Κυριακή, Νοεμβρίου 5

Ευρωεκλογές 2024: Επικίνδυνη μεθόδευση ετοιμάζει ο Μητσοτάκης!

Επτά εκλογικές περιφέρειες για 20 ευρωβουλευτές! Στα όρια της εθνικής μειοδοσίας ο «αφανισμός» των ακριτικών περιοχών από την εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο…

Δεν ξέρω αν είναι η χαρά των celebrities, όμως, ο υπό διαμόρφωση -από το Μέγαρο Μαξίμου

εκλογικός νόμος για τις ευρωεκλογές σίγουρα σβήνει τα όνειρα πολλών που θα επιθυμούσαν να γνωρίσουν καλύτερα τα εστιατόρια της Γκραν Σαμπλόν στις Βρυξέλλες. Άντε και κάποιες αντικερί…

Πληροφορούμαι, όπως πάντα εγκύρως, ότι ο κ. πρωθυπουργός σχεδιάζει την κατάτμηση της Επικράτειας της χώρας σε επτά εκλογικές περιφέρειες. Θεωρητικώς, αυτός ο σχεδιασμός διευκολύνει τους υποψηφίους που αναγκάζονταν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις να περιοδεύουν ανά την Ελλάδα για να γίνουν πιο γνωστοί σε κάθε χωριό και χωριουδάκι και να μαζέψουν σταυρούς.

Ο πρόεδρος Κυριάκος θέλει ειδικά για τη μάχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι σημερινές 13 περιφέρειες -όπως γνωρίζουμε τα γεωγραφικά και διοικητικά τους όρια- να περιοριστούν περίπου κατά το ήμισυ για τις ευρωεκλογές και να γίνουν επτά.

Τρύπωσα στο μυαλό του κι έμαθα: Στην περιφέρεια Αττικής, ό,τι ορίζεται ως Λεκανοπέδιο, θα εκλέγονται 8 ευρωβουλευτές (αχ θα κλάψουν γαλάζιες και άλλες μανούλες), ενώ στη Μακεδονία (Κεντρική και Ανατολική) και Θράκη 5 ευρωβουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τα πολιτικά κόμματα κερδίσουν από μία έδρα ανάλογα με το μέτρο στην πράξη επιδιώκεται να μείνουν εκτός κόμματα που διαθέτουν στο βορρά τις μεγαλύτερες δυνάμεις τους.

Το παρακολουθώ έχοντας στο μυαλό μου διάφορες…αλχημείες που έγιναν στις εκλογές του Μαΐου. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας θα εκλέγονται 3 ευρωβουλευτές. Επίσης, στην περιφέρεια Θεσσαλίας θα αναλογούν 2 έδρες για την Ευρωβουλή.

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου θα εκλέγει έναν ευρωβουλευτή, όπως επίσης από έναν θα εκλέγει το Αιγαίο  και η Κρήτη. Το ρεπορτάζ που έκανα επιμένει ότι ο κ. πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κατάτμηση θα οδηγήσει σε συσπείρωση της ΝΔ γύρω από προσωπικότητες που έχουν αναγνωρισιμότητα και ισχύ στις περιφέρειές τους και δεν θα προκαλέσει απώλεια ψήφων κάτι που θα μπορούσε να συμβεί για μία και μοναδική εθνική κάλπη. Βεβαίως εάν γυρίσει κανείς πίσω το βλέμμα του διαπιστώνει ότι και τοπικά υπήρξε αμφισβήτηση της κυβέρνησης είτε αυτή αφορά το θεσσαλικό κάμπο είτε την πλατεία Κοτζιά.

Φρέσκος αέρας vs ναφθαλίνης

 Όσοι έχουν αμφιβολίες γι’ αυτόν τον σχεδιασμό βάζουν και μία ακόμη παράμετρο: Την πιθανότητα να υπάρξει συνένωση δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ούτως ώστε να επιτευχθεί έστω κι έτσι εκπροσώπησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ακούω αλλά το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο. Ο πρόεδρος κ. Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί να βάλει στο ευρωψηφοδέλτιο ούτε καν τον κ. Νίκο Παπανδρέου που πήρε τη θέση του ως επιλαχών όταν εκείνος εξελέγη στο εθνικό κοινοβούλιο. Για τις Βρυξέλλες προορίζει τον εξ απορρήτων του, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και πάσης Ελλάδος κ. Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Κάπως έτσι εξηγώ και τα όσα καλά είπε ο κ. Νίκος Παπανδρέου για τον κ. Κασσελάκη μιλώντας για φρέσκο αέρα και τα σχετικά. Το κατανοώ σε μία σύγκριση αέρας vs ναφθαλίνη…

Πληροφορίες από την Εστία της Κυριακής

olympia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .