Σάββατο, Μαρτίου 16

Παγίδες θανάτου στις αφύλαχτες διαβάσεις

Παρά το μεγάλο δυστύχημα των Τεμπών, πριν από έναν χρόνο, όταν όλη η Ελλάδα θρήνησε την απώλεια 57 ανθρώπων, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στον σιδηρόδρομο, εάν κρίνουμε από τις καταγγελίες που γίνονται συνεχώς από τους εργαζομένους στα τρένα.

Την τραγική κατάσταση του ΟΣΕ, λοιπόν, έρχεται να αναδείξει ακόμα μία καταγγελία από την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), η οποία δημοσιεύει αποκαλυπτικό βίντεο με τις ανύπαρκτες συνθήκες ασφαλείας στις αφύλαχτες διαβάσεις τρένωνH διέλευση οχημάτων από πολλά αφύλαχτα σημεία και διαβάσεις εν μέσω χωραφιών γίνεται στην κυριολεξία με κίνδυνο της ζωής οδηγών, πεζών, αλλά και των επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες.

Στο περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε στην περιοχή της Δοϊράνης, την περασμένη Παρασκευή, 8 Μαρτίου, φαίνεται εποχούμενος φύλακας σε αμαξοστοιχία να κατεβαίνει προκειμένου να διέλθει το τρένο, ενώ δευτερόλεπτα πριν έχει διασχίσει τις γραμμές στο αφύλαχτο σημείο ένα μεγάλο φορτηγό!


 

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης: «Στη γραμμή προς Σέρρες ο ΟΣΕ τοποθετεί φύλακες στις σιδηροδρομικές διαβάσεις ΜΟΝΟ όταν διέρχονται τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα, αφήνοντας τα επιβατικά τρένα εκτεθειμένα και αναγκάζοντας τη Hellenic Train να τοποθετήσει εποχούμενους φύλακες! Το τρένο σταματάει πριν από τη διάβαση, ο φύλακας κατεβαίνει από αυτό, την εξασφαλίζει, το τρένο διέρχεται και περιμένει τον φύλακα να ξαναεπιβιβαστεί σε αυτό!».

Και επίσης: «Εναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τα πράγματα στον σιδηρόδρομο παραμένουν όχι μόνο στάσιμα, αλλά ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας είναι δραματικά χειρότερα. Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΣΕ στις 6 Μαρτίου ότι λειτούργησε η τηλεδιοίκηση του ΣΚΑ και αποσόβησε δυνητικά σοβαρό ατύχημα στις 23 Δεκεμβρίου του 2023, τρεις μήνες μετά το συμβάν (γιατί άργησε τόσο η ανακοίνωση, μήπως γιατί την περίοδο εκείνη η ελληνική κοινωνία έβλεπε την “Εξεταστική” Επιτροπή των Τεμπών και την προσπάθεια της πλειοψηφίας να συγκαλύψει το έγκλημα και κάποιοι φοβήθηκαν ότι θα δεχόταν ένα καίριο πλήγμα;), απέδειξε το ορθόν των θέσεων του σωματείου μας, το οποίο με εξώδικα, απεργίες, επιστολές και διαμαρτυρίες διεκδικούσε το αυτονόητο: να λειτουργήσουν τα συστήματα ασφαλείας. Η ανακοίνωση του ΟΣΕ ΑΠΕΔΕΙΞΕ σε όλους ότι ΑΝ λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση Λάρισας, αυτή που τέθηκε εκτός τον Ιούλιο του 2019, σήμερα οι 57 συνάνθρωποι μας ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ».
Οι επόμενες ενέργειες του Σωματείου, όπως τις ανακοινώνουν οι ίδιοι, είναι: «Το σωματείο μας θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς εδώ και 7 μήνες η κυκλοφορία των τρένων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη για μήκος διαδρομής 95 και πλέον χιλιομέτρων γίνεται σε μονή γραμμή κυκλοφορίας ΧΩΡΙΣ φωτοσήματα και τηλεδιοίκηση και παραμένει άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης. Επίσης, εδώ και 7 μήνες ο Βόλος, η Καρδίτσα τα Τρίκαλα και η Καλαμπάκα παραμένουν χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση, με άγνωστο τον χρόνο αποκατάστασης. Στον Προαστιακό Αθήνας προς Κιάτο δεν λειτουργούν τηλεδιοίκηση και φωτοσήματα και παραμένει άγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης της κανονικότητας. Η Θράκη δεν έχει δει τρένο μήνες τώρα γιατί 25 σιδηροδρομικές διαβάσεις παραμένουν ΜΗ λειτουργούσες και αφύλακτες. Αγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης. Η Φλώρινα δεν έχει δει τρένο εδώ και έναν χρόνο, καθώς μετά την Εδεσσα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας. Αγνωστη η ημερομηνία αποκατάστασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .