Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14

H Κόζα Νόστρα σε αναζήτηση αρχηγού

 Η «Επιτροπή» της Σικελικής Μαφίας αναδιοργανώνεται για να επιλέξει τον νέο «κάπο ντι κάπι» - «Όχι προκλήσεις και βία αλλά μόνο επιχειρήσεις»: ο νέος κανόνας - Όλοι οι υποψήφιοι

Xρήστος Μαζάνης

H 16η Ιανουαρίου του 2023 πρόκειται να μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των Ιταλών, αφού οι Αρχές της γειτονικής χώρας, πέρασαν χειροπέδες στον επί 30 ετών καταζητούμενο «αρχηγό των αρχηγών» – όπως τον αποκαλούσαν –  της Σικελικής Μαφίας, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο.  Η σύλληψή του έγινε παγκόσμια είδηση.

Ο αρχινονός συνελήφθη σε ιδιωτική κλινική του Παλέρμο αφού έπασχε από καρκίνο του εντέρου και υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες. Όμως 8 μήνες αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 έπεσε σε μη αναστρέψιμο κώμα και πέθανε νωρίς το πρωί στις 25 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 61 ετών παίρνοντας μαζί του όλα τα μυστικά της Οργάνωσης αφού δεν συνεργάστηκε με τις Αρχές. Κυρίως όμως μυστικά της δεκαετίας του 80 και του 90, όπου Μαφία και κράτος βρίσκονταν σε διαρκή πόλεμο με πολλές απώλειες, μεταξύ αυτών αστυνομικοί και δικαστές.

Ο θάνατος του συγκεκριμένου αρχιμαφιόζου για πολλούς ερευνητές οργανωμένου εγκλήματος τύπου μαφίας σηματοδότησε ουσιαστικά ένα νέο ξεκίνημα , μια αλλαγή σελίδας στη Σικελική Μαφία αλλά έφερε στην επιφάνεια και πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Οργάνωση. Προβλήματα κυρίως οργανωτικά αλλά και επιλογής του επόμενου «αρχηγού των αρχηγών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώην ισχυρά και γνωστά αφεντικά Τοτό Ριίνα, Μπερνάντο Προβεντσάνο και στο τέλος ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο θα θυμίζουν πάντα αιματοβαμμένες περιόδους. Εποχές που η Μαφία συγκρούστηκε με το κράτος. Εποχές που δεν δίσταζαν να καθαρίζουν ακόμα και δικαστικούς λειτουργούς. Αυτές οι εποχές όμως έκλεισαν και τώρα, σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, η Κόζα Νόστρα, μια από τις αρχαιότερες εγκληματικές οργανώσεις θέλει να μπει  σε νέα φάση ακολουθώντας την τακτική της ισχυρότατης Ντράγκετα (μαφία της Καλαβρίας),… όχι ορατότητα, όχι βία αλλά μόνο επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως για τη Ντράγκετα και τη σχέση της με την Ελλάδα, έχει μιλήσει αποκλειστικά στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο γνωστός Ιταλός εισαγγελέας Νικόλα Γκρατέρι.

(Στην παραπάνω φωτογραφία ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φυσικά και η Κόζα Νόστρα δεν ηττήθηκε, απλά φαίνεται πως είναι σε περίοδο αναδιοργάνωσης με βάση τους απαράβατους κανόνες της», σημειώνει στη «Ζούγκλα» υψηλόβαθμος Ιταλός αξιωματικός ο οποίος ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα «τύπου Μαφίας».

Τους τελευταίους μήνες, είναι γεγονός πως η Ιταλική Διεύθυνση Eρευνών κατά της Μαφίας έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις των Σικελών με κύριο στόχο να αποκωδικοποιήσει τον πιθανό επόμενο «κάπο ντι κάπι» που – πάντα σύμφωνα με τους κανόνες – θα πρέπει να εκλέξει η «Κούπολα» ή «Επιτροπή» δηλαδή ένα συμβούλιο που απαρτίζεται από εκπροσώπους ισχυρών οικογενειών των περιφερειών της Σικελίας.

Η Κόζα Νόστρα είναι μια εγκληματική οργάνωση που διοικείται από δύο επιτροπές οι οποίες συνεδριάζουν για θέματα που προκύπτουν. Η πρώτη είναι η επαρχιακή επιτροπή που αποτελείται από νονούς μιας συγκεκριμένης επαρχίας και η δεύτερη η περιφερειακή επιτροπή η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των επαρχιών της Σικελίας. Η επιτροπή του Παλέρμο πάντα ήταν η πιο ισχυρή. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες  λοιπόν εκλέγεται ο αρχηγός ή ο «γραμματέας», ο οποίος δίνει τις κατευθύνσεις και είναι αποδεκτός από όλους αλλά κυρίως από τους Παλερμιτάνους.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις των επιτροπών, κυρίως της περιφερειακής,  σύμφωνα με τους ειδικούς Ιταλούς εισαγγελείς,  χρονολογούνται από το 1993. Από τότε  έχουν γίνει κι άλλες προσπάθειες χωρίς όμως  ιδιαίτερο αποτέλεσμα με τελευταία  το 2018 όπου και συνελήφθη ο 80χρονος Σέτιμο Μινέο, ένας κοσμηματοπώλης με παρουσία στην Οργάνωση, αποδεκτός ως “σοφός” ή “εγγυητής” που προοριζόταν για τα ηνία. Τότε ο Μινέο είχε ενώσει την επιτροπή του Παλέρμο και ετοιμαζόταν να  επανασυνταχθεί η επαρχιακή. Εάν οι Αρχές λοιπόν προλάβουν την «Κούπολα», τότε επιφέρουν χτύπημα στην Οργάνωση, αφού την αναγκάζουν να ανασυνταχθεί.

Σε αυτό το σημείο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να επισημανθεί πως ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί τονίζουν πως  ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, αρχινονός της επαρχίας του Τράπανι, δεν είχε εκλεγεί επίσημα επικεφαλής της Σικελικής Κόζα Νόστρα με διαδικασία μέσω των επιτροπών. Δεν ήταν δηλαδή επίσημα το αφεντικό των αφεντικών, αλλά συμπεριφερόταν σαν να είναι.

Ενώ γράφτηκαν πολλά, δηλαδή ότι διέφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει τη σύλληψη, αντιθέτως κρυβόταν στη Σικελία, στο έδαφός του, προστατευόμενος από τους τελευταίους συγγενείς και πιστούς του που η Εισαγγελία και η Αστυνομία δεν είχαν καταφέρει ακόμη να συλλάβουν ή τουλάχιστον να βρουν αποδείξεις εμπλοκής.  Από το κρησφύγετό  του διαχειριζόταν λοιπόν τις υποθέσεις της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Παλέρμο, Μαουρίτσιο Ντε Λουτσία αναφέρει πως σύμφωνα  με τους παραδοσιακούς κανόνες της οργάνωσης ο εκλεγμένος αρχηγός θα πρέπει να είναι από το Παλέρμο, ασχέτως αν ο Τοτό Ριίνα κέρδισε την εξουσία με αιματηρές  συγκρούσεις μεταξύ των οικογενειών για να επικρατήσουν τελικά για πολλά χρόνια οι φαμίλιες από την περιοχή του Κορλεόνε, οι γνωστοί Κορλεονέζι.

Από την πλευρά του και ο Πιέτρο Γκράσο, πρώην Εθνικός Εισαγγελέας κατά της Ιταλικής Μαφίας υποστηρίζει και εκείνος πως ο Ντενάρο δεν ήταν ποτέ επισήμως ο επικεφαλής  αλλά ούτε ο διάδοχος του Ριίνα και του Προβεντσάνο. Ο δικαστικός λειτουργός προσθέτει πως ο συγκεκριμένος αρχινονός ήταν ο «κάπο» της περιφέρειας του Τράπανι κι ένας ηγέτης που προέκυψε. Ο πατέρας του ήταν σημαντικός εκφραστής της Σικελικής Κόζα Νόστρα . Ήξερε από νεαρή ηλικία ότι ήταν προορισμένος να τον ακολουθήσει.  Προσθέτει ακόμα πως από τον Ριίνα απλά απόκτησε τη γνώση που χρειάζεται για να διοικήσει τις φαμίλιες της Κόζα Νόστρα.

Όμως είναι γεγονός πως μετά τη σύλληψη του Προβεντσάνο το 2006, ο Μεσίνα Ντενάρο είναι το τελευταίο αφεντικό κοντά στους Κορλεονέζι και για αυτόν τον λόγο αναμφίβολα από την άποψη του χαρίσματος, της αναγνώρισης και της εξουσίας έγινε  το σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Οργάνωση.

Για τους εισαγγελείς , ο συγκεκριμένος «κάπο» διαχειριζόταν υποθέσεις ακόμη και μεταξύ πολλών επαρχιών και καυχιόταν ότι δεν ζήτησε ποτέ χρήματα προστασίας. Το αφεντικό ήξερε ότι βασιζόταν στην εξουσία του. Ήταν οι συγγενείς του, οι πιστοί του και οι ντόπιοι επιχειρηματίες που παραχώρησαν μέρος των μηνιαίων αποδοχών τους για να χρηματοδοτήσουν τον καταζητούμενο. Ήταν ένας φυγάς – θρύλος.

Και επανερχόμαστε πάλι στην συνεδρίαση της «Κούπολα». Οι εισαγγελείς  κατά της Μαφίας εμφανίζονται σίγουροι πια πως η βούληση από την πλευρά της Οργάνωσης υπάρχει αλλά διαμηνύουν πως η Κόζα Νόστρα γνωρίζει καλά ότι χρειάζεται μια «σύνοδος κορυφής» για να ανασυνταχθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της DIA (Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας), η Σικελική Μαφία δεν έχει πλέον την οργανωτική δομή που είχε την εποχή της διακυβέρνησης των Κορλεονέζι αλλά θέλει να την αποκτήσει.

Όλες οι πρόσφατες έρευνες της εισαγγελίας του Παλέρμο αναδεικνύουν μια συνεχή προσπάθεια ανασύστασης της ανώτατης διοίκησης της Κόζα Νόστρα και ανασύστασης της μεγάλης επιτροπής. Επιπλέον, η ηγεσία της Κόζα Νόστρα δεν είχε ποτέ κάποιον επικεφαλής που να μην ήταν επικεφαλής των συμμοριών του Παλέρμο.

Ο Μαουρίτσιο Ντε Λουτσία είναι ξεκάθαρος: «Οι κανόνες της Σικελικής Μαφίας δεν πέφτουν ποτέ. Όπως αυτός του εκβιασμού. Ο καθένας μπορεί να ζητήσει χρήματα προστασίας σε μια γειτονιά του Παλέρμο, αρκεί τα χρήματα από τον εκβιασμό να πάνε για τη χρηματοδότηση της οικογένειας της Μαφίας που κάνει κουμάντο στην γειτονιά. Τι κι αν ο Μεσίνα Ντενάρο έφυγε, οι εντολές της Κόζα Νόστρα εξακολουθούν να έχουν τους εκπροσώπους τους σήμερα. Υπάρχουν νέα μέλη που θα ηγηθούν στην περιοχή Τράπανι. Μια οργάνωση τόσο διακλαδισμένη και δομημένη και με τέτοιους κανόνες δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Υπάρχουν αυτοί που θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες του πρώην αφεντικού. Το σίγουρο είναι ότι οι τέσσερις περιφέρειες της Κόζα Νόστρα που αποτελούν την επαρχία του Τράπανι θα πρέπει να εκλέξουν τον διάδοχο του Μεσίνα Ντενάρο και οι κληρονόμοι θα συνεχίσουν να τον ακολουθούν στρατηγικά. Το ποιος είναι ο κληρονόμος όμως του αρχινονού εκεί δεν είναι ακόμα σαφές».

(Στην παραπάνω φωτογραφία η Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας έχει χαρτογραφήσει τις οικογένειες της Κόζα Νόστρα και τις περιοχές δράσεις τους στην επαρχία της Κατάνια)

Οι επικρατέστεροι διάδοχοι

Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για τα ηνία της Οργάνωσης διαμέσου της ανασύνταξης της «Κούπολα» άρχισαν ήδη να διαρρέουν μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του Ματέο Μεσσίνα Ντενάρο. Μεταξύ των επιλέξιμων φαίνεται να είναι ο 65χρονος Τζιοβάνι Μοτίσι γνωστός και ως «ο χοντρός». Είναι ένας από τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες στον κόσμο με διεθνή εντάλματα σύλληψης. Γεννημένος στο Παλέρμο, καταζητείται από το 1998 και κατηγορείται για δολοφονίες. Θεωρείται υπεύθυνος για τη δολοφονία των αστυνομικών Τζιουζέπε Μοντάνα και Νίνι Καζαρά καθώς και του πράκτορα Ρομπέρτο Αντιόκια.

Στη λίστα των υποψηφίων εμφανίζεται και το όνομα του Στέφανο Φινταντσάτι ο οποίος σήμερα είναι 71 ετών. Η οικογένεια Φιντανστάτι θεωρούνταν πάντα κοντά στους Κορλεονέζι, ελέγχοντας περιοχή του Παλέρμο. Επίσης δραστηριοποιείται και στο Μιλάνο. Στο Παλέρμο σήμερα έχει τον σεβασμό της επιχειρηματικής ελίτ  της πόλης.

Ο 85χρονος πια Σέτιμο Μινέο, παρόλο που βρίσκεται στη φυλακή, από τους Ιταλούς ερευνητές θεωρείται υποψήφιος αφού τον είχαν επιλέξει το 2018.

(Στην παραπάνω φωτογραφία στιγμιότυπο από την ποσπάθεια ανασύνταξης της Κούπολα λίγο πριν το 2018. Στη μέση διακρίνεται ο Σέτιμο Μινέο ο οποίος προοριζόταν για αρχηγός των αρχηγών)

Στη ίδια λίστα φιγουράρει και ο 42χρονος Σάντρο Καπίτσι, επικεφαλής της περιφέρειας Santa Maria di Gesù στο Παλέρμο. Συνελήφθη το 2008 αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και πήρε τη θέση του πατέρα του, Μπενεντέτο Καπίτσι.

Ακόμα υπάρχει και ο 50χρονος Τζιουζέπε Αουτέρι,  που θεωρείται ο ταμίας της Οργάνωσης και επικεφαλής της συνοικίας Porta Nuova στο Παλέρμο. Αυτή τη στιγμή καταζητείται.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Μικαέλε Μικαλίτσι, γόνος οικογένειας από το Παλέρμο. Ο 74χρονος νονός είναι γαμπρός του ιστορικού αφεντικού της Οργάνωσης,  Ροζάριο Ρικομπόνο. Μετά από είκοσι χρόνια στη φυλακή, ο Μικαλίτσι εμφανίστηκε ξανά πρώτα στη Φλωρεντία και μετά στη Σικελία και είναι απασχολημένος με τη διαχείριση εμπιστευτικών συναντήσεων και προσοδοφόρων συμφωνιών. Ο συγκεκριμένος νονός έχει να διαχειριστεί και έναν οικογενειακό θησαυρό. Επέστρεψε στις επενδύσεις, στην αγαπημένη του ειδικότητα, τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ωστόσο υπάρχει και ο 61χρονος Φρανκολίνο Σπαντάρο ο οποίος είναι ελεύθερος. Πρόκειται για τον γιο του Δον Μασίνο, ιστορικού ναρκέμπορα νονού. Ο Σπαντάρο θεωρείται πραγματικά μια ηγετική φυσιογνωμία στην Κόζα Νόστρα και γνώστης των βαθύτερων μυστικών της Οργάνωσης.

(Στην παραπάνω φωτογραφία η Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας έχει χαρτογραφήσει τις οικογένειες της Κόζα Νόστρα και τις περιοχές δράσεις τους στην επαρχία του Παλέρμο)

Ρόλο θα μπορούσαν να έχουν και οι λεγόμενοι «δραπέτες». Είναι οι χαμένοι μαφιόζοι, αυτοί που τη δεκαετία του 1980 ηττήθηκαν από τους Κορλεονέζι κατά τη διάρκεια του πολέμου της μαφίας και αναζήτησαν καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικοί από αυτούς έχουν δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με  την ιστορική ιταλοαμερικανική μαφία. Τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει στη Σικελία ένας ένας με την ελπίδα να πάρουν πίσω τον ρόλο που τους είχαν αφαιρέσει.

«Το μεγάλο αφεντικό είναι ο θεματοφύλακας των σχέσεων και της ιστορίας»

O Νάντο Ντάλα Κιέζα, γιος του στρατηγού Κάρλο Αλμπέρτο, που σκοτώθηκε από τη μαφία στο Παλέρμο το 1982 σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα Αvvenire είπε κάποια πράγματα τα οποία αξίζει να αναφερθούν:

«Λένε ότι μόλις συλληφθεί ένα αφεντικό, ένα άλλο θα το αντικαταστήσει. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο απλό. Το αφεντικό της μαφίας είναι ο θεματοφύλακας των σχέσεων και της ιστορίας, διαθέτει έμφυτο χάρισμα. Τώρα θα πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά τις κινήσεις στη Σικελία, να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τα νέα σημεία διοίκησης που θα προσπαθήσει να χτίσει η Κόζα Νόστρα. Μην ξεχνάμε πως ο Μεσίνα Ντενάρο διοικούσε μια περιοχή που είχε μεγάλη μαφιόζικη παράδοση και ήταν αδιαπέραστη από όλα και όλους. Μπόρεσε να καταφύγει εκεί για δεκαετίες αλλά χάρη στις σχέσεις του με τους Κορλεονέζι και στις  σχέσεις με τα υψηλά επίπεδα της πολιτικής και του τραπεζικού συστήματος. Η “Κούπολα” μπορεί να επιστρέψει. Κάποτε, η αστυνομική επιχείρηση εντόπισε μια συνάντηση μεταξύ των επίδοξων νονών στη θάλασσα, σε μερικά σκάφη. Μιλούσαν για επιχειρήσεις, για πραγματικούς επιχειρηματικούς διαχωρισμούς. Σε άλλη περίπτωση, η στρατηγική των συμμοριών ήταν να ξεκινήσουν ξανά από τον έλεγχο των γειτονιών του Παλέρμο. Τεκμηριωμένες δηλαδή προσπάθειες οι οποίες ωστόσο καταδεικνύουν πώς οι νέοι μαφιόζοι θέλουν να προσχωρήσουν σε μια δομή, ακολουθώντας ένα σχεδόν συνεργατικό σχήμα. Στο Τράπανι, ειδικότερα, η σχέση της Κόζα Νόστρα και του Τεκτονισμού έχει εδραιωθεί από την εποχή που κάποιοι γνωστοί τοπικοί εκπρόσωποι των οικογενειών μιλούσαν με τους υφυπουργούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Νομίζω ότι στο μέλλον οι οικογένειες της Κόζα Νόστρα θα προσπαθήσουν να έχουν σχέσεις, ίσως πιο προστατευμένες και λιγότερο εκτεθειμένες, με τον κόσμο των λόμπι και των επαγγελμάτων, τροφοδοτώντας αυτή τη “μαφία της αστική τάξης” που σκιαγράφησε η Εισαγγελία του Παλέρμο. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν προστασίες στο σύστημα έξω από αυτές. Η πραγματική δύναμη της μαφίας βρίσκεται έξω από τη μαφία, σε ώσμωση με την κοινωνία. Πρέπει να συνηθίσουμε να σκεφτόμαστε όπως αυτοί. Θα χρειαστούν κρατικοί υπάλληλοι που δεν λένε απλά… ακολουθήστε τα χρήματα, ακολουθήστε τα χρήματα. Η δυσκολία θα είναι να τα μελετήσουμε σε σημείο που να μάθουμε τι μπορούν να σκεφτούν να κάνουν».

«Η Κόζα Νόστρα  έχει δυνάμεις που καμία άλλη οργάνωση δεν έχει, επηρεάζοντας ακόμη και πολιτικές επιλογές»

Αξίζει όμως να ανατρέξουμε και στα λόγια του επικεφαλής της Εισαγγελίας του Παλέρμο για τη Σικελική Μαφία: «Τόσο εμείς όσο και αυτοί, χρησιμοποιούμε τα πιο εξελιγμένα εργαλεία. Οι μαφιόζοι κάνουν επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένες πλατφόρμες, επικοινωνούν με συστήματα στα οποία οι Καραμπινιέρι, η Αστυνομία και η Οικονομική Αστυνομία συχνά παλεύουν να “διεισδύσουν”. Φυσικά, με τη διαφορά ότι, ενώ εμείς πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες, εκείνοι δεν έχουν αυτό το πρόβλημα. Η Οργάνωση εξελίσσεται σε μια Μαφία που προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, προσαρμοζόμενη στις κοινωνικές αλλαγές με λιγότερο βίαιο τρόπο από ό,τι στο παρελθόν και, κυρίως, με πιο διακριτικούς και σιωπηλούς τρόπους. Από οικονομική άποψη, αυτή τη στιγμή η Ντράγκετα είναι σαφώς ανώτερη από την Κόζα Νόστρα. Είναι γιατί δεν έχει υποστεί τα ίδια καταστροφικά χτυπήματα. Σήμερα ένας από τους στόχους της Κόζα Νόστρα είναι να επιστρέψει στην αγορά ναρκωτικών, προσπαθώντας να κάνει διάλογο με την Ντράγκετα η οποία διακινεί το 80% της κοκαΐνης στην Ευρώπη. Αλλά μην ξεχνάμε πως η Σικελική Μαφία έχει μια ιστορία σχέσεων με άλλες δυνάμεις που καμία άλλη οργάνωση δεν έχει, επηρεάζοντας ακόμη και τις εθνικές πολιτικές επιλογές. Έχει μια πολύ πιο σημαντική ιστορία, μια ενιαία δομή που της επέτρεψε να έχει ένα κέντρο που μπορεί να μιλήσει με άλλες δυνάμεις».

Η μεταμόρφωση σε «οικονομική Μαφία»

Σύμφωνα με την DIA, η Κόζα Νόστρα δεν είναι πια η ισχυρότερη εγκληματική οργάνωση στην Ιταλία, γιατί έχει αντικατασταθεί από την «Ντράγκετα,  η οποία έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλο τον κόσμο και συμμαχεί ήδη με τα πιο σημαντικά μεξικανικά και κολομβιανά καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών.

Όμως, η Σικελική Μαφία δεν εξαφανίζεται, απλά μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο. Εξάλλου η εγκληματική οργάνωση τύπου μαφίας είναι πλέον αυτή που συναλλάσσεται ή δημιουργεί εταιρείες, που διεισδύει στον οικονομικό ιστό της χώρας με νόμιμες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζομένους που δουλεύουν για αυτήν χωρίς να το ξέρουν. Και για να τους πιάσεις χρειάζεσαι επιστήμονες κι όχι απλά αστυνομικούς.

Η Κόζα Νόστρα ανέκαθεν επιζητούσε, ιστορικά, ενιαίο συντονισμό, ο οποίος είναι ακόμη πιο απαραίτητος σήμερα. Κι αυτό γιατί ακολουθεί η νέα γενιά μαφιόζων, η οποία είναι μορφωμένη, είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία και σκέφτεται διαφορετικά αλλά με γνώμονα την παράδοση και τις αξίες της Οργάνωσης.

σσ: «Cosa Nostra» (Κόζα Νόστρα) μεταφορικά σημαίνει «δικό μας πράγμα» και κυριολεκτικά «ο κόσμος μας», η «παράδοσή μας», οι «αξίες μας».  

https://www.zougla.gr/kosmos/h-koza-nostra-se-anazitisi-archigou/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .