Κυριακή, Δεκεμβρίου 24

Χριστόψωμο: Το ευλογημένο ψωμί του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Το Χριστόψωμο είναι ένα παραδοσιακό γιορτινό ψωμί που φτιάχνεται προπαραμονή ή παραμονή των Χριστουγέννων και η μορφή, το σχήμα και ο στολισμός του ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή.

Από τη Ραψάνη Λάρισας και τον μοναδικό

φούρνο του χωριού, η κα. Κατερίνα Γιαννούκα, ιδιοκτήτρια του φούρνου, μας μυεί, μέσω της εκπομπής «Περίμετρος» της ΕΡΤ3, στα μυστικά παρασκευής του Χριστόψωμου.

«Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί του Χριστού, το έφτιαχναν την παραμονή των Χριστουγέννων και γίνεται νηστίσιμο, μπορούν να βάλουν και βούτυρο και να το φάνε την επόμενη μέρα», όπως αναφέρει και προσθέτει:

«Το ζυμάρι έχει μέσα ζάχαρη, κανέλα, πορτοκάλι, γλυκάνισο, μαχλέπι, λάδι. Είναι πολύ νόστιμο ψωμί, η τέχνη είναι στο στόλισμα. Στο κέντρο μπαίνει ο σταυρός και μπορούμε να κάνουμε και σχέδια, εγώ βάζω καρύδι στο κέντρο, που συμβολίζει το φυτό που μας δώρισε ο Θεός. Παραδοσιακά το κόβει την παραμονή των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού και το μοιράζει στην οικογένεια», όπως ανέφερε η κα. Κατερίνα.

Ρεπορτάζ: Μίνα Μαυρογιάννη

Πηγή: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .