Παρασκευή, Ιανουαρίου 26

ΝΑΤΟ: 10 δισ. δολ. σε πυρομαχικά και στην Ελλάδα μόνο πομφόλυγες συνοδεία ομπρέλας…

Την υπογραφή σύμβασης ύψους 1,2 δις δολαρίων ΗΠΑ (1,102 δις ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) για την προμήθεια 220.000 βλημάτων πυροβολικού... διαμετρήματος 155 χλστ. ανακοίνωσε η Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ). Μετά την ευρωπαϊκή δράση για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP: Act in Support of Ammunition Production), πρόκειται μία ακόμη εξέλιξη που θα αναζωογονήσει τη δυτική βιομηχανία παραγωγής πυρομαχικών -με την εξαίρεση φυσικά της… απρόθυμης ελληνικής- καθώς μέσω της διασφαλισμένης προμήθειας πυρομαχικών επιτρέπει την αύξηση της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής.

Δυστυχώς, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες για μεγιστοποίηση της εγχώριας συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα, η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής. Τη σύμβαση υπέγραψε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και η Στέισι Κάμινγκς, Γενική Διευθύντρια της Υπηρεσίας Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA: NATO Support and Procurement Agency). «Αυτό δείχνει ότι οι αξιόπιστες συμμαχικές δομές κοινών προμηθειών αποδίδουν», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας. «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει γίνει μάχη για τα πυρομαχικά, επομένως είναι σημαντικό οι Σύμμαχοι να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».

Από τότε που οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν το συμμαχικό Σχέδιο Δράσης Αμυντικής Παραγωγής (Defence Production Action Plan), τον Ιούλιο του 2023, η NSPA έχει συμφωνήσει συμβάσεις για πυρομαχικά αξίας περίπου 10 δις δολαρίων. Οι πρόσφατες αφορούν την ύψους 5,5 δις δολαρίων προμήθεια 1.000 κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot και την ύψους 4,4 δις δολαρίων προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων μάχης και πυροβολικού (συμπεριλαμβανομένων και διαμετρήματος 155 χλστ.) και κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2023, η NSPA επέλεξε την προμήθεια έξι αεροσκαφών εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και αεροπορικού ελέγχου E-7A Wedgetail μέσω σύμβασης που θα υπογραφεί το τρέχον έτος. «Αυτές οι συμβάσεις-ρεκόρ καταδεικνύουν την ικανότητα της ατλαντικής αμυντικής βιομηχανίας να ενισχύσει την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ και να υποστηρίξει την Ουκρανία,» καταλήγει η ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πώς λέμε ότι… έβρεχε πυρομαχικά και κάποιοι κρατούσαν εμμονικά ομπρέλα;


https://www.defence-point.gr/

 https://taxalia.blogspot.com/2024/01/10_0575418855.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .