Σάββατο, Φεβρουαρίου 10

Πόσα γαϊδούρια υπήρχαν τη δεκαετία του 1950 στην Ελλάδα

Αυτά τα παρεξηγημένα ζώα αποτελούσαν «μέλη» των περισσότερων νοικοκυριών τα παλιά χρόνια.

ο κοινό γαϊδούρι είναι ένα ζώο παρεξηγημένο στην προφορική παράδοση, αφού τραγουδιέται και πρωταγωνιστεί σε ιστορίες που το αντιμετωπίζουν ως πλάσμα νωθρό, ανυπάκουο και φυσικά πεισματάρικο.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα ζώο υψηλής ευφυίας, που μπορεί να κατανοήσει εντολές και να κοινωνικοποιηθεί με τους ανθρώπους, παρόμοια με έναν σκύλο ή μία γάτα, ενώ το μόνο πράγμα που το εμποδίζει από το να γίνει κατοικίδιο είναι το μέγεθός του, όπως πληροφορεί το gaidourohora.gr.

Ο γάιδαρος στην Ελλάδα

Ο όνος ή γαϊδούρι (equus asinus) παρουσιάζει συρρίκνωση στον πληθυσμό του τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικότερα, από τα 508.000 που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1950, το 1995 μειώθηκαν σε 95.000 ενώ μέχρι κα το 2008 υπήρχαν λιγότερα από 16.000

Σήμερα υπολογίζεται πως σε όλη τη χώρα υπάρχουν λιγότερα από 13.000 γαϊδουράκια, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Πελοπόννησο. Τα καθαρόαιμα ελληνικά γαϊδούρια όμως δεν ξεπερνούν τις 4.000. Γι' αυτό και έχουν γίνει επίσημα αιτήματα να συμπεριληφθεί το ελληνικό γαϊδούρι στον κατάλογο με τους απειλούμενους πληθυσμούς του ΟΗΕ.

Ανήκει στην κατηγορία των ιπποειδών, δηλαδή είναι ξαδερφάκι με το άλογο και την ζέβρα. Είναι μόνοπλο, χορτοφάγο, θηλαστικό ζώο, του οποίου οι πρόγονοι του ήταν άγρια γαϊδούρια της Αφρικής και της Ασίας.

Αποτελεί επίσης εξαιρετικά σκληροτράχηλο ζώο. Μπορεί να ζήσει έως και 50 χρόνια, ενώ διασχίζει εύκολα τα πιο ανώμαλα εδάφη και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην έλλειψη νερού και την καταπόνηση.

Ακόμα, το γαϊδουράκι είναι φύσει κοινωνικό ζώο. Γι' αυτό και δεν του αρέσει καθόλου η μοναξιά. Αν δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο γαϊδουράκια, τότε τουλάχιστον ας έχει ένα άλλο ζώο για παρέα, και καλύτερα όχι σκυλιά επειδή τα κυνοειδή είναι ο φυσικός εχθρός όλων των ιπποειδών.

.reader.gr/

 Reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .