Παρασκευή, Δεκεμβρίου 1

Ουρολοίμωξη, αντιμετωπίστε τη με Modufame

Ρίτα Γκατζούλη

Οι ουρολοιμώξεις αποτελούν μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση του ουροποιητικού συστήματος, που απασχολούν πολύ κόσμο και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

   Σύμφωνα με αναφορές, οι γυναίκες εμφανίζουν ουρολοίμωξη 10 φορές πιο συχνά σε σχέση με τους άνδρες, ενώ περίπου το 50% των γυναικών

θα νοσήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, τα 2/3 των ατόμων επανεμφανίζουν ουρολοίμωξη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πρώτη επιμόλυνση (υποτροπή).

   Τις περισσότερες φορές οι ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις, ωστόσο είναι γνωστό πως τα αντιβιοτικά θα πρέπει να αποφεύγονται το δυνατόν. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης αλλά και στη συχνότητα επανεμφάνισής τους, χωρίς όμως να εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

   Ως ουρολοίμωξη ορίζεται η επιμόλυνση της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας ή σπανιότερα των νεφρών από παθογόνα βακτήρια. Οι καταστάσεις μπορεί να τις ακούσετε και ως ουρηθρίτιδα, κυστίτιδα και πυελονεφρίτιδα, αντίστοιχα.

    Στην πλειοψηφία των φορών οι ουρολοιμώξεις οφείλονται στο βακτήριο Escherichia Coli, που φυσιολογικά αποικίζει το έντερο. Τα παθογόνα βακτήρια απομακρύνονται με τη βοήθεια των ούρων και έτσι προστατεύεται ο οργανισμός από ουρολοιμώξεις. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει ασθενές ανοσοποιητικό τότε τα βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα, πολλαπλασιάζονται και προκαλούν λοιμώξεις και φλεγμονή.

Ουρολοίμωξη συμπτώματα

   Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:

 • αυξημένο αίσθημα καύσου
 • πόνος κατά την ούρηση
 • ατελές αίσθημα ούρησης
 • αίμα στα ούρα
 • συχνοουρία
 • θολά και δύσοσμα ούρα

   Σε λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού όπως η πυελονεφρίτιδα, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στην κοιλιά, αδυναμία, πυρετός, ρίγος ή ναυτία.

Αντιμετώπιση

Β σιτοστερόλη – b sitosterol

   Η β-σιτοστερόλη (Beta-Sitosterol) ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των στερολών, ουσίες που φυσιολογικά βρίσκονται σε φυτά και καρπούς. Στα συμπληρώματα διατροφής, διατίθεται μαζί με το γλυκοζίτη (στερολίνη) που την ενεργοποιεί (BSS/BSSG), το γλυκοζίτη της β-σιτοστερόλης. Οι δράσει της β-σιτοστερόλης πιστεύεται πως είναι πολλαπλές, με κυριότερες την πιθανή ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση της.

   Συγκεκριμένα μέσα από μελέτες έχει φανεί πως ίσως:

 • ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού
 • μειώνει τη φλεγμονή
 • μειώνει τη χοληστερόλη
 • μειώνει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
 • έχει πιθανή αντικαρκινική δράση

   Ο προτεινόμενος τρόπος που δρα ως αντιφλεγμονώδης  παράγοντας η β-σιτοστερόλη πιστεύεται πως έγκειται στη μείωση στης έκκρισης διαφόρων ιντερλευκινών με φλεγμονώδη δράση (IL-6) καθώς και του παράγοντα TNF-A. Πιθανών να βοηθάει ετσι στην ανταπόκριση του οργανισμού στο άγχος καθώς επιδρά στη σύνθεση ορμονών (DHEA) και κυτταροκινών που αυξάνουν την έκκριση κορτιζόλης, την ορμόνη του stress.

   Επιπλέον πιστεύεται πως έχει ανοσοενισχυτικές ιδιότητες καθώς υπαρχουν στοιχεία από μελέτες που δείχνουν πως ίσως βοηθά στη μείωση των λοιμώξεων μέσω ενεργοποίησης των T – βοηθητικών λεμφοκυττάρων, τη φυσική άμυνα δηλαδή του ανθρώπινου οργανισμού. Η β-σιτοστερόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που νοσούν εύκολα, έχουν μειωμένη άμυνα, με ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων ή αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας που χαρακτηρίζονται από απορρύθμιση του ανοσιακού συστήματος και φλεγμονές, όπως είναι η ουρολοίμωξη.

Κράνμπερι – Cranberries

   Τα κράνμπερι (cranberry) αποτελούν μια κατηγορία κόκκινων μούρων, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση, για το λόγο αυτό και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων. Η πιθανή αντιβακτηριακή τους δράση οφείλεται στη σύνθεσή τους σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, όπως είναι οι προανθοκυανιδίνες (PACs) και οι ανθοκυανιδίνες, οι οποίες φαίνεται πως μειώνουν την ικανότητα προσκόλλησης και πολλαπλασιασμού των βακτηριών στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Μέσω της αδρανοποίησης των βακτηρίων τα κράνμπερι ενδέχεται να μπορούν να προλάβουν την εξάπλωση μικροβίων στα νεφρά. Επιπλέον, αποτελούν σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών.

Πράσινο τσάι – Green tea

   To πράσινο αποτελεί ένα αντιοξειδωτικό βότανο που προέρχεται από το φυτό Camellia Sinensis. Χάρη στη σύνθεσή του σε πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες, βοηθά στην ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και κατ’ επέκταση ίσως και στην πρόληψη και θεραπεία ουρολοιμώξεων. Η κυριότερη κατεχίνη είναι η επιγαλοκατεχίνη (EGC), η οποία αποβάλλεται από τα ούρα και βρέθηκε ότι έχει πιθανή αντιβακτηριακή δράση. Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ίσως αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό της E.Coli, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων. Έχει πιθανή βακτηριοστατική δράση ενώ παράλληλα προσφέρει πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.

Modufame για ισχυρό ουροποιητικό σύστημα

   Το Modufame είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζει τις δράσεις των παραπάνω στοιχείων και ενδείκνυται για γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού (κυστίτιδες, κολπίτιδες).

   Χάρη στη σύνθεσή του φαίνεται πως ίσως βοηθήσει και:

 • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης
 • προλάβει την επανεμφάνιση ουρολοιμώξεων

Αλληλεπιδράσεις – Παρενέργειες

   Η β-σιτοστερόλη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στον οργανισμό. Άτομα με σιτοστερολαιμία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα σιτοστερόλης, ενώ εάν λαμβάνονται φάρμακα για τη ρύθμιση της χοληστερίνης ενδέχεται να μειωθεί η απορρόφηση της. Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή ασπιρίνη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το Modufame.

   Στο Vita4you μπορείτε να βρείτε νέο συμπλήρωμα διατροφής, Modufame!

 https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/630-oyroloimwxh-antimetwpiste-thn-me-modufame.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .