Σάββατο, Νοεμβρίου 11

Ο στόχος είναι η Χαμάς, όχι ο παλαιστινιακός λαός

Ο στόχος είναι η Χαμάς, όχι ο παλαιστινιακός λαός

Του δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Την 7η Οκτωβρίου 2023 είχαμε μιας μεγάλης έκτασης εγκληματική πράξη. Μια τρομοκρατική επίθεση. Η τρομοκρατική αυτή επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς προς το Ισραήλ, με τον τρόπο που εξελίχθηκε, δείχνει ότι η Χαμάς

δεν είχε στόχο την «απελευθέρωση». Ούτε έχει βλέψεις για κάτι τέτοιο στο μέλλον. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το Ισραήλ αναμένεται να επιβάλει πλήρη έλεγχο εντός και εκτός της Γάζας στο σύνολο. Γιατί δεν αναμένεται να παραδοθεί η Χαμάς σύντομα. Αλλά και ο πόλεμος δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα. Κανονικά, η αντίδραση του Ισραήλ αλλά και της παλαιστινιακής Αρχής έπρεπε να αφορά και μόνο την αντιμετώπιση της Χαμάς: Την τρομοκρατία και τη στυγνή δολοφονία που διέπραξε. Ο Μαχμούτ Αμπάς ζει μόνο τον «πολιτικό βίο». Δεν έχει δύναμη. Το Ισραήλ αντιδρά με τον πλέον στρατιωτικό τρόπο. Ας μην ξεχνάμε πως για τη Γάζα η Χαμάς έδωσε όλους τους λόγους να πράξει το Ισραήλ στρατιωτικές επιχειρήσεις. Και να σημειώσουμε εδώ πως ο στόχος της Χαμάς ήταν να «τορπιλιστεί το παλαιστινιακό ζήτημα» και πιθανή λύση που έφερνε η Σαουδική Αραβία με το Ισραήλ. Δεν είναι έτσι τίποτα τυχαίο από πλευράς Χαμάς. Αντιθέτως, είναι ενορχηστρωμένο. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Ένα κόστος που βάζει ακόμα και το Αβραχαμικό Σύμφωνο στον «πάγο». Θα φανεί στο εγγύς πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό μέλλον η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής. 

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα σήμερα δεν είναι αποδεκτή από κανένα. Αλλά με το ερώτημα να διατηρείται: Πώς εξοντώνει κανείς την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς; Ποια είναι η αναθεωρητική στάση που θα έχουν όλες οι γείτονες χώρες της Μέσης Ανατολής απέναντι στο Ισραήλ αλλά και το Ισραήλ απέναντι στα θέματα στρατηγικής συνεργασίας και ασφάλειας; Ποια θα είναι η νέα στρατηγική αρχιτεκτονική ασφάλειας; Πώς ορίζεται η τρομοκρατία; Και πώς πρέπει να αντιδρά κανείς σε αυτό; Στρατηγικά, επιχειρησιακά αλλά και επικοινωνιακά; Και πώς μας επηρεάζει; 

Ο τρόπος που εξελίχθηκε η επίθεση αυτή έδειξε χρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό. Επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα με απλό τρόπο: Με ομάδες κρούσης. Με απλό στρατιωτικό οπλισμό. Αλλά και τεχνολογική τεχνογνωσία: Στο πού, πώς και τι ώρα να χτυπήσουν και σε πολλαπλά επίπεδα. 

Υπάρχει και επικοινωνιακή πολιτική προπαγάνδα από τη Χαμάς. Που, μεταξύ άλλων, έδειχνε την προετοιμασία αλλά και την επίθεση σε ζωντανή μετάδοση σε περιπτώσεις. Έδειξε πως μεταξύ των νεκρών ήθελαν να έχουν και ομήρους. Για να μπορούν να διαπραγματευτούν. Σε όλα τα σενάρια για να φέρουν την ηγεσία του Ισραήλ να κάνει διαπραγμάτευση. Σταθερή η πολιτική της Χαμάς, να παίρνει ομήρους. 

Η πολιτική αντίδραση του Ισραήλ ήταν αναμενόμενη, αλλά όχι και άμεση. Ήταν, ωστόσο, η μεγαλύτερη πολιτική αντίδραση, που οδήγησε το Ισραήλ σε μια εμπόλεμη κατάσταση σήμερα. Ανακήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς. Πολιτική απόφαση πολέμου ενός κράτους εναντίον μιας τρομοκρατικής ομάδας. Υβριδική απειλή. Η οποία Χαμάς τούς περίμενε. Το πρώιμο αυτό αποτέλεσμα φαίνεται και έναν μήνα μετά. Με στρατιωτικά και επικοινωνιακά μέσα. Αλλά και μέσα παραπληροφόρησης σε περιπτώσεις. Δεν έχει την πολιτική δυνατότητα η Χαμάς. Δεν είναι στρατός. Είναι τρομοκρατική ομάδα, η οποία όμως εξασφάλισε εκπαίδευση, χρηματοδότηση και επικοινωνιακή ικανότητα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ενορχηστρώνεται η όλη επικοινωνιακή πολιτική από τη Χαμάς: Διατηρώντας ζωντανή σύνδεση, μέχρι και καθημερινή αναφορά στα ΜΜΕ και σε ομιλητές, ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ. Τα βίντεο τα οποία ετοιμάστηκαν αλλά και τις ψεύτικες εικόνες μεταξύ της αληθινής καταστροφής που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός. Αυτός είναι πραγματικό μοντέλο υβριδικού πολέμου, που εξελίσσεται. Ο πόλεμος έπρεπε και πρέπει να είναι εναντίον της Χαμάς, και μόνο. Και, σίγουρα, όχι εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

* Αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, πρόεδρος του Strategy International (SI) Ltd

 https://www.antinews.gr/45654/kosmos/o-stochos-einai-i-chamas-ochi-o-palaistiniakos-laos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .