Τρίτη, Φεβρουαρίου 20

Οι αγρότες στο Σύνταγμα: Χιλιάδες κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας στο μεγάλο συλλαλητήριο – «Σήμερα πέθανε η κτηνοτροφία»

Περισσότερα από 200 τα τρακτέρ, τουλάχιστον 6.000 άτομα συμμετέχουν στην κινητοποίηση

Σε εξέλιξη το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το οποίο διοργανώνουν οι αγρότες με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αλλά και πολιτών κάθε ηλικίας που επιθυμούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια

αιτήματά τους, με τις Αρχές να εκτιμούν πως στο κέντρο της Αθήνας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 6.000 άτομα.

Με βασικό σύνθημα «χωρίς εμάς τι θα φας;», αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας διαμαρτύρονται για την κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντί τους, καθώς ο πρωθυπουργός επιμένει πως «δεν έχει άλλα να (τους) δώσει». Τα τρακτέρ που εισήλθαν στην πρωτεύουσα συνοδεία περιπολικών υπολογίζονται σε πάνω από 200, αρκετά περισσότερα, δηλαδή, από ό,τι αναμενόταν.

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν φτάσει κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, με τα τρακτέρ τους, αγροτικά μηχανήματα και ΙΧ οχήματα, αλλά και με πούλμαν. Αρκετοί από αυτούς, εξάλλου, αναμένεται να διανυκτερεύσουν στην Αθήνα.

Μπροστά από το Κοινοβούλιο η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα «εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά».

Στο συλλαλητήριο των αγροτών έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις τους. Βρέθηκε ανάμεσα στο πλήθος των αγροτών, συνομιλώντας μαζί τους, ενώ, δεν παρέλειψε να ανέβει και σε ένα από τα τρακτέρ για τις αναμενόμενες… αναμνηστικές φωτογραφίες. Στο Σύνταγμα βρίσκεται επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Ολγα Γεροβασίλη, Σωκράτη Φάμελλο, Δώρα Αυγέρη, Παναγιώτη Ρήγα, Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη, κ.ά.

Στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο βρέθηκε και κλιμάκιο 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με τον Μανόλη Χνάρη, βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης να δηλώνει στα ΜΜΕ πως «η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα. Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».

Τις τελευταίες ώρες, όπου και κορυφώνονται οι διαδηλώσεις μπροστά στη Βουλή, ισχύει διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από το ύψος της Διάκου, και από τη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη.

Το κομβόι των αγροτών έφτασε… κορνάροντας στην πρωτεύουσα, πέρασε «αέρα» τα διόδια, διέσχισαν τον Άγιο Στέφανο και τη γέφυρα Καλυφτάκη και προχώρησαν προς το κέντρο, όπου έχουν προγραμματιστεί τα ραντεβού και οι προσυγκεντρώσεις για τις κινητοποιήσεις. Οι αγρότες έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ τους στα πεζοδρόμια απέναντι και μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ισχυρή αλλά «διακριτική», ενώ σε ισχύ είναι και τα έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας για το κέντρο της Αθήνας.
Τα πρώτα τρακτέρ άρχισαν να φτάνουν στο Σύνταγμα λίγο μετά τη 1:00 το μεσημέρι, ενώ δεκάδες τρακτέρ έχουν «στρατοπεδεύσει» και στην Εθνική Οδό, αναμένοντας το πράσινο φως της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να κινηθούν και αυτά προς την πρωτεύουσα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή», επισημαίνει με νέα ενημέρωσή της η Τροχαία.

Λόγω διέλευσης των τρακτέρ στη Λεωφόρο Αθηνών πραγματοποιούνται διακοπές της κυκλοφορίας στις κάθετες οδούς. Η κυκλοφορία διεξάγεται για τα υπόλοιπα οχήματα από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας της λεωφόρου. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένονται και στις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε τροποποιήσεις της κυκλοφορίας των οχημάτων, ως εξής:

  • προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε Λεωφόρο Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη
  • αντίθετη ροή κυκλοφορίας των τρακτέρ σε οδό Αγίου Κωνσταντίνου, πλατεία Ομονοίας και Πανεπιστημίου ως το Σύνταγμα
  • προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας γύρω από την πλατεία Ομονοίας
  • διακοπή κυκλοφορίας σε Λεωφόρο Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς
  • διακοπή κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Βουλής (ροή της καθόδου ως την Σέκερη)
  • ροή κυκλοφορίας από την Ακαδημίας μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας

Αντίστοιχες τροποποιήσεις, με βάση τα παραπάνω, έχουν γίνει στα δρομολόγια που εκτελούν στις παραπάνω οδούς και λεωφόρους τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ, όσον αφορά στους συρμούς του μετρό, του ηλεκτρικού και του τραμ, έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα επηρεαστούν και θα κινηθούν κανονικά.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .