Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14

Έως τα ξημερώματα η συζήτηση στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ονομαστική θα είναι η ψηφοφορία – Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας - Την Πέμπτη και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά

Έως τα ξημερώματα, και συγκεκριμένα έως τις 02:00, αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, καθώς στους 95 ανέρχονται οι βουλευτές που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών προκειμένου να παρέμβουν ενώ αύριο θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Από αυτούς οι 28 είναι βουλευτές της Νέας

Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από «Ελληνική Λύση», «Σπαρτιάτες» και «Νίκη» εναντίον του νομοσχέδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, κατατέθηκε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από 21 βουλευτές («Νίκη» και «Σπαρτιάτες»). Ανάλογο αίτημα κατατέθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ονομαστική ψηφοφορία ζητά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Παρέμβαση σχετικά με το νομοσχέδιο έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζητώντας τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη η ομιλία Σαμαρά για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα μιλήσει αύριο, Πέμπτη, στις 18:00 μ.μ. στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την “Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις”.

Συρεγγέλα: Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε διαχρονικά πρωτοπόρα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας

Πρώτη τον λόγο έλαβε η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ζητώντας ανάληψη ευθύνης και υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας», υποστήριξε.

«Άλλωστε όπως λέει και η ιδρυτική μας διακήρυξη: Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες», ανέφερε στη συνέχεια.

Σκέρτσος: Πανηγυρική η κρίση της Επιστημονικής Υπηρεσίας υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου

«Είναι ευπρόσδεκτες οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έγιναν από τα τρία κόμματα, όπως και το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Προσπαθούν αυτοί που καταθέτουν αυτές τις ενστάσεις και αυτές τις απόψεις να προκαλέσουν κάποια, κατά την αντίληψή τους, ρήγματα στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα το πετύχουν. Η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και έχει δεσμευτεί, έναντι του ελληνικού λαού, να την κάνει ακόμη πιο ευρωπαϊκή. Αυτοί που πρέπει να απολογούνται είναι αυτοί που θέλουν να ξεστρατίσει η Ελλάδα από την Ευρώπη και δυστυχώς, τολμώ να πω ότι τα κόμματα που θέτουν αυτές τις ενστάσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε επίσης ότι υπάρχει κοινό αίτημα ονομαστικής από τη “Νίκη” και τους “Σπαρτιάτες”. «Είναι αποκαλυπτικό διότι η “Νίκη” που παρουσιάζεται ως κόμμα κοντά στη θρησκεία, που υποστηρίζει την πραότητα, την ηπιότητα, σύρεται και δίνει κάλυψη σε ένα κόμμα το οποίο ελέγχεται αυτή τη στιγμή ότι αποτελεί βιτρίνα ενός εγκληματία», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε πως εργαλειοποίηση της θρησκείας «είναι ακραία ανέντιμη» και δεν έχει χώρο μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εργαλειοποιείτε τη θρησκεία, πόσο μάλλον όταν ο αρχηγός του κόμματος της Ελληνικής Λύσης έχει μιλήσει και έχει εμπορευτεί “επιστολές του Ιησού”. Πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερο σεβασμό στον ρόλο της θρησκείας, στην ανεξαρτησία της θρησκείας και να μην μπλέκουμε πολιτειακά ζητήματα με θεολογικά ζητήματα», είπε ο κ. Σκέρτσος και προσέθεσε: «Άκουσα μια επίκληση στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μπορούν να τον επικαλούνται αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η θέση της Ελλάδας ανήκει στη Δύση, και μόνον αυτοί».

Ο υπουργός Επικρατείας προέτρεψε όλους να διαβάσουν την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που «κάνει πανηγυρική κρίση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου» και λέει ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί θεμελιώδεις συνταγματικές προβλέψεις, που αφορούν στην ισότητα, στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στο κράτος δικαίου, στη Δικαιοσύνη. Επισήμανε επίσης ότι στην έκθεση αναφέρεται και η νομολογία του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου που όταν κλήθηκαν να κρίνουν το σύμφωνο συμβίωσης, τους γάμους της Τήλου, δεν άφησαν αμφισβήτηση, ως προς τη συνταγματικότητα του συμφώνου συμβίωσης και είπαν ότι ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του Έλληνα νομοθέτη. Αναφορά περιλαμβάνεται στην ίδια έκθεση και στις αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που κατοχυρώνουν νομολογιακά την ομόφυλη οικογένεια, τα ομόφυλα γονεϊκά δικαιώματα και την υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν προστασία σε αυτές τις οικογένειες.

Ακρίτα: Ζητήσαμε γάμο για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου

Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Ακρίτα υπογράμμισε «δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν».

«Εμείς ζητήσαμε γάμο όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα δει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως νομοσχέδιο εξιλέωσης και αντιστάθμισμα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την πρωτοφανή πολιτική αποδοκιμασία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κράτος δικαίου.

Έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την ισοτιμία στον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, τα γονεϊκά, τα κληρονομικά, τα προνοιακά, όπως είπε η Έλενα Ακρίτα.

Για την ομιλία της, μάλιστα, δέχθηκε τα συγχαρητήρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, με σχετική ανάρτηση που πραγματοποίησε.

Χρηστίδης: Στηρίζουμε άρση των διακρίσεων, δεν δικάζουμε, ούτε διχάζουμε

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι «δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη εκτίμηση, την άλλη αντίληψη».

«Και δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε στη συνέχεια, «για ένα θέμα στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους μόνο για εκλογικούς σκοπούς».

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα και στην άρση των διακρίσεων και την ορατότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, διότι «τους τελευταίους αρκετούς μήνες, αναπτύχθηκε έντονα παραφιλολογία, σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει, τι επιχειρεί να ρυθμίσει και τι αποτελέσματα θα έχει στην κοινωνική πραγματικότητα».

Αχτσιόγλου: Ημέρα νίκης η σημερινή για τους ΛΟΑΤΚΙ – Βαθιά συντηρητική παραμένει η ΝΔ

Η σημερινή είναι μια ημέρα νίκης και μια ημέρα μιας κάποιας ηθικής δικαίωσης για όλα όσα έχει υποστεί η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου.

«Όσοι αρνείστε την αναγνώριση αυτού του γάμου, των ομόφυλων ζευγαριών, το κάνετε γιατί θεωρείτε ηθικά μεμπτή τη σχέση ομόφυλων ατόμων, γιατί τη θεωρείτε κατώτερης ηθικής ποιότητας», σχολίασε η Έφη Αχτσιόγλου για τους επικριτικές του νομοσχεδίου, και τους «ψευδεπίγραφους» ισχυρισμούς που προβάλλουν ότι το νομοσχέδιο θα βλάψει τα συμφέροντα των παιδιών.

Δάγκα: Στο όνομα της ισότητας αναγνωρίζετε την εμπορική παρένθετη μητρότητα

Η συζήτηση αυτές τις μέρες ήταν αποκαλυπτική, όχι μόνο για το πραγματικό περιεχόμενο, για το αντικείμενο του νομοσχεδίου, αλλά κυρίως για τους δρόμους που ανοίγει» ανέφερε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα.

«Από τη στιγμή που αντικειμενικά ένα ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορεί, έχει από κοινού συμβολή στη διαμόρφωση της νέας ζωής, το νομοσχέδιο γενικεύει την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» είπε ακόμη η βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, αναρωτήθηκε «όμως για ποιον αλτρουισμό μπορούμε να μιλάμε, όταν παγκόσμια, μόνο το 2% των περιπτώσεων παρένθετης κύησης ήταν αλτρουιστική πράξη. Οι υπόλοιπες ήταν με ανταλλάγματα. Όταν τα μεγαθήρια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναμένουν να εκτοξευτεί ο τζίρος τους, που μόνο το 2022 ήταν 14 δισ. δολάρια».

Μίλτος Χρυσομάλλης: Καταψηφίζω για λόγους συνείδησης, δεν θα απέχω

Δικαιολογώντας τη στάση του για καταψήφιση και όχι αποχή κατά την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, υποστήριξε πως «η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, παρέμεινε σταθερή στα 50 χρόνια της ιστορίας της διότι κατόρθωσε να ενσωματώσει διαφορετικές απόψεις με επιτυχία».

«Προερχόμαστε από διάφορες πολιτικές προσεγγίσεις – φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, κεντρώοι, δεξιοί και συνυπάρχουμε για τα πολλά στα οποία συμφωνούμε, αλλά και γι αυτά στα οποία διαφωνούμε και πρώτος τα αναγνωρίζει όλα ο ίδιος ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, για να προσθέσει:

«Αυτές τις ανησυχίες φωνάζω κι εγώ σήμερα με την αρνητική ψήφο μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τοποθετούμαι όμως κατά συνείδηση και όχι απέχοντας. Δεν δύναμαι να φανταστώ μια κοινωνία, που ο πατέρας και η μητέρα θα αντικατασταθούν από τον γονέα 1 και τον γονέα 2 και τα παιδιά θα στερούνται τα οφέλη που ο πατέρας και η μητέρα από κοινού προσφέρουν. Κι αυτό για μένα είναι αξιακό. Γιατί έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε ότι κληρονομήσαμε, να προστατεύσουμε την κοινωνία και πάνω από όλα τα παιδιά μας».

Τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από «Ελληνική Λύση», «Νίκη» και «Σπαρτιάτες»

Τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας υποβλήθηκαν και εν τέλει απορρίφθηκαν κατά του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, από την «Ελληνική Λύση», «Νίκη» και «Σπαρτιάτες», όπως ανακοίνωσε με την έναρξη της συνεδρίασης ο προεδρεύων Γιώργος Γεωργαντάς.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Πέμπτη (σ.σ. έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές από τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες) προκειμένου να καταγραφεί η ατομική ψήφος (σ.σ. αυτή είναι η στόχευση του αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία), πρέπει το νομοσχέδιο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των παρόντων αλλά αυτή να μην είναι πλειοψηφία μικρότερη των 75 ψήφων. Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας θα συζητηθούν μέσα στο επόμενο δίωρο.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής, και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. «Καταθέτουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής, γιατί απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και απέναντι στο μεγάλο ερώτημα της σύμπλευσης της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό. Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο με προοδευτικό πρόσημο για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι, εφόσον λέγεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών καταδικάζει ή αποφεύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

https://www.zougla.gr/politiki/eos-ta-ximeromata-i-syzitisi-sti-vouli-gia-ta-omofyla-zevgaria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .