Δευτέρα, Δεκεμβρίου 4

Έρευνα: Το 63% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα χρειαστεί συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση

ΣΧΟΛΙΟ:Για κάντε και μια έρευνα διαβίωσης για τους συνταξιούχους των 400 ευρώ, ζουν; και πως ζουν 

Έρευνα: Το 63% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα χρειαστεί συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση

 Συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση για να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσης του, θεωρεί ότι θα χρειαστεί το 63% των Ελλήνων, σύμφωνα  με την πανευρωπαϊκή έρευνα κοινής γνώμης που

πραγματοποίησε η Insurance Europe.

Στην έρευνα συμμετείχαν 15 ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – με δείγμα 15.789 ενηλίκων από το σύνολο των χωρών, διαφόρων επαγγελμάτων και εκπαιδευτικού επιπέδου.

Στόχοι ήταν η καταγραφή των απόψεων και προτιμήσεων των πολιτών σχετικά με την προαιρετική συνταξιοδοτική αποταμίευση, η διερεύνηση κατά πόσο αυτή επηρεάζεται από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, όπως είναι ο πληθωρισμός, και η διαμόρφωση συστάσεων για την υιοθέτηση πολιτικής σχετικά με τα αποταμιευτικά προϊόντα.

Τα κύρια ευρήματα που αφορούν στην Ελλάδα:

– Το 63% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα χρειαστεί συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση για να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσης του.

– Το κενό προστασίας στην προαιρετική συνταξιοδοτική αποταμίευση είναι 47%, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας (ενώ ο μέσος όρος στις συμμετέχουσες χώρες είναι 39%).

– Το 48% (έναντι 31% του μέσου όρου) των ερωτηθέντων δηλώνει ενδιαφέρον για συνταξιοδοτική αποταμίευση στο μέλλον αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Το 19% σημειώνει ότι ενδιαφέρεται μεν αλλά ζητά περισσότερη πληροφόρηση για τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, ενώ το 13% αναφέρει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει να αποταμιεύει για τη σύνταξη στο εγγύς μέλλον.

– Το 18% δηλώνει ενδιαφέρον για φορολογικά κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη συνταξιοδοτική αποταμίευση.

– Η πληροφόρηση για το κόστος και τις εγγυήσεις αποτελούν προτεραιότητα τόσο κατά το προσυμβατικό στάδιο όσο και μετά τη σύναψη της σύμβασης, όπου προστίθεται και η επίδοση.

– Η ασφάλεια της αποταμίευσης αφενός, η φερεγγυότητα και αξιοπιστία του παρόχου, αφετέρου, αναδεικνύονται ως εξαιρετικά σημαντικές κατά την αναζήτηση αποταμιευτικού προϊόντος.

Τα κύρια ευρήματα που αφορούν στο σύνολο των χωρών είναι τα εξής:

– Το κενό συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στην Ευρώπη παραμένει. Το 39%, δηλαδή πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων, δεν αποταμιεύει για τα χρόνια της σύνταξης.

– Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων (58%) αναγνώρισαν ότι θα χρειάζονταν συμπληρωματική εξοικονόμηση πόρων για να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής τους.

– Οι γυναίκες αποταμιεύουν λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες.

– Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά τη συνταξιοδοτική αποταμίευση.

– Η σιγουριά και η ασφάλεια (εγγύηση καταβληθέντος κεφαλαίου) αποτελούν προτεραιότητα για τους καταναλωτές σε ό,τι αφορά στα συνταξιοδοτικά προϊόντα.

– Το 71% των ερωτηθέντων προτιμά να λαμβάνει ψηφιακή ενημέρωση.

– Σημειώνονται διαφορές ανάμεσα στις χώρες ανάλογα με το συνταξιοδοτικό τους σύστημα.

– Οι προσωπικές συνθήκες των πολιτών επηρεάζουν και διαφοροποιούν τις απόψεις τους σε σχέση με τη συνταξιοδοτική αποταμίευση.

– Καταγράφεται ένα γενικευμένο αίσθημα έλλειψης αισιοδοξίας.

 

 https://www.naftemporiki.gr/finance/economy/1542257/ereyna-to-63-ton-ellinon-theorei-oti-tha-chreiastei-sympliromatiki-syntaxiodotiki-apotamieysi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .