Τετάρτη, Νοεμβρίου 1

Πως να αντιμετωπίσετε άμεσα την ουρολοίμωξη

Πως να αντιμετωπίσετε άμεσα την ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη είναι μια από τις πιο συχνές μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, που εμφανίζεται συχνά τόσο σε άνδρες, όσο και σε

γυναίκες – ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ουρολοίμωξη προκαλείται από την είσοδο μικροοργανισμών (βακτηρίων, ιών και μυκήτων) στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας, και τον πολλαπλασιασμό τους – που προκαλεί μόλυνση στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού.

Ένα από τα πιο συχνά βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι το Escherichia coli - E. coli, που βρίσκεται φυσιολογικά το έντερο, αλλά που όταν εισέρθει στο μέσω της ουρήθρας στο ουροποιητικό σύστημα, τότε μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη και φλεγμονή. Το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει στην εισβολή μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα που προκαλούν μόλυνση στην ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή ακόμα και στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).

Το ήξερες ότι η ουρολοίμωξη είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες;

Η ουρολοίμωξη είναι αρκετά πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες – κυρίως λόγω της ανατομίας του γυναικείου σώματος. Για αυτό, η σωστή υγιεινή είναι αρκετά σημαντική για την υγεία της ευαίσθητης γυναικείας περιοχής – αλλά και του ουροποιητικού συστήματος. Η εγκυμοσύνη αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για την ουρολοίμωξη στις γυναίκες. Ο λόγος είναι ότι το έμβρυο οδηγεί σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του ουρητήρα και στάση των ούρων.

Επίσης, επιρρεπή στις λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς θα καταλάβω αν έχω ουρολοίμωξη

Πώς θα καταλάβω αν έχω ουρολοίμωξη

Κάποιες από τις βασικότερες ενδείξεις για την ύπαρξη ουρολοίμωξης είναι η συχνή ούρηση, το αίσθημα καύσου (τσούξιμο) κατά την ούρηση, αλλά και ο έντονος πόνος στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν δυσκολία κατά την ούρηση, συχνουρία με αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων, θολά και δύσοσμα ούρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και παρουσία αίματος ή πυρετός. Κυρίως σε ουρολοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού, τα άτομα με μπορεί να εκδηλώσουν πόνο στα πλευρά, πυρετό, ή ναυτία και εμετό – πέρα από τα τυπικά συμπτώματα μιας λοίμωξης του ουροποιητικού. Σπάνια, μπορεί να παρουσιαστεί αίμα στα ούρα ή πυουρία (πύον στα ούρα).

Τα παραπάνω συμπτώματα – ανάλογα την έκταση της μόλυνσης, μπορεί να παρουσιάζονται από ελαφριά μέχρι πολύ έντονα και η διάγνωση της ουρολοίμωξης γίνεται με καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα από εξειδικευμένο γιατρό (ουρολόγο). Σε κάποια άτομα (κυρίως νεαρής ηλικίας) εμφανίζονται και ουρολοιμώξεις χωρίς συμπτώματα. Αυτή η κατάσταση εντοπίζεται αποκλειστικά από δείκτες φλεγμονής στις εξετάσεις ούρων.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης σε παιδιά.

Στα βρέφη, τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη όρεξη για φαγητό, εμετό, ή την εμφάνιση σημαδιών ίκτερου. Στα μικρά παιδιά, το κύριο σύμπτωμα μιας πιθανής λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να είναι ο πυρετός και ο πόνος. Λόγω της έλλειψης εμφανών συμπτωμάτων, σε πολλές περιπτώσεις για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων συστήνεται η καλλιέργεια ούρων. Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να εμφανιστεί απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης (ακράτεια ούρων).

Πιο συγκεκριμένα, στα παιδιά η ουρολοίμωξη μπορεί να γίνει αντιληπτή, εάν παρατηρηθούν τα συμπτώματα:

  • Εμφάνιση έντονης αδιαθεσίας.
  • Εμφάνιση πυρετού.
  • Νυχτερινή ακράτεια ούρων.
  • Μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Σε κάθε περίπτωση, με την εμφάνιση συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε κάποια λοίμωξη, η συμβουλή του παιδιάτρου κρίνεται απαραίτητη.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης σε ηλικιωμένους.

Τα συμπτώματα μιας μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος συχνά δεν είναι εμφανή ούτε στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η εμφάνιση ακράτειας, καθώς και η μεταβολή της νοητικής τους κατάστασης, επηρεάζουν τη διάγνωση και δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητό ότι το άτομο έχει εμφανίσει μόλυνση του ουροποιητικού του συστήματος. Μια σημαντική ένδειξη λοίμωξης είναι η εμφάνιση έντονης κόπωσης –ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζεται μόλυνση στο αίμα του ηλικιωμένου ατόμου.

Πώς κολλάει η ουρολοίμωξη

Πώς κολλάει η ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται σε περιπτώσεις που η κένωση της ουροδόχου κύστης εμποδίζεται ή δημιουργείται ερεθισμός. Το άτομο μπορεί να κολλήσει ουρολοίμωξη είτε μέσω της σεξουαλικής επαφής, είτε από τη χρήση κοινής τουαλέτας.

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις – ή ορισμένες σεξουαλικές συνήθειες, είναι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης των παθογόνων μικροοργανισμών. Ωστόσο, αν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, οι πιθανότητες μετάδοσης της ουρολοίμωξης ελαχιστοποιούνται!

Πώς να αντιμετωπίσω την ουρολοίμωξη

Και στην περίπτωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού, είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση –αλλά και η αντιμετώπιση να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διαφορετικά εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία. Σε περιπτώσεις απλής ουρολοίμωξης η άμεση αντιμετώπιση με την κατάλληλη αντιβίωση μπορεί να διαρκέσει 3-4 ημέρες. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη αγωγή και θεραπεία για μείωση της πιθανότητας υποτροπής τους.

Γενικά, η ουρολοίμωξη είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί όταν περιορίζεται στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Αντιθέτως, όταν εξαπλώνεται στο ανώτερο ουροποιητικό είναι πιθανό να εξαπλωθεί στο αίμα, και να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, η ναυτία και ο εμετός – που σηματοδοτούν ότι ο οργανισμός έχει μπει σε κατάσταση κινδύνου.

Κατά την διάρκεια της ουρολοίμωξης είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση νερού, αλλά και η λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά που συμβάλουν στην προστασία της χλωρίδας του εντέρου που διαταράσσεται από τη λήψη αντιβιοτικών – αλλά και για στην ταχύτερη αποκατάσταση του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης.

Προσοχή: Όταν ένας από τους δύο συντρόφους παρουσιάζει συμπτώματα ουρολοίμωξης, συστήνεται να ακολουθούν και οι δύο την ίδια φαρμακευτική αγωγή – μιας και πιθανών να έχει γίνει μεταφορά των μικροβίων μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Για άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης συχνά συστήνονται πλύσεις με χαμομήλι, ενώ οι γυναίκες συστήνεται να επιλέγουν τα κατάλληλα προϊόντα για την ευαίσθητη περιοχή - τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση μιας ουρολοίμωξης.

Τροφές που καταπολεμούν την ουρολοίμωξη

Τροφές που καταπολεμούν την ουρολοίμωξη

Αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης και την έναρξη της θεραπείας (σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες), συστήνεται η κατανάλωση άφθονων υγρών, αλλά και η συνολική υιοθέτηση φυσικών τρόπων αντιμετώπισης της.

Τα διουρητικά βότανα όπως το Uva Ursi, το Solidago, η Σημύδα, ο Μαϊντανός, το Γιάβα, η τσουκνίδα κ.α. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των ήπιων αρχικών συμπτωμάτων των λοιμώξεων του κατώτερου ουροποιητικού, όπως το αίσθημα καύσου και η δυσκολία ούρησης. Παράλληλα, διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υποτροπής ή σοβαρής λοίμωξης.

Επίσης, για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξη βοηθά η κατανάλωση τροφών όπως είναι τα μούρα (κράνμπερι, βατόμουρα, σμέουρα), ο σολομός, αλλά και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες.

Συμπληρώματα διατροφής και ουρολοίμωξη.

Για την ενίσχυση του οργανισμού αλλά και την αντιμετώπισή της με φυσικά μέσα, υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής για το ουροποιητικό σύστημα που συμβάλουν στην προσπάθεια για γρήγορη αποκατάσταση. Κάποια από αυτά είναι τα συμπληρώματα με Cranberry, τα συμπληρώματα που περιέχουν N-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) και D – Μαννόζη, αλλά και τα συμπληρώματα με Βιταμίνη C.

Τροφές που απαγορεύονται στην ουρολοίμωξη

Αντιθέτως, επιβαρυντικά στην ουρολοίμωξη δρα η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ, αλκοόλ, αλλά και ζάχαρης. Η ενυδάτωση με νερό και η αποφυγή του καφέ και του αλκοόλ – που συνδέονται με την εντονότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, μπορούν να βοηθήσουν στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισής της.

Γιατί παθαίνω συχνά ουρολοίμωξη

Κάποιες από τις βασικές αιτίες εμφάνισης της ουρολοίμωξης είναι:

  • Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού. Η επαρκής ενυδάτωση οδηγεί σε συχνότερη ούρηση, καθαρισμό των τοιχωμάτων της ουροποιητικής οδού, και επομένως σε απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών.
  • Η καθυστέρηση της επίσκεψης στην τουαλέτα. Η καθυστέρηση της επίσκεψης στην τουαλέτα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της ουρολοίμωξης, λόγω του ότι συγκρατούνται στην κύστη τα βακτήρια που υπάρχουν στα ούρα και προκαλούν την ουρολοίμωξη αντί να απομακρύνονται από τον οργανισμό.
  • Η χρήση κοινόχρηστων τουαλετών. Η χρήση κοινόχρηστων τουαλετών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη μετάδοση της ουρολοίμωξης και θέλει ιδιαίτερη προσοχή!
  • Η μη χρήση σαπουνιών με το κατάλληλο pH. Τα αρωματικά σαπούνια χωρίς το κατάλληλο pH για την περιοχή, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Χρησιμοποιείστε καθαριστικά με πρεβιοτικά και προβιοτικά, αλλά και φυσικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες.
  • Η ζέστη και η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή τους καλοκαιρινού μήνες στην παραλία. Η άμμος, η ζέστη και η υγρασία αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου καθώς ευνοούν στην ανάπτυξη αλλά και μετάδοση των μικροβίων.

Αν νιώσετε έντονα συμπτώματα ουρολοίμωξης, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ουρολόγο ώστε να σας καθοδηγήσει στις απαραίτητες εξετάσεις για να εντοπιστεί ο παθογόνος μικροοργανισμός που την προκαλεί.

 https://www.ofarmakopoiosmou.gr/blog/pos-na-antimetopisete-amesa-tin-oyroloimoxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .