Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23

Μεσογειακή διατροφή και συνδυασμοί τροφίμων με αντικαρκινικές ιδιότητες

Σκεφτόμουν πριν γράψω το σημείωμα αυτό την ερώτηση, που συχνά πολλοί με ρωτούν για τρόφιμα, ιδιαίτερα τους συνδυασμούς τροφίμων, με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Είναι σύνθετη και εκτεταμένη.

Προτίμησα λοιπόν, αντί να σας γράψω εδώ μια μακροσκελή παρουσίαση του ζητήματος να σας μιλήσω μόνο για κάποια καλά και αποτελεσματικά στοιχεία της Ελλαδικής και Κυπριακής μας διατροφής, που μεταξύ άλλων θετικών για την υγείας μας, μπορούν να συμβάλλουν και στην πρόληψη του καρκίνου.

Για μένα, η Ελληνική διατροφή, που ονομάζεται επίσης και Μεσογειακή διατροφή, είναι αν όχι είναι η καλύτερη διατροφή είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Θα αναφερθώ εδώ σε μόνο λίγους ισχυρούς, ωφέλιμους συνδυασμούς - θα επανέρχομαι συχνά για περισσότερα για την αντικαρκινική διατροφή και πρόληψη - για να τους θυμούμαστε και να τους προτιμούμε:
  1. Ντομάτα και ελιά (ελαιόλαδο, σάλτσα ντομάτας, ψημένες ντομάτες): Το λυκοπένιο που περιέχεται στις τομάτες και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο ενισχύονται όταν συνδυάζονται

  2. Κρεμμύδι και σκόρδο: Περιέχουν ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

  3. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σαλάτες, μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, λάχανο, βλίτα) με ελαιόλαδο: Πρόκειται για ένα συνδυασμό πλούσιο σε ωφέλιμες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

  4. Δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελών, κουνουπίδι).

Κάθε φορά που επιλέγουμε το τι θα φάμε, να θυμόμαστε ότι η φύση μας προσφέρει πολλά τρόφιμα, όπως τα πιο πάνω, που μάς προφέρουν ένα ισχυρό οπλοστάσιο προστατευτικών ουσιών με απαράμιλλη νοστιμιά.

 https://medlook.net/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B5%CF%82/3771-2023-07-30-08-49-06.html

 

Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου, MD, PhD
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία

  • S8-SampleBelowArticle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .