Πέμπτη, Μαρτίου 21

Χρυσό το κακάο

Του Απόστολου Μάνθου

Κακάο

Εκεί που έχει φτάσει το συγκεκριμένο συμβόλαιο, εάν θέλετε πραγματικά να εντυπωσιάσετε το κορίτσι σας, μην της αγοράζετε διαμάντια ή χρυσαφικά, πάρτε της μερικές σοκολάτες. Λέμε τώρα. Το συμβόλαιο, λοιπόν, του κακάου (COCOA) έχει στην κυριολεξία εκτοξευτεί και, εκεί που ήξερες ότι το ταβάνι του για μία 8ετία ήταν στα 2.900 δολάρια ανά μετρικό τόνο, τώρα έχει βρεθεί κοντά στα 8.000 δολάρια

και, πιο συγκεκριμένα, στα 7.417, με το ιστορικό υψηλό να το έχει κάνει στα 7.759 δολάρια. Μιλάμε για μια εκρηκτική άνοδο, της τάξεως του +175%. Βλέπετε, η διαθεσιμότητα κακάου από τη Δυτική Αφρική παραμένει περιορισμένη λόγω καιρικών συνθηκών και μιας σοδειάς γεμάτης ασθένειες, με τη ζήτηση να αυξάνεται.

πιν

Χρυσός

Το συμβόλαιο του χρυσού έχει μπει σε μια διαγραμματική περιοχή σωστό ναρκοπέδιο, καθώς την τελευταία τετραετία δεν υπήρχε περίπτωση να το διαπεράσει ανοδικά. Μιλάμε για το επίπεδο των 2.070 με 2.200 μονάδων, που, όποτε το ακουμπούσε, το συμβόλαιο έχανε το έδαφος κάτω από τα πόδια του, ξαναγυρνώντας προς την περιοχή των 1.800 δολαρίων. Τώρα λοιπόν για πρώτη φορά το συμβόλαιο όχι μόνο έχει καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά στα 2.195 δολάρια, αλλά εμφανίζεται να το έχει πάρει απόφαση να κινηθεί πάνω από την αντίσταση των 2.200 δολαρίων, κατευθυνόμενο προς το Fibo επίπεδο των 2.330 δολαρίων ή ένα +7% από τα παρόντα επίπεδα τιμών.

πιν

S&P 500

Δεν φαίνεται ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 να έχει και ιδιαίτερη διάθεση να πραγματοποιήσει ένα πτωτικό pullback ώστε να αποθερμανθούν έστω και λίγο οι τεχνικοί ταλαντωτές ορμής. Τουναντίον, έπειτα από μια άνοδο +26% από τα τέλη Οκτωβρίου, ο δείκτης εμφανίζεται να θέλει να περάσει ανοδικά τη ζώνη αντίστασης των 5.185 με 5.200 μονάδων και να κινηθεί μέσα στην περιοχή που απλώνεται έως τις 5.400 μονάδες. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο για τη συνέχεια είναι το γεγονός ότι, ενώ οι ενεργοί διαχειριστές είχαν στα τέλη Οκτωβρίου, με δείκτη S&P 500 στις 4.100 μονάδες, έκθεση στις μετοχές λιγότερο από το 25%, τώρα, με δείκτη στα νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 5.150 μονάδες, η έκθεσή τους έχει εκτιναχθεί στο 104,75%, λαμβάνοντας μάλιστα και εκτεταμένη long μόχλευση. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2021, όταν ο δείκτης ήταν στις 4.740 μονάδες. Μάλιστα, τότε ο δείκτης συνέχισε την άνοδό του και τον Δεκέμβριο, φτάνοντας τις 4.812 μονάδες, και μετά ακολούθησε μια ισχυρή καθοδική κίνηση έως τον Ιούνιο του 2022, χτυπώντας τις 3.636 μονάδες ή μια ποσοστιαία πτώση της τάξης του -24%.

πιν

DAX 40

Τίποτα δεν φαίνεται να καταλαβαίνει και ο γερμανικός δείκτης DAX 40, ο οποίος, παρά τις όποιες προβλέψεις των αναλυτών τον ήθελαν σε καθοδική πορεία προς την περιοχή των 17.000 με 16.800 μονάδων, όχι μόνο πήγε και γκρέμισε την πύλη των 18.000 μονάδων καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, αλλά, έτσι όπως έχει αναπτυχθεί η ανοδική γωνία κλίσης, δύσκολα θα μπορούσε κάτι να τον σταματήσει πριν δει τις 18.300 μονάδες. Και αυτός ο δείκτης έχει καταγράψει από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου μια ανοδική κίνηση που ξεπερνά το +23%, με τον τεχνικό ταλαντωτή ορμής να έχει περάσει πάνω από το 76, πλησιάζοντας τη super overbought κατάσταση. Τελευταία φορά που ήταν και πάλι σε αυτή την κατάσταση ήταν τον Μάιο του 2017. Την τιμητική τους την εβδομάδα που πέρασε είχαν οι μετοχές της Adidas (ADS), η οποία και σημείωσε μια εβδομαδιαία άνοδο της τάξεως του +9%, η Porsche (P911) με κέρδη +7,1%, η Daimler Truck Holding (DTG) με ένα +7,76%, η Deutsche Bank (DBK) με ένα +6,95% και η ενεργειακή Ε.ΟΝ (EOAN) με +6%.

πιν

CAC 40 

Από το ανοδικό πάρτι δεν θα μπορούσε να λείψει ο γαλλικός δείκτης CAC 40, ο οποίος, μετά την ανοδική διάσπαση της ισχυρής αντίστασης των 7.570 μονάδων, πήγε και διέλυσε με τη φόρα που είχε αναπτύξει και το όριο των 8.000 μονάδων. Τώρα εντοπίζεται να περιδιαβαίνει τις 8.175 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στα χτυπήματα των νέων ιστορικών υψηλών είναι οι 8.550 μονάδες. Σε αυτόν τον δείκτη οι ταλαντωτές ορμής έχουν ακόμα περιθώριο ανοδικό ώστε να εισέλθουν στην overbought ζώνη. Τη διαφορά μέσα στην περασμένη εβδομάδα την έκαναν η Total Energies (TTE), σημειώνοντας μια άνοδο της τάξης του +5%, η Hermes (RMS) με ένα +3,84% και η BNP Paribas (BNP) με +3,3%.

πιν

https://www.capital.gr/analusi/3781568/xruso-to-kakao/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .