Τρίτη, Δεκεμβρίου 12

Ουρολοιμώξεις: Γιατί τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με τα αντιβιοτικά;

Τι πρέπει να ξέρετε για την ουρολοίμωξη;


Η ουρολοίμωξη (UTI) είναι μόλυνση που επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τους νεφρούς. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις επηρεάζουν το κατώτερο μέρος του ουροποιητικού συστήματος,

δηλαδή την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.  (Ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν μικρόβια και βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Ωστόσο, μερικές φορές, επανέρχονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ή άλλες φορές τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται καθόλου με τη χρήση αντιβιοτικών. Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό; Πιο κάτω θα δούμε αναλυτικά ορισμένους από τους βασικότερους λόγους. (Γιατί τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν ουρολοίμωξη;)

Σημειώνεται ότι οι ουρολοιμώξεις επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες, παρά τους άνδρες και αυτό γιατί:

  • Η ουρήθρα τους είναι κοντύτερη από αυτή των ανδρών, οπότε τα βακτήρια που συσσωρεύονται σε αυτήν είναι περισσότερα και η πιθανότητα ουρολοίμωξης μεγαλύτερη.
  • Η ουρήθρα τους είναι τοποθετημένη πιο κοντά στο ορθό, στο σημείο δηλαδή που αποθηκεύονται τα κόπρανα, οπότε η είσοδος των βακτηρίων στο ουροποιητικό τους σύστημα είναι ευκολότερη.

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι ουρολοιμώξεις;

Σε περίπτωση ουρολοίμωξης, προκαλείται φλεγμονή και ερεθισμός στην κύστη και τους σωλήνες του ουροποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα που προκαλούν οι ουρολοιμώξεις είναι:

Γιατί τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων δεν υποχωρούν με τη χρήση αντιβιοτικών;

Για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια. Τα αντιβιοτικά λαμβάνονται καθημερινά για δύο περίπου εβδομάδες. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση άφθονου νερού για την απομάκρυνση της μόλυνσης μέσω των ούρων. (12+1 αιτίες της ακράτειας ούρων σε άνδρες και γυναίκες)

Υπάρχουν, όμως, και φορές που οι ουρολοιμώξεις δεν καταπολεμούνται, ακόμη και με τη χρήση αντιβιοτικών. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στους πιο κάτω παράγοντες.

1. Λαμβάνεται λάθος αντιβιοτικό ή λαμβάνεται με λάθος τρόπο

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που επιτίθενται στα βακτήρια, και δεδομένου ότι οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, ο γιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση δεν καλυτερεύει με τη χρήση αντιβιοτικών και αυτό οφείλεται είτε στο ότι το αντιβιοτικό δεν είναι το κατάλληλο και χρειάζεται η συνταγογράφηση κάποιου άλλου, είτε στο ότι το αντιβιοτικό δεν λαμβάνεται όπως θα έπρεπε για να λειτουργήσει σωστά. Αν δεν βλέπετε βελτίωση με τη χρήση του αντιβιοτικού σας, ενημερώστε τον γιατρό σας. (Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για τις ουρολοιμώξεις;)

2. Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Η παρατεταμένη χρήση ενός αντιβιοτικού, μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά του. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αντίσταση στα αντιβιοτικά και είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που οι ουρολοιμώξεις δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία. Αν δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων σας και αν έχετε πάρει ξανά το ίδιο αντιβιοτικό στο παρελθόν, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει κάποιο άλλο. (6 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης)

 https://wikihealth.gr/category/ygeia-nefron-kai-oyropoiitikoy-systimatos/oyroloimoxeis-giati-ta-symptomata-den-veltionontai-me-ta-antiviotika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .