«Μύθος που δυστυχώς καταρρίπτεται εύκολα αποτελεί το αφήγημα περί ισχυρής ελληνικής οικονομίας», σύμφωνα με άρθρο κόλαφο της γερμανικής Die Welt, η οποία προσθέτει πως η ελληνική οικονομία παραμένει σε κρίση και αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «οικονομικού θαύματος».

Η εφημερίδα «κρούει» τον «κώδωνα του κινδύνου» γιατί θεωρεί πως η ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ελλάδα οφείλεται μόνο στις επενδύσεις (που γίνονται γιατί οι εταιρείες δεν επένδυαν για δέκα χρόνια) στις πωλήσεις των ακινήτων σε ξένους και στον τουρισμό.

Τι θα γίνει όταν όλα αυτά σε λίγα χρόνια σταματήσουν; Επειδή η ελληνική οικονομία δεν έχει καμία ουσιαστική παραγωγική δραστηριότητα θα φανεί κατά πόσο η ανάπτυξη που παρουσιάζει τώρα είναι βιώσιμη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «η Ελλάδα θεωρείται γενικώς ένα ευρωπαϊκό success story… καθώς μόλις πριν από 15 χρόνια η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας απειλώντας να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα.

Σήμερα αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει…

Το πρώην προβληματικό παιδί της ευρωπαϊκής οικονογένειας, που απειλούσε ολόκληρη τη νομισματική ένωση με τα χρέη της, είναι τώρα το αστέρι ανάπτυξης.

Το βουνό χρέους που κατέγραφε η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, και μάλιστα η κυβέρνηση έχει αποπληρώσει πρόωρα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ.

Αν μη τι άλλο, η ελληνική οικονομία έχει σημείωσε αξιοσημείωτη ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια – αυτό το οποίο μένει να αποδειχθεί είναι αν είναι βιώσιμη.

Σήμερα η χώρα είναι το αστέρι ανάπτυξης της Νότιας Ευρώπης.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 5,9% το 2022, μετά το 8,4% του 2021.

Βέβαια, το συγκρίσιμο έτος ήταν πολύ χαμηλό, αφού είχε προηγηθεί η πανδημία Covid 19…

Επίσης, η άνοδος οδηγείται από εταιρείες που επενδύουν ξανά.

Αυτό είναι φυσιολογικό, άλλωστε οι εταιρείες έχουν αποταμιεύσει δέκα χρόνια και τώρα πρέπει να καλύψουν επενδύσεις.

Τα χρήματα ρέουν στη σημαντική τουριστική βιομηχανία.

Η έκρηξη των ακινήτων εξασφαλίζει επίσης την ανέγερση νέων διαμερισμάτων και κατοικιών.

Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και σχεδόν σε όλα τα νησιά, ειδικότερα οι ξένοι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν τις τιμές ευκαιρίας και προκάλεσαν απότομη άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Το γεγονός ότι τα επιτόκια ήταν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα βοήθησε.

Και ξένες εταιρείες τολμούν να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιούνιο, έχει ακολουθήσει φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές από το 2019 και μετέφερε στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος οικονομικός εταίρος.

Κανείς δεν φοβάται πια ότι η χώρα θα φύγει από τη νομισματική ένωση ή ακόμα και από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Die Welt, η ισχυρή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός διασφαλίζουν ότι το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται σε σχέση με το οικονομικό προϊόν.

Πριν από τρία χρόνια, η χώρα είχε χρέος προς ΑΕΠ στο ύψος του 207%… έκτοτε έχει μειωθεί στο 168%.

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί σε καλύτερη θέση από την Ιταλία –το νέο προβληματικό παιδί της ευρωζώνης– σε μόλις δύο χρόνια.

Η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της τις επόμενες δεκαετίες.

Στην πραγματικότητα, η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι η επενδυτική έκρηξη, η οποία κρίνεται φυσιολογική μετά από μια βαθιά ύφεση και αναμένεται να τελειώσει σε λίγα χρόνια.

Τότε θα καταστεί σαφές πόσο βιώσιμη είναι η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και αν μπορεί να κάνει μόνιμα τη διαφορά σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Η χώρα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει ένα ισχυρό δικαστικό σύστημα, αμερόληπτη γραφειοκρατία και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η κυβέρνηση έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.

Το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν έγινε καθόλου λόγος για μεταρρυθμίσεις κατά την εαρινή προεκλογική εκστρατεία είναι κακός οιωνός.

Αντίθετα, ο «νέος παλιός» πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί περισσότερα επιδόματα.

Η μακρά ύφεση και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Η Ελλάδα έχει πλέον ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στην ΕΕ και ο υψηλός πληθωρισμός, δεδομένων των χαμηλών μισθών, προκαλεί επίσης υπαρξιακούς φόβους στη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση που μόλις εκλέχτηκε πρέπει να αποδείξει αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τέτοιες σοβαρές αποτυχίες», καταλήγει η Die Welt…