Παρασκευή, Δεκεμβρίου 22

Τεράστια επιτυχία με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» – Δείτε τα ποσοστά

 Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από ημερίδα για την διακοπή του καπνίσματος και τα νέα καπνικά προϊόντα

Τεράστια επιτυχία -σε ποσοστά σχεδόν διπλάσια από τα διεθνή δεδομένα- καταγράφει το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Χιλιάδες πολίτες συρρέουν στα ειδικά ιατρεία, με σκοπό να απαλλαγούν από την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, μέσω οργανωμένης και συμβουλευτικής υποστήριξης.

Τα ποσοστά επιτυχίας του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος φτάνουν το 60% έως και 64%, την ώρα που τα αντίστοιχα νούμερα σε διεθνές επίπεδο δεν ξεπερνούν το 35%. Παρόμοια καλά ποσοστά έχει και το Ειδικό Κέντρο Διακοπής Καπνίσματος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργεί στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Παρουσιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, η αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Υπεύθυνη Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄ ΚΕΘ Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», Παρασκευή Κατσαούνου, υποστηρίζει πως το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο γεγονός ότι στον Ευαγγελισμό την απεξάρτηση από το τσιγάρο αναλαμβάνουν γιατροί και όχι -όπως συμβαίνει στο εξωτερικό- νοσηλευτές, στους οποίους δεν επιτρέπεται να συνταγογραφούν φάρμακα.

«Ο λόγος που έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά όχι μόνο στον Ευαγγελισμό αλλά και γενικά στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε εκπαιδευμένους γιατρούς. Στην Αγγλία την απεξάρτηση από το τσιγάρο κάνουν νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, που δεν μπορούν να δώσουν φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο υποκατάστατα νικοτίνης. Από την άλλη αμείβονται λιγότερο και το Αγγλικό σύστημα NHS επιλέγει τις νοσηλεύτριες να κάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, γιατί ο γιατρός τους κοστίζει τετραπλάσια χρήματα», τόνισε η Καθηγήτρια μιλώντας σε Webinar με τίτλο «Τα νέα καπνικά προϊόντα. Πόσο επικίνδυνα είναι;» το οποίο διοργάνωσε το ‍Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Η ίδια εξήγησε πως παρέχεται βοήθεια στους καπνιστές, με τουλάχιστον έξι ωριαίες συνεδρίες, οι οποίες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογική υποστήριξη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (βαρενικλίνης και βουπροπιόνης) κάνοντας σαφές πως είναι ασφαλής, καθώς τα σκευάσματα που χορηγούνται είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

Νέα καπνικά προϊόντα και πόσο επικίνδυνα είναι

Στο πλαίσιο του επιστημονικού πάνελ του Webinar, υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου του ΕΛΙΚΑΡ και καρδιολόγου, Δημήτρη Ρίχτερ, οι ειδικοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα νέα προϊόντα καύσης καπνού.

Ο καρδιολόγος, κ. Ρίχτερ έθεσε το ηθικό δίλημμα, αν ο γιατρός θα πρέπει να συστήσει εναλλακτικούς τρόπους καπνίσματος (άτμισμα ή τσιγάρο θερμαινόμενου καπνού) σε 60άρη ασθενή με έμφραγμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πολλές αποτυχημένες προσπάθειες διακοπής καπνίσματος.

Απαντώντας η κα. Κατσαούνου τόνισε πως αυτά τα δύο νοσήματα συγκεκριμένα είναι τα δυο πιο βασικά για να επιμείνει ο γιατρός στην οριστική διακοπή του τσιγάρου, καθώς το 20% των καπνιστών θα πάθει ΧΑΠ και το 52% των ανδρών κάτω από 50 ετών που πεθαίνουν από έμφραγμα είναι καπνιστές.

«Στις μακροχρόνιες μελέτες θα δούμε τα αποτελέσματα από τα νέα καπνικά προϊόντα»

Από την πλευρά της, η κα. Γεωργία Κουρλαμπά, Επ. Καθηγήτρια Μεθοδολογίας Έρευνας – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Τακτικό μέλος ΔΣ του ΕΟΔΥ, υποστήριξε πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τα νέα καπνικά προϊόντα.

«Οι μελέτες που υπάρχουν σήμερα και οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που παράγονται είτε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε από τον θερμαινόμενο καπνό είναι λιγότερες και μάλλον θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος καρκίνο ή καρδιαγγειακά, νομίζω ότι μετράνε πολύ μικρής διάρκειας έκθεση και νομίζω ότι δεν μπορούμε να το μετρήσουμε. Και οποιαδήποτε συμπέρασμα είναι επισφαλές. Οι μακροχρόνιες μελέτες, είναι εκεί που πραγματικά θα δούμε το αποτέλεσμα της έκθεσης σ’ αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού. Δεν γνωρίζουμε πόσο μειωμένος είναι ο κίνδυνος σε σύγκριση με το παραδοσιακό τσιγάρο», διευκρίνισε και συνέχισε:

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να αναφέρουμε ότι πρωταρχικός στόχος είναι κάποιος να καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα. Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική επιλογή κι αν υπάρχει, δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε σαν εύκολη λύση και να λέμε, προσπάθησε κάποιος και δεν τα κατάφερε ας δώσουμε κάποια άλλη εναλλακτική. Δεν ξέρω πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό να πούμε πότε κάποιος έχει προσπαθήσει πολύ και δεν έχει καταφέρει να διακόψει».

Στην συνέχεια πήρε το λόγο, ο Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, εξηγώντας πως: «Για να δει κανείς την πραγματική επίδραση που έχουν, είτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είτε τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού στην καρδιαγγειακή υγεία, νομίζω ότι η δική μας η γενιά δεν θα προλάβει να το ζήσει αυτό το αποτέλεσμα, με τα “σκληρά”, όπως λέμε εμείς στοιχεία. Γιατί θέλουμε πολλές δεκαετίες για να δούμε την πραγματική επίδραση αυτών των προϊόντων στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα. Στο πόσοι άνθρωποι δηλαδή θα νοσήσουν και πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν».

Ο καρδιολόγος επεσήμανε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού εκλύουν σίγουρα έως και 90% λιγότερες βλαβερές χημικές ουσίες από αυτές που εκλύει το συμβατικό τσιγάρο, όμως η μείωση του κινδύνου για το καρδιαγγειακό σύστημα δεν είναι ανάλογη.

«Ένα τσιγάρο αυξάνει 50% τον κίνδυνο και το υπόλοιπο 50% του κινδύνου προέρχεται από τα υπόλοιπα 19 τσιγάρα. Έτσι λοιπόν, μια μείωση της έκθεσης κατά 90% δεν σημαίνει ότι συνεπάγεται μια μείωση του κινδύνου κατά 90%. Άρα λοιπόν θα πρέπει να κάνει κανείς την παραδοχή ότι τα προϊόντα αυτά είναι βλαβερά και να μετά να δει εάν υπάρχει μια μικρή ή λίγο μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου. Αλλά σε βάθος χρόνου αυτό δεν θα πρέπει να μας απασχολεί τόσο πολύ γιατί πραγματικά ο κίνδυνος αυξάνει», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .