Τετάρτη, Ιανουαρίου 31

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Αν κάποια στιγμή βρεθεί στα χέρια σου ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα διαπιστώσεις πόσο πολύ έχει αλλάξει το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας στο πέρασμα των αιώνων.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Οι δημοφιλείς συνοικίες, οι πολυσύχναστοι δρόμοι και τα γνωστά Αθηναϊκά στέκια του τότε δεν έχουν καμία σχέση με το αστικό τοπίο του σήμερα.

Ακόμα κι αν πιστεύεις πως ξέρεις τα πάντα για την Αθήνα, είτε γιατί μένεις χρόνια εδώ είτε γιατί δηλώνεις βέρος Αθηναίος, θα δεις πως δεν πρέπει να είσαι και τόσο σίγουρος. Αν «προκαλέσεις» τον εαυτό σου να αναγνωρίσει μία πλατεία ή μία κεντρική οδό της πρωτεύουσας κοιτώντας μία φωτογραφία με «άρωμα άλλης εποχής» θα δεις ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Μπορείς να αναγνωρίσεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

– Πανεπιστημίου

– Σταδίου

– Ακαδημίας

Κοίταξε ξανά τη φωτογραφία! Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεν την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία βλέπετε μία γενική άποψη της οδού Πανεπιστημίου με κίνηση αυτοκινήτων και τραμ. Στα δεξιά μάλιστα διακρίνεται και το κινηματοθέατρο REX, ο «πρώτος “ουρανοξύστης” των Αθηνών, όπως είχε χαρακτηριστεί όχι τόσο για το ύψος του όσο για την πρόσοψή του και το σχέδιό του που παρέπεμπαν στους θεόρατους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.

Η ονομασία του οδού προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ιστορικό κτίριο του οποίου οικοδομήθηκε το 1841 και αποτελεί τμήμα της λεγόμενης Τριλογίας των Αθηνών. Η οδός είχε μετονομαστεί επισήμως σε Ελευθερίου Βενιζέλου στις 8 Σεπτεμβρίου 1945, αλλά παραμένει γνωστή με την αρχική της ονομασία μέχρι σήμερα.

Αρχικά η Πανεπιστημίου ήταν μια οδός διπλής κατεύθυνσης έως τη περίοδο μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, με λεωφορειακές λωρίδες, φωτεινούς σηματοδότες σε κύριες διασταυρώσεις, καθώς και φωτισμό, τα οποία εγκαταστάθηκαν κατά τη δεκαετία του 1950. Αρκετές κλασικές κινηματογραφικές ταινίες γυρίστηκαν εκεί.

Έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρα, με έξι λωρίδες κυκλοφορίας, πέντε για την κίνηση των οχημάτων και μία αντίστροφης κυκλοφορίας για τα μέσα μεταφοράς.

Σημαντικά κτίρια που βρίσκονται στην Πανεπιστημίου είναι τα εξής:

  • Το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Τα κτίρια της «νεοκλασικής τριλογίας» (το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Ακαδημία Αθηνών)
  • Το Νομισματικό Μουσείο
  • Η οικία του πολιτικού Δημητρίου Ράλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .