Η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ προχώρησε σε μία δήλωση-σοκ:

«Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, και για το ενδεχόμενο πολέμου» προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.


«Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να προετοιμαστεί σωστά για κρίσεις – από μια πανδημία έως τις φυσικές καταστροφές και τον πόλεμο», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke.

Κάποιοι στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει ένα είδος κοινωνικής προετοιμασίας για το ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μόνο που δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για μία πυρηνική αντιπαράθεση.

Γιατί η Γερμανίδα υπουργός όταν αναφέρεται σε πόλεμο εννοεί έναν πόλεμο με την πυρηνική Ρωσία.

Οι δυτικές ελίτ δείχνουν να μην κατανοούν τι σημαίνει πυρηνικός πόλεμος και παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια προκειμένου να διατηρήσουν όπως πιστεύουν την ισχύ που είχα τους τελευταίους αιώνες.

Για να πετύχουν τους στόχους τους δεν διστάζουν να ρισκάρουν τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η πολιτική προστασία είναι εξαιρετικά σημαντική και έχει θέση στα σχολεία. Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση των αντοχών μας», πρόσθεσε η Σταρκ-Βάτσινγκερ και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ασκήσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία, αναφέροντας μάλιστα την Βρετανία ως παράδειγμα.

«Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής εκεί και μπορούμε να μάθουμε από αυτό.

Οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών της ελευθερίας τους και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και τα σχολεία έχουν καθήκον να αναδεικνύουν τους κινδύνους με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία, αλλά και να βοηθούν στην αντιμετώπιση της ανησυχίας και του φόβου», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι δεν θα επρόκειτο για νέο μάθημα, αλλά για προσθήκη περιεχομένου σε ήδη υπάρχοντα.

Η υπουργός Παιδείας κάλεσε ακόμη τα σχολεία στην Γερμανία να αναπτύξουν «χαλαρή» σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, με επισκέψεις αξιωματικών, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξηγήσουν τι ακριβώς κάνει η Bundeswehr για την ασφάλεια των πολιτών.

Απέρριψε πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τις εισηγήσεις περί επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

«Καταργήθηκε επειδή δεν θεωρείται πλέον συνταγματικά αποδεκτή», επισήμανε και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο αυτή τη στιγμή, δηλαδή τον εξοπλισμό της Bundeswehr ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί».

Η Σταρκ-Βάτσινγκερ υποστηρίχθηκε από την εκπρόσωπο του FDP για θέματα Παιδείας Ρία Σρέντερ.

«Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προετοιμαστούν για κρίσεις και πολέμους στο σχολείο.

Πώς συμπεριφερόμαστε όταν συμβαίνει μια κρίση. Να μαθαίνουν επίσης πρώτες βοήθειες», δήλωσε η Σρέντερ, ενώ και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Γερμανών Δασκάλων Στέφαν Ντουλ σημείωσε ότι «είναι καθήκον του σχολείου να μεταφέρει με ειλικρίνεια στα παιδιά και τους νέους τις προκλήσεις της εποχής, μεταξύ άλλων σχετικά με κρίσεις και πολέμους. Ας μην ξεχνάμε: νέοι με εμπειρίες από πολέμους βρίσκονται ήδη σε πολλές τάξεις των σχολείων μας: από την Συρία, το Αφγανιστάν ή την Ουκρανία», ανέφερε.

Τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί κατάλληλη την διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία.

Από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Παιδείας των κρατιδίων Κριστίνε Στράιχερτ-Κλίβοτ χαρακτήρισε την πρόταση της ομοσπονδιακής υπουργού Παιδείας «υπερβολικά περιοριστική». «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προετοιμαστούν ευρύτερα για το μέλλον.

Και αν μας δίδαξαν κάτι τα τελευταία χρόνια, είναι ότι δεν υπάρχει αποκλειστικά μια κρίση για την οποία μπορούμε και πρέπει να προετοιμαστούμε. Πανδημίες, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία…», δήλωσε η κυρία Στράιχερτ-Κλίβοτ.

Η Σταρκ-Βάτσινγκερ «θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις βασικές δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, αν κρίνουμε από τα πενιχρά αποτελέσματα της έρευνας PISA. Απαιτείται επειγόντως πρόοδος σε πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα. Αλλά όχι τρομολαγνεία με πολεμική ρητορική», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Bundestag, Κάι Γέρινγκ (Πράσινοι).

Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Χάιντι Ράιχινεκ ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στην παιδεία και κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς.

«Η υπουργός Παιδείας να φροντίσει για αυτό, αντί να υποκινεί τον φόβο του πολέμου στα σχολεία», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπουργός ανήκει στο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και όχι στο κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς που σημαίνει ότι υπάρχει μία ενδοκυβερνητική σύγκρουση και μεγάλη διαφορά απόψεων.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι δείχνουν να επιθυμούν ακόμα και μία ολοκληρωτική σύγκρουση με την Ρωσία και ας γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα πρωτίστως για τον ίδιο τον γερμανικό λαό.