Παρασκευή, Δεκεμβρίου 1

BINTEO-NTOKOYMENTO! OTAN o Kίσινγκερ έβαλε τη σφραγίδα του στη διχοτόμηση της Κύπρου...

𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚   ~Μνημόσυνο στον Henry  20/8 1974- Ενώ οι Τούρκοι προχώρησαν τον Αττίλα2,ο Κίσινγκερ όχι μόνο δεν καταδικάζει την ...ε ο Βασίλης Βασιλικός...
𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚 
~Μνημόσυνο στον Henry

 20/8 1974- Ενώ οι Τούρκοι προχώρησαν τον Αττίλα2,ο Κίσινγκερ όχι μόνο δεν καταδικάζει την εισβολή αλλά την επιβραβεύει,ουσιαστικά βάζει την σφραγίδα του στην διχοτόμηση της Κύπρου.Στο τέλος απειλεί και την Ελλάδα να μην διανοηθεί να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ

O Χένρι Κίσινγκερ υπήρξε ο ξένος πολιτικός ο οποίος έχει διασυνδέσει τ’ όνομά του όσο κανένας άλλος με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, αναφέρει ο διεθνολόγος Χρήστος Ιακώβου, με αφορμή τον θάνατο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Και προσθέτει πως ο Κίσινγκερ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών την κρίσιμη περίοδο του 1974 και ο ρόλος του κυρίως στο ζήτημα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και στον τρόπο με τον οποίο εξελάμβανε πρώτα απ’ όλα την Τουρκία και την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, με βάση το Κυπριακό, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εξελίξεων.

Ελεγχόμενη κρίση «χωρίς οι ΗΠΑ να χάσουν τον γεωστρατηγικό έλεγχο»

Ο πρώην υπΕξ των ΗΠΑ σαφώς γνώριζε για την τουρκική εισβολή, την οποία παρασκηνιακώς ενεθάρρυνε ή τουλάχιστον δεν απέτρεψε, γιατί θεωρούσε ότι η μακρά διάρκεια του Κυπριακού θα μπορούσε να λυθεί μέσω μιας ελεγχόμενης κρίσης, χωρίς οι ΗΠΑ να χάσουν τον γεωστρατηγικό έλεγχο, λέει ο κ. Ιακώβου, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό το οποίο ουσιαστικά πέτυχε ήταν να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Μακάριο, να δώσει κάλυψη στην τουρκική εισβολή για να ικανοποιηθούν οι τουρκικοί στρατηγικοί στόχοι στο Κυπριακό, που ήταν η κατοχή ενός σημαντικού μέρους του νησιού και ο διαχωρισμός του πληθυσμού, και ταυτόχρονα επιδίωκε μια πολιτική μετάβαση από το στρατιωτικό καθεστώς στην πολιτική εξουσία στην Ελλάδα, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα σε εσωτερικές αντιαμερικανικές δυνάμεις, κυρίως στην Αριστερά, να έρθουν στην εξουσία και να απειλήσουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κάτι που πέτυχε», συμπληρώνει.

 http://www.press-gr.com/2023/12/binteo-ntokoymento-otan-o-k.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .