Τρίτη, Δεκεμβρίου 19

Η χώρα της ντροπής

  Βασίλης Βιλιάρδος

Η Ελλάδα είναι μία πάμπλουτη χώρα που μπορεί εύκολα να ευημερήσει – αφού πρόκειται για ένα μοναδικό νησιωτικό κράτος με απίστευτες φυσικές ομορφιές, με ιδανικό κλίμα, με μακραίωνη πολιτιστική παράδοση, με πολύτιμα μνημεία, με υπόγειο πλούτο, καθώς επίσης με μία εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική θέση. Εν τούτοις χρεοκόπησε και θα χρεοκοπήσει ξανά – ακόμη μία φορά λόγω της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων της


Η μισθολογική εξαθλίωση των Ελλήνων

Δεν θλίβεται μόνο, αλλά εξοργίζεται κανείς όταν βλέπει την τεράστια διαφορά των μισθών της Ελλάδας από τους μέσους της Ευρωζώνης, σε διάφορες έρευνες – τόσο των ονομαστικών, με τον πληθωρισμό δηλαδή, όσο και των πραγματικών (αφαιρουμένου του πληθωρισμού).

Ειδικά στα έτη 2021 και 2022, όπου η μεταβολή των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα ήταν σωρευτικά στο -10,8% που σημαίνει πως χάθηκε αντίστοιχη αγοραστική αξία – ενώ στην Ευρωζώνη ήταν στο +0,78 οπότε κερδήθηκε αγοραστική αξία.

Το 2022 ο μέσος πραγματικός μισθός των Ελλήνων κατά την Oxford Economics ήταν στα 12.522 €, ενώ ο μέσος της Ευρωζώνης στα 41.381 € – δηλαδή 3,3 φορές υψηλότερος!

Ακόμη χειρότερα, παρά την τεράστια αυτή διαφορά, δεν ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας – αφού οι εξαγωγές αγαθών μας μετά βίας θα αυξηθούν περί το 1% το 2023, με βάση τα στοιχεία του 3ου τριμήνου.

Σαν να μην έφταναν δε όλα αυτά, η κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τους φόρους – με τη διατήρηση των ίδιων συντελεστών στις αυξημένες τιμές, με τα νέα τεκμήρια κερδοφορίας, με τον ΕΝΦΙΑ που αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες κοκ. Ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην τιμή του ρεύματος, στις ληστρικές προμήθειες των τραπεζών κλπ. – ενώ ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία μας και πλειστηριάζονται τα σπίτια μας. Όσον αφορά τους μικτούς μισθούς, η εικόνα μας δεν είναι διαφορετική – όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί.

Καμία αλλαγή δε του οικονομικού μας μοντέλου που μας χρεοκόπησε και θα μας χρεοκοπήσει ξανά – ενώ χωρίς υγιή οικονομία, δεν υπάρχει ούτε άμυνα, ούτε αξιοπρεπής εξωτερική πολιτική όπως φάνηκε από την επίσκεψη του Τούρκου (πώς είναι δυνατόν να υποδέχεσαι κάποιον που κατηγορείς ως κατοχική δύναμη στη βόρεια Κύπρο, που επιβουλεύεται τη Θράκη, που σε απειλεί με το casus belli κλπ.;). ούτε ασφάλεια, ούτε παιδεία, ούτε δημογραφική βελτίωση, ούτε τίποτα.

Η αισχροκέρδεια των κόκκινων δανείων

Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους του 2022, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων είχαν τζίρο 574,51 εκ. € και καθαρά κέρδη μετά φόρων 168,35 εκ. € – επομένως, μέσο ποσοστό καθαρού κέρδους μετά την πληρωμή φόρων στο 29% που συναντάται σπάνια σε επιχειρήσεις.

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι, η διαχείριση των κόκκινων δανείων των Ελλήνων που τους χρεοκόπησαν τα κυβερνητικά κόμματα χωρίς λόγο, είναι μία πολύ επικερδής δραστηριότητα – με μεγάλους τζίρους, κυρίως όμως με τεράστια κέρδη.

Η βόμβα του ιδιωτικού χρέους

Το ιδιωτικό μας χρέος ήταν στα 381,8 δις € στα τέλη του 2022 και όχι στο 101% του ΑΕΠ που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ενώ τα 243,3 δις € ήταν ληξιπρόθεσμο, δηλαδή κόκκινο – σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού σε γραπτή ερώτηση μας στις 10.08.23.

Το ποσόν αυτό όμως αφορά τους διάφορους οργανισμούς, στους οποίους οφείλουν οι Έλληνες – ενώ για τους Πολίτες είναι κατά πολύ υψηλότερο, αφού θα πρέπει να προσθέσει κανείς τους τόκους, τα πανωτόκια, τα πρόστιμα και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις. Αυτό που οφείλει να μας ενδιαφέρει λοιπόν είναι πόσα θα πρέπει να πληρώσουν οι Πολίτες – όπου, με κριτήριο τα πάνω από 85 δις € επί πλέον στην ΑΑΔΕ, λόγω επιβαρύνσεων, τα μεγέθη είναι τεράστια.

Επομένως, εάν δεν δρομολογηθούν κάποια ουσιαστικά μέτρα, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων θα χάσει ότι έχει και δεν έχει, παραμένοντας χρεωμένος – με πάνω από 700.000 σπίτια να κατάσχονται και να πλειστηριάζονται.

Η ζημία μας από τις τράπεζες

Απάντηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο ερώτημα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που τεκμηριώνει τα ψέματα της κυβέρνησης για τη ζημία του κράτους – συνολικά 46,4 δις + 4,7 δις τόκοι που συνεχίζουν να αυξάνονται. Δηλαδή 51,1 δις μείον τα περίπου 2 δις που θα εισπραχθούν από την Αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Εδώ δεν συμπεριλαμβάνεται ο αναβαλλόμενος φόρος των 20 δις και οι εγγυήσεις των προγραμμάτων Ηρακλής – οπότε η ζημία είναι πράγματι πάνω από 70 δις €, όπως είχαμε υπολογίσει. Απόλυτα εξοργιστικό!

Ο γρίφος του επενδυτικού ταμείου

Τα ποσοστά του δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, είχαν μεταφερθεί στο Υπερταμείο των ξένων που είναι ανεξάρτητο, χωρίς αποτίμηση – ενώ πρόσφατα το ΣΤΕ με απόφαση του είπε να επιστραφούν πίσω στο δημόσιο, αφού το Υπερταμείο δεν ελέγχεται από την Ελλάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης όμως δήλωσε πως τα ποσοστά του κράτους στις δύο εταιρίες θα αγοραστούν από το δημόσιο, έναντι περίπου 400 εκ. € – ή όσο αποφασίσουν οι εκτιμητές. Πώς είναι δυνατόν όμως να αγοράσουμε κάτι που μεταφέραμε δωρεάν; Το ΣΤΕ πάντως δεν είπε να αγορασθούν, αλλά να επιστραφούν πίσω. Δεν πρέπει να ερωτηθεί τουλάχιστον το ΣΤΕ ή το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης πως με τις δύο αυτές εταιρίες, θα προικισθεί το εθνικό επενδυτικό ταμείο που θέλει να ιδρύσει – δηλαδή πως τα 200 εκ. € από τα 400 € θα εισρεύσουν στο επενδυτικό ταμείο, μαζί με άλλα κρατικά πάγια, ενώ τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη μείωση του χρέους μας!

Με ποιόν τρόπο βέβαια θα συμβεί δεν είπε – ούτε πού έχουν μεταφερθεί τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, πώς και πόσο ακριβώς μείωσαν το χρέος. Από την άλλη πλευρά με ποια πάγια θα προικισθεί, αφού όλη η δημόσια περιουσία μας έχει μεταφερθεί στο Υπερταμείο και στις θυγατρικές του (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ), ακόμη και ο Ισθμός της Κορίνθου, χωρίς καν αποτίμηση της αξίας τους; Αυτά που μας έχουν απομείνει είναι κάποια μνημεία και η Ακρόπολη. Με αυτά;

Το νομοσχέδιο για τον κεφαλικό φόρο

Στον τίτλο του αναφέρεται η λέξη «φοροδιαφυγή», για να νομιμοποιήσει το νέο χαράτσι – όπως τα μνημόνια για να συνετίσουν τους διεφθαρμένους Έλληνες, κατά τον Γ. Παπανδρέου που μας εξευτέλιζε διεθνώς για να μας χρεοκοπήσει. Καμία αναφορά βέβαια στη φοροαποφυγή των αδιάφθορων πλουσίων, από την οποία η χώρα μας χάνει τεράστια ποσά κάθε χρόνο – αλλά μόνο στη φοροδιαφυγή των διεφθαρμένων φτωχών.

Ούτε στο ότι ο μέσος όρος των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα αρκετά υψηλότερα από τους μισθωτούς – αλλά μόνο στις εξαιρέσεις. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται επίσης για την υπεξαίρεση της ψήφου των ελευθέρων επαγγελματιών εκ μέρους της ΝΔ – τους οποίους ενώ προεκλογικά εκθείαζε και υποσχόταν χαμηλούς φόρους, σήμερα τους βρίζει και τους κατηγορεί ως φοροφυγάδες.

Όπως έλεγε δε ο κ. Μητσοτάκης, «είσαι ελεύθερος επαγγελματίας; Πες όχι σε νέους φόρους. Μαζί σταματάμε τη φοροκαταιγίδα»! Φαίνεται όμως πως η ΝΔ θεωρεί πια τους μισθωτούς ως πελάτες ψηφοφόρους της – τους οποίους τοποθετεί εναντίον των ελευθέρων επαγγελματιών με τη δήθεν απαίτηση για φορολογική δικαιοσύνη, κατά τις γνωστές μεθόδους του κοινωνικού αυτοματισμού.

Έχει δε το θράσος η κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως εάν δεν κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες αυτά που τους επιβάλλει, τότε θα πρέπει να κλείσουν – όταν η ΝΔ είχε ετήσια έσοδα 13 εκ. €, έξοδα 57 εκ. € και ζημίες 44,5 εκ. € το 2022, από 34 εκ. € το 2021, με χρέη 435,5 εκ.!

Όταν είναι δηλαδή η ίδια αθεράπευτά χρεοκοπημένη, αλλά δεν κλείνει – αφού ακόμη και αν έδινε όλα τα έσοδα της και τα χρέη της ήταν άτοκα, θα χρειαζόταν σχεδόν 34 χρόνια για να εξοφλήσει. Δεν είναι ντροπή;

Μισθοί και ακρίβεια

Ακρίβεια, χαμηλούς μισθούς και δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες – σύμφωνα με δημοσκόπηση. Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 77,9% – ενώ ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις με 60,9%.

Σωστά τα ευρήματα – αφού πράγματι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, σε συνδυασμό με την ακρίβεια. Η κατακόρυφη πτώση του πραγματικού μισθού (α) σε σχέση με τη μέση άνοδο των τιμών και (β) με τη μέση αύξηση των τιμών των τροφίμων, δηλαδή μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, είναι τρομακτική.

Όπως έχουμε αναφέρει, αυτός που ο ονομαστικός μισθός του αυξήθηκε όσο ο μέσος όρος, κατά 6,9% από τα 1.000 € στα 1.069 €, στην ουσία αμείβεται με 920 € χάνοντας το 8% – οπότε δεν κέρδισε 69 € παραπάνω, αλλά έχασε 80 €, αφού ο πραγματικός μισθός του είναι 920 €.

Σε σχέση δε με τα τρόφιμα, αυτός που ο ονομαστικός του μισθός αυξήθηκε από τα 1.000 € στα 1069 €, έχασε 14,9% και στην ουσία αμείβεται με 851 € περίπου. Ακόμη χειρότερα, οι μειώσεις συνεχίζονται – αφού η ακρίβεια είναι ασταμάτητη.

ΠΑΣΟΚ, ο ορισμός του χρεοκοπημένου κόμματος

Απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που οφείλει 402.784.985 € το 2022, ενώ δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα ετήσια έξοδα του, μακράν, να συνεχίζει να υπάρχει στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ είχε έσοδα το 2022 μόλις 761.313 € και λειτουργικά έξοδα, χωρίς τόκους και αποσβέσεις δηλαδή, 1.243.062 € – οπότε η ετήσια λειτουργική ζημία του είναι -481.749 €.

Όσον αφορά τους τόκους και τα έξοδα των δανείων του, αυξήθηκαν από 38.110.989 € το 2021 στα 42.516.922 € – ενώ η συνολική ετήσια ζημία του αυξήθηκε από 38.733.276 € στα 43.000.250 €. Δηλαδή το κόμμα αυτό είχε ζημία μόνο το 2022 ύψους 43 εκ. € και τα χρέη του είναι 529 φορές (!) υψηλότερα από τα ετήσια έσοδα που είναι συνώνυμα με το τζίρο του – όταν τα χρέη της Ελλάδας είναι περί το 1,9 φορές υψηλότερα από το ΑΕΠ της (=τζίρος) ή περί τις 6 φορές από τα ετήσια έσοδα της, για να έχουμε κάποια σύγκριση.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως έχει ρυθμίσει τα τραπεζικά του δάνεια. Πώς είναι δυνατόν όμως με τέτοιες ζημίες, ενώ τα τραπεζικά του χρέη αυξήθηκαν από 355.922.009 € στα 398.005.864 €; Δεν είναι ντροπή να λέει τέτοια ψέματα περί ρύθμισης στη Βουλή; Πώς το δανείζουν αλήθεια οι τράπεζες;

Με ποιες εγγυήσεις; Δεν πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο; Ποια επιχείρηση θα μπορούσε να επιβιώσει με τέτοια δάνεια, με τόσες ζημίες και με τέτοια θηριώδη χρέη; Πώς επιβιώνει και πώς υπάρχει ακόμη στη Βουλή; Πώς είναι δυνατόν να ορθοποδήσει ποτέ η Ελλάδα, με μία χρεοκοπημένη κυβέρνηση και με ένα τόσο χρεοκοπημένο κόμμα στη Βουλή;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .