Σάββατο, Φεβρουαρίου 3

Ακίνητα: Ακόμη πιό ψηλά οι τιμές- Που ανέβηκαν περισσότερο, πού υπάρχει μεγάλη ζήτηση

 Το ΔΝΤ απεφάνθη προχθές σε έκθεση του ότι οι τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων – ιδιαίτερα των κατοικιών- είναι “φουσκωμένες” κατά 29%. Η ΤτΕ είναι συγκρατημένη στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες αξίες και για τις προοπτικές. Χαμηλά βάζουν τον πήχυ της περαιτέρω ανόδου των τιμών και πολλοί διεθνείς οίκοι.

Ομως οι επενδυτές έχουν αντίθετη γνώμη και δεν αποθαρρύνονται από τέτοιες μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων, επενδυτικά funds, εταιρείες ακίνητης περιουσίας και εγχώριοι αποταμιευτές-επενδυτές συνεχίζουν να ρίχνουν χρήμα σε ακίνητα. Κατά πρώτο σε εμπορικά,σε γραφειακούς χώρους, σε ξενοδοχεία και τουριστικές υποδομές. Ακολουθούν οι κατοικίες, που αντιπροσωπεύουν μικρότερη συνολική επενδυτική δαπάνη, αλλά μεγαλύτερο αριθμό αγοραπωλησιών

Η συνεχής, αργή άνοδος των τιμών συντηρεί το ενδιαφέρον. “Λάδι στη φωτιά” ρίχνουν οι κτηματομεσίτες , που βλέπουν πάντα άνοδο – ποτέ δεν μίλησαν για επερχόμενη πτώση τιμών, ούτε κάν όταν άρχιζε η μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα.

Αγοράζουν... ο,τιδήποτε

Τώρα, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά -σύμβουλοι επενδύσεων, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες κλπ αισιοδοξούν, εκτιμώντας ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχισθεί. Οπως επισημαίνουν, βσικός κινητήριος μοχλός της ανόδου θα είναι οι εισροές ξένων κεφαλαίων

Το αυξανόμενο εγχώριο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον διαχέεται σε όλη τη γκάμα ακινήτων και σε πολλές περιοχές της Αττική – όπως επίσης στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Από τα πολυτελή ακίνητα σε νησιά και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα μέχρι παλαιά διαμερίσματα σε περιοχές της Αττικής.

Στην Αττική σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται τα κτιριακά συγκροτήματα γραφείων, οι εμπορικοί χώροι και τα logistics

Ζήτηση πολυτελών κατοικιών

Στα οικιστικά ακίνητα κατοικιών η ζήτηση προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από εγχώρια χαρτοφυλάκιακαι από νοικοκυριά Οι ξένοι επενδυτές που δημιουργούν χαρτοφυλάκια ακινήτων αγοράζουν ο,τιδήποτε – από δυάρια στην Κυψέλη και μεγάλα ρετιρέ στο Φάληρο και στη Γλυφάδα, μέχρι παλιές σχεδόν εγκαταλειμμένες πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Ομόνοια και στη Βικτώρια.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Luxury Outlook του οίκου Sotheby'sInternational Realty, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στην παγκόσμια αγορά πολυτελών ακινήτων. Η έκθεση εξετάζει τη δυναμική του κλάδου, τις τάσεις και προτιμήσεις των αγοραστών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στις θετικές προοπτικές του τομέα πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα για το 2024, αναδεικνύοντας τη χώρα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Βλέπουν προοπτικές

Ειδικότερα, το 2024, το τοπίο των ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει θετική εξέλιξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδυτές και ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων.

Όπως αναφέρει στην έκθεση, οι βελτιωμένες συνθήκες πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης και στο κλείσιμο συμφωνιών στον τομέα των πολυτελών ακινήτων.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα παραμένει το “δυνατό χαρτί”, με τις περιοχές Καβούρι, Γλυφάδα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Σούνιο και Βάρη να καταγράφουν εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον. Εκτός Αττικής, Κέρκυρα, Μύκονος και Πάρος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης. .

Επενδύσεις σε παλαιά ακίνητα

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη της ζήτησης και των τιμών στις παλιές – παλαιότερα υποβαθμισμένες – συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Protio, της πρώτης πλατφόρμας επενδυτικών διαμερισμάτων στην Ελλάδα, η Πλατεία Αμερικής με απόδοση 7,2% βρίσκεται στην κορυφή της λίστας απόδοσης επενδύσεων στην περιοχή της Αττικής, στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην απόδοση των επενδύσεων σε διαφορετικές περιοχές, εστιάζοντας στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων και των δυνητικών εισοδημάτων από μισθώματα. Το προηγούμενο εξάμηνο τη πρωτιά είχε το Αιγάλεω με 8.2% απόδοση, ξεχωρίζοντας ως μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές για επενδύσεις. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 η Νίκαια είχε απόδοση 7.9% και η περιοχή των Πατησίων 7.8%. Ακολουθούσαν η περιοχή Πλατείας Αττικής με 7.1% και η πλατεία Βικτωρίας με 6.9% οι οποίες αν και με μικρότερη απόδοση από το προηγούμενο εξάμηνο (7.7% και 7.1% αντίστοιχα) ανήκουν πλέον στις τρεις πρώτες περιοχές με την υψηλότερη απόδοση.

Ο χάρτης των επενδύσεων σε εισοδηματικά ακίνητα διευρύνεται και με κάποιες ακόμη σημαντικές περιοχές. Ακολουθούν η περιοχή του Πολυτεχνείου με 6.7%, Περιστέρι και Κυψέλη με 6.3%, Αιγάλεω με 6%, Περισσός (Νέας Ιωνίας) και Αγία Σοφία (Πειραιά) με 5,9% και Κορυδαλλός με 5.8%.

https://www.sofokleousin.gr/akinita-akomi-pio-psila-oi-times-pou-anevikan-perissotero-pou-ypal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .