρέξουμε μαζύ, Βούλγαροι κι Αρβανήτες, Αρμένοι και Ρωμιοί, Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή. Για την ελευθερίαν, να ζώσουμε σπαθί. Να σφάξωμεν τους λύκους, που στον ζυγόν βαστούν και Χριστιανούς, σκληρά τους τυραννούν»  
 >Κυβερνώντες! Μην ξεχνάτε την Βόρεια Ήπειρο!

           

Ο κ. Βασίλης Τσιάτης είναι μάχιμος δικηγόρος, με ειδίκευση στα ζητήματα μετανάστευσης, μέλος του αναπηρικού κινήματος και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, με το συνδυασμό «Αθήνα Τώρα», του υποψηφίου Δημάρχου κ. Χάρη Δούκας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος «Νομικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Κράτος και Δημόσια Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.  

 

 

Vassilios Tsiatis

34 Panepistimiou and 1 Ippokratous str, 10679, Athens

This email was sent to oxafies@gmail.com

You've received it because you've subscribed to our newsletter.

View in browser| Unsubscribe




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .