Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14

Eλαιολάδο: Φθηνότερο στην Ευρώπη γιατί «λείπουν» οι μεσάζοντες!


Σοκάρει το «άλμα» στις τιμές του ελαιόλαδου με τους καταναλωτές να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κύμα ακρίβειας και την αδιανόητη... ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Όλο το «παιχνίδι» της τιμής του λαδιού κρύβεται πίσω από τους μεσάζοντες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στις περισσότερες -αν όχι όλες- τις χώρες της Ευρώπης, το λάδι πωλείται πολύ φθηνότερα συγκριτικά με την Ελλάδα! Το συγκλονιστικό είναι πως, η διαδρομή που κάνει το ελληνικό ελαιόλαδο από τον παραγωγό μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ επιβαρύνεται εντυπωσιακά κατά 60%! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι μεγάλες συσκευασίες που είναι γύρω στα 15 ευρώ το λίτρο, ενώ με το κόστος συσκευασίας και μεταφορικών γίνονται απλησίαστες στο δοχείο του ενός λίτρου αφού εκεί η τιμή φτάνει και τα 21 ευρώ/λίτρο. Με μέτρο σύγκρισης μία ποσότητα 5 λίτρων, η αρχική τιμή και οι ανατιμήσεις ήταν οι εξής:41,5 ευρώ πώληση από τον παραγωγό (8,3 ευρώ ανά λίτρο)
0,25 ευρώ για το φιλτράρισμα (περίπου 0,5% του αρχικού κόστους)
1,5 ευρώ για το δοχείο, 0,45 λεπτά για το καπάκι, 0,5 ευρώ για το ειδικό χαρτόνι με κυψέλες
1,3 κόστος μεταφοράς
3 ευρώ κέρδος για τον μεταποιητή
6,3 ευρώ ΦΠΑ
14,4 ευρώ κέρδος του λιανέμπορου
Έτσι, φτάνει στα 69,2 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης στο ράφι.

Ο ελαιοπαραγωγός Μανώλης Αναγνωστάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «εμείς κερδίζουμε 2, 3, 4 ευρώ το πολύ στην σημερινή τιμή του ελαιόλαδου, ο παραγωγός εισπράττει ανά λίτρο ελαιόλαδου από 8,3-9 ευρώ, μέσο όρο 8,6 ευρώ ανά λίτρο» και «ο τυποποιητής πουλάει το 5λιτρο για παράδοση στην Αθήνα 48-50 ευρώ». «Ο τρόπος που λειτουργούν οι αλυσίδες στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με τις ελληνικές», σημειώνει με νόημα. «Μία γερμανική αλυσίδα π.χ. θα στείλει τους ανθρώπους της να κάνουν έρευνα, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία … επιλέγουν έναν τυποποιητή που κρίνουν ως σοβαρό, πάνε απευθείας σε αυτόν, συνήθως από Οκτώβριο ως Δεκέμβριο. Και λένε “για το επόμενο έτος χρειάζομαι π.χ. 2, 3, 4, 5 εκατομμύρια μπουκάλια του λίτρου, ή του μισού λίτρου”. Ο τυποποιητής που ακούει για 5 εκατομμύρια μπουκάλια “κατεβαίνει” ακόμη και στο 0,01 ευρώ κέρδος ανά μπουκάλι. Γιατί έχει μπροστά του γιγάντια εταιρεία, εγγυημένη πληρωμή, τακτές παραδόσεις, τεράστιες οικονομίες κλίμακας» είπε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .