Ο ήλιος εξαπέλυσε σήμερα μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη τάξης Χ η οποία σάρωσε κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμά της, προκαλώντας σύντομα black out σε Νότια Αμερική, Αφρική και Νότιο Ατλαντικό.

Η ηλιακή έκλαμψη ξέσπασε από την ηλιακή

κηλίδα AR3576. Ευτυχώς για εμάς, η ηλιακή κηλίδα μετακινήθηκε  (8 Φεβρουαρίου) πέρα από το άκρο του ήλιου, τοποθετώντας τη Γη εκτός της άμεσης γραμμής πυρός της. Η τερατώδης ηλιακή έκλαμψη συνοδεύτηκε από μια στεμματική εκτίναξη μάζας (CME), μια μεγάλη απελευθέρωση πλάσματος και μαγνητικού πεδίου από τον ήλιο.

Εάν μια CME χτυπήσει τη Γη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο μαγνητικό μας πεδίο και να οδηγήσει σε γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Αν και μπορεί να μην είμαστε στην άμεση γραμμή βολής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστούμε. Η έκλαμψη προκάλεσε εκτεταμένες ραδιοφωνικές διακοπές και ακραία υπεριώδη ακτινοβολία που στάλθηκε με ορμή προς τη Γη κατά τη στιγμή της έκρηξης. Ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, η ακτινοβολία έφτασε στη Γη σε λίγο περισσότερο από 8 λεπτά ιονίζοντας το ανώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας – τη θερμόσφαιρα – προκάλεσε διακοπές στο τμήμα που φωτίζονταν από τον ήλιο εκείνη τη στιγμή.

Οι ηλιακές εκλάμψεις πυροδοτούνται όταν η μαγνητική ενέργεια συσσωρεύεται στην ηλιακή ατμόσφαιρα και απελευθερώνεται σε μια έντονη έκρηξη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθός τους σε ομάδες με γράμματα, με την κατηγορία Χ να είναι η ισχυρότερη.