Πέμπτη, Ιανουαρίου 25

Μηνυτήρια αναφορά από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις ελλείψεις φαρμάκων

 Εντοπίστηκε λίστα με φάρμακα για εξαγωγή - Πρόκειται για αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά σκευάσματα για τη Δημόσια Υγεία

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, οι οποίοι τονίζουν ότι τα προβλήματα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά θα διογκωθούν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό

Σύλλογο (ΠΦΣ) «τρεις μόλις ημέρες μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όριο, κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών, λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, από συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά φάρμακα τα οποία απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά, καθώς επίσης και φάρμακα των οποίων η εξαγωγή μόλις επετράπη εκ νέου, και τα οποία φάρμακα συγκεντρώνονται προκειμένου να εξαχθούν άμεσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΠΦΣ η λίστα περιλαμβάνει:

-Εκατόν τριάντα πέντε φάρμακα που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

-Δώδεκα φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Πενήντα εννέα φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη

Όπως σημειώνει ο ΠΦΣ πρόκειται για αντιβιώσεις και εισπνεόμενα φάρμακα, ινσουλίνες καθώς και άλλα βασικά φάρμακα για την Δημόσια Υγεία. Μάλιστα, προσθέτει ο ΠΦΣ, «στο τέλος της λίστας παρέχονται σαφείς οδηγίες για τη διακίνηση ευαίσθητων φαρμάκων ψυγείου όπως ινσουλινών, ενώ στη δεξιά στήλη, δίπλα στις ποσότητες των σκευασμάτων που ζητούνται, αναγράφονται τα ποσοστά κέρδους των χονδρεμπόρων τα οποία φτάνουν το 205%».

Ο ΠΦΣ, έχει ήδη κοινοποιήσει την εν λόγω λίστα στο Υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, «ώστε με άμεσες ενέργειές τους να μην επιτρέψουν τέτοιες πρακτικές, εις βάρος του Έλληνα πολίτη, απαγορεύοντας την εξαγωγή σκευασμάτων τα οποία δεν διατίθενται στην εγχώρια αγορά φαρμάκου».

Επισημαίνει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο ΠΦΣ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και «καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για τον λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη».

Διαβάστε επίσης:

Παιχνίδια με το φάρμακο

Τι έχει να πει τώρα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου;

Σκευάσματα που βρίσκονται σε μόνιμη απαγόρευση εξαγωγών πλεονάζουν στις φαρμακαποθήκες

Κραυγή αγωνίας από τις Φαρμακαποθήκες λίγο πριν τα λουκέτα

Σύλλογος Φαρμακαποθηκών: Η κύρια αιτία έλλειψης φαρμάκων είναι οι μειωμένες ποσότητες διάθεσης από ορισμένες φαρμακευτικές

Ο Γιώργος – Ξάνθιππος Τροχόπουλος, φαρμακοποιός δήλωσε για το θέμα στη Ζούγκλα:

«Το θέμα τον εξαγωγών είναι τεράστιο. Γίνονται , θα γίνονται και γίνονταν και παλαιότερα. Παλαιότερα είχαμε δραχμή και οπωσδήποτε είχαμε συνάλλαγμα και ήταν κίνητρο. Τώρα με το ευρώ τα πράγματα άλλαξαν. Οι εξαγωγές γίνονται διότι μετά το Μνημόνιο έπεσαν πολύ οι τιμές με σκοπό να μειωθεί η δαπάνη για την Υγεία, όσον αφορά στα φάρμακα. Τώρα η εξαγωγή είναι κερδοφόρα για τις εταιρείες, για τους φαρμακέμπορους αλλά και για τους φαρμακοποιούς. Γιατί όταν ένα φάρμακο εδώ πωλείται 1,70  και στο εξωτερικό κάνει 3 ή 4 ευρώ άρα το κέρδος είναι στην εξαγωγή. Μιλάμε για φάρμακα εισαγόμενα αλλά και για φάρμακα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Η πτώση τιμών λοιπόν των τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές των φαρμάκων στα άλλα κράτη της ΕΕ δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες, το καλύτερο κίνητρο για εξαγωγές. Εάν οι εξαγωγές γίνονται με μέτρο την επάρκεια φαρμάκων στη χώρα τότε καλώς αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται με μέτρο και παρουσιάζονται ελλείψεις. Δεν κάνουνε εξαγωγές μόνο οι φαρμακευτικές αλλά και οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών».

 https://www.zougla.gr/greece/minytiria-anafora-apo-ton-panellinio-farmakeftiko-syllogo-gia-tis-elleipseis-farmakon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .