Κυριακή, Οκτωβρίου 29

Ανακάλυψαν την... αισχροκέρδεια των πολυεθνικών

Ακρίβεια στα τρόφιμα
Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύονται ανά περιοδικά διαστήματα οι μέσες τιμές για σειρά ίδιων προϊόντων σε διάφορες χώρες στην Ε.Ε. με σκοπό «να ενισχυθεί η καταναλωτική συνείδηση και να επιτευχθούν οι σκοποί της εσωτερικής αγοράς» ● Σκληρή απάντηση από το ΠΑΣΟΚ: «Βασικός υπεύθυνος για την ακρίβεια, η κυβέρνηση Ν.Δ.».

Μετά τον πληθωρισμό της απληστίας, η κυβέρνηση ανακαλύπτει όψιμα την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκα να απειλεί με βαριά πρόστιμα όσες επιχειρήσεις πιαστούν να παραβιάζουν το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. «Η ελληνική αγορά δεν είναι μπάτε, σκύλοι, αλέστε», προειδοποίησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι «η μάχη κατά της ακρίβειας είναι συνεχής και δεν θα χαλαρώσουμε».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», είπε ότι από χθες 213 κωδικοί έχουν μειώσει την τιμή τους τουλάχιστον 5%, για τουλάχιστον 6 μήνες στα ράφια των σουπερμάρκετ, ενώ στόχος είναι να ξεπεράσουν τους 500. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «είναι η μοναδική που παίρνει πρωτοβουλία, όχι απλά για σταθεροποίηση αλλά για μείωση τιμών» και κατέληξε με την αναφορά στις πολυεθνικές εταιρείες που πωλούν προϊόντα τους σε ακριβότερες τιμές στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αναγνώρισε ότι πρόκειται για «διαχρονικό πρόβλημα» και δήλωσε αποφασισμένος να το αντιμετωπίσει εντείνοντας τους ελέγχους.

Σύγκριση τιμών

Το φαινόμενο της αδικαιολόγητης απόκλισης τιμών στα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. έθιξε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός. Τόνισε πως «είναι σημαντικό η ενιαία εσωτερική αγορά να γίνει πραγματικότητα για τους καταναλωτές και να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές τιμών για προϊόντα οι οποίες δεν δικαιολογούνται από το μέσο εισόδημα των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται, συνήθως από τις ίδιες εταιρείες». Οπως ενημέρωσε, η ελληνική Ε.Α. έχει προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να δημοσιεύονται ανά περιοδικά διαστήματα οι μέσες τιμές για σειρά ίδιων προϊόντων σε διάφορες χώρες στην Ε.Ε., με σκοπό «να ενισχυθεί η καταναλωτική συνείδηση και να επιτευχθούν οι σκοποί της εσωτερικής αγοράς, η οποία θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές».

Ευθύνες στη Ν.Δ.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης, υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, αντιγύρισε τη δήλωση του Κ. Σκρέκα για το «μπάτε, σκύλοι, αλέστε» στην αγορά, απαντώντας ότι αυτό έχει ήδη συμβεί και ότι την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό ότι μοιάζουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει πως «ο Ελληνας καταναλωτής, έχοντας τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, πληρώνει σε βασικά προϊόντα διπλάσιες, τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές από αυτές που πληρώνει ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης». Απαίτησε να δοθούν απαντήσεις για τα αίτια των πολύ υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα και σε προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως το γάλα. Μεταξύ άλλων ζήτησε από τον υπουργό να αποκαλύψει τα ονόματα των πολυεθνικών που αισχροκερδούν εις βάρος του καταναλωτή, ενώ επέκρινε τη στάση του απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία αφήνει αποδυναμωμένη. «Πώς εξηγείτε τη δήλωσή σας όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιώντας χαρτογραφήσεις ανέφερε ότι το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα είναι το δεύτερο ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη; Είπατε ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει καμία δουλειά να ασχολείται με αυτά»», ρώτησε τον υπουργό. Τέλος, επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη και την ανάγκη για σοβαρούς ελέγχους στην αγορά, από «επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες.

 https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/409139_anakalypsan-tin-aishrokerdeia-ton-polyethnikon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .