Δευτέρα, Νοεμβρίου 6

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» οι συνταξιούχοι

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» οι συνταξιούχοι

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των συνταξιούχων, στον απόηχο της νέας θετικής δικαστικής απόφασης που δημοσίευσε χθες κατ’ αποκλειστικότητα η «κυριακάτικη δημοκρατία»

Ο λόγος είναι ότι καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε 17 πανεπιστημιακούς καθηγητές, ορίζει πως θα πρέπει οι συντάξεις τους να επιστρέψουν

στα επίπεδα προ του 2012. Αυτή η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της ανάλογης που είχε εκδοθεί στις αρχές Οκτωβρίου για τους συνταξιούχους δικαστικούς, με την κυβέρνηση τότε να εκφράζει… οργή, γιατί εκτιμά ότι, εφόσον συμμορφωθεί, κινδυνεύει με εκτροχιασμό ο Προϋπολογισμός. 

Η νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι η υπ’ αριθμόν 176/2023, αφορά την προσφυγή 17 πανεπιστημιακών καθηγητών ΑΕΙ, οι οποίοι άσκησαν έφεση στην απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και ζήτησαν αναπροσαρμογή των συντάξεών τους στα προ του 2012 επίπεδα.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η πρώτη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους τρεις ανώτατους δικαστές ήταν πιλοτική και αφορά ακόμα 450 συνταξιούχους δικαστές, που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Όσο για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους 17 πανεπιστημιακούς, αυτή αφορά την προσφυγή τους που υπεβλήθη το 2016 και θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις τους των 700 με 800 ευρώ!

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν περιέχει τον ίδιο περιορισμό και η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τους 17 καθηγητές ΑΕΙ. Σύμφωνα, ωστόσο, με ανώτατες δικαστικές πηγές, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την απόφαση και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση όλων των συντάξεων, καθώς δεν νοείται να υπάρχουν δύο διαφορετικές συντάξεις για συνταξιούχους της ίδιας επαγγελματικής κατηγορίας, αφού αυτό προσκρούει σε συνταγματικούς κανόνες.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι συνταξιούχοι περιμένουν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», καθώς βλέπουν άλλη μία χρονιά το εισόδημά τους να μειώνεται από τις θηριώδεις αυξήσεις στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά, ενώ ούτε οι αυξήσεις ύψους 3,1% που είναι προγραμματισμένες να δοθούν σε 1.500.000 συνταξιούχους από τον Ιανουάριο επαρκούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες. Η επόμενη απάντηση θα δοθεί σε δύο συλλαλητήρια, που έχουν προγραμματιστεί από τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις για τις 14 και 24 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .