Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15

Βέτο Όρμπαν στη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία

 Στις 11:00 νέα σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Ο Oύγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε πως άσκησε το βέτο του, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των 27, για να μην υιοθετηθεί νέα οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

«Βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά έπειτα από προσήκουσες προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Όρμπαν μέσω X (του πρώην Twitter). Απεναντίας, δεν άσκησε βέτο στην απόφαση των ηγετών της ΕΕ να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Starting accession negotiations with #Ukraine is a bad decision. Hungary did not participate in the decision.


Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Όρμπαν

Η ιστορική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία επετεύχθη χθες περί τις 18:30 (19:30), αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αποχώρησε από το δωμάτιο της συνεδρίασης και οι υπόλοιποι 26 είπαν «ναι».

Μάλιστα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφυγε από την αίθουσα έξαλλος μετά την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ, όπως επιβεβαίωσαν και στον Guardian τρεις αξιωματούχοι.

«Ο Όρμπαν δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν υιοθετήθηκε το κείμενο», αποκάλυψε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Άλλοι διπλωμάτες είπαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε στη σύνοδο να αποχωρήσει ο Όρμπαν από την αίθουσα κατά τη λήψη της απόφασης για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που εξέφραζε διαφωνίες και εκφράζονταν φόβοι ότι θα ασκούσε βέτο, αποφάσισε τελικά να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Μαρκ Ρούτε: Η Ουγγαρία εμπόδισε τη χορήγηση βοήθειας 50 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία εμπόδισε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διατεθούν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και οι 27 αποφάσισαν η διαπραγμάτευση για το ζήτημα να συνεχιστεί τον Ιανουάριο, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, εξερχόμενος από την αίθουσα όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Ρούτε εξήγησε πως οι υπόλοιπες 26 χώρες ήταν σύμφωνες να διατεθεί το ποσό των 50 δισεκ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ ως το 2027, όμως η Βουδαπέστη τάχθηκε κατά της απόφασης, για τη λήψη της οποίας απαιτείται ομοφωνία.

«Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

«Οι 26 συμφωνήσαμε. Ο Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει. Είμαι αρκετά σίγουρος πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς, εκτιμάμε στα τέλη Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Ρούτε, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ζελένσκι: «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη»

Η απρόσμενη απόφαση για την Ουκρανία, λόγω της αντίθεσης της Ουγγαρίας, χαιρετίστηκε αμέσως από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία, για όλη την Ευρώπη, μια νίκη που εμπνέει και μας καθιστά ισχυρότερους» ανέφερε. «Η ιστορία γράφεται από εκείνους που δεν κουράζονται να πολεμούν για την ελευθερία», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τους Ευρωπαίους να μην αγνοήσουν αυτό το «ραντεβού με την ιστορία».

Η ανησυχία του Ουκρανού προέδρου ήταν εμφανής, καθώς φοβόταν πως η χώρα του δεν θα έπαιρνε αυτό που χρειαζόταν από τη σύνοδο κορυφής. Έτσι, αποφάσισε ο ίδιος να μεταβεί στις Βρυξέλλες σε μια έκκληση της τελευταίας στιγμής, η οποία όμως δεν χρειάστηκε.

Οι αποφάσεις για Γεωργία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία

Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία και να αρχίσει, όταν διαπιστώσει επαρκή συμμόρφωση προς τους όρους που έχει θέσει, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στις 11:00 νέα σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Οι «27» επιστρέφουν στο τραπέζι αργότερα σήμερα (στις 10:00 τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), με ανοιχτή την αναθεώρηση του ΠΔΠ, αλλά και την Μέση Ανατολή να αποτελεί επίσης δύσκολο ζήτημα.

 https://www.zougla.gr/kosmos/veto-orban-sti-chorigisi-voitheias-stin-oukrania/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .