Κυριακή, Μαρτίου 3

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ! ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ! ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ, ΜΑΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ! ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ…

AAAA_DIAFORES_draxmi1

Δύο μήνες μετά τη χρήση του ευρώ, καταργήθηκε εντελώς η δραχμή. Ακόμα και τώρα, όμως, αρκετός κόσμος συνεχίζει να υπολογίζει τα χρήματα σε δραχμές και να κάνει την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα. Για να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει πιάνω σφιχτά.

Το νόμισμα έχει κάνει την εμφάνιση του από τα αρχαία χρόνια και ανά τους αιώνες έχει υποστεί πολλές και μεγάλες αλλαγές. Το τετράδραχμο αποτέλεσε το πλέον διαδεδομένο νόμισμα στην περίοδο της ακμής της Αθήνας, τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Στη μία όψη υπήρχε η Αθηνά και στην άλλη το σύμβολο της πόλης των Αθηνών, η γλαύκα. Μετά από αιώνες η γλαύκα του αθηναϊκού τετράδραχμου εμφανίζεται ξανά στην ελληνική εθνική όψη του κέρματος του ενός ευρώ.

 Ως σύγχρονο νόμισμα η δραχμή κόπηκε το 1833 και η έλευση του έφερε πολλές αλλαγές στη χώρα. Ο φοίνικας ήταν το νόμισμα που είχε κοπεί επί Καποδίστρια και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Με τη δραχμή ως νόμισμα έγινε μία προσπάθεια να συνδεθεί το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο πολιτισμό. Στις 30 Μαρτίου 1841 ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και επιφορτίστηκε και με την ευθύνη για την έκδοση του νομίσματος. Άμεσα έθεσε σε κυκλοφορία τα πρώτα επίσημα ελληνικά χαρτονομίσματα 25, 50, 100 και 500 δραχμών που εκδόθηκαν στο Λονδίνο.

Τα χαρτονομίσματα ήταν τυπωμένα μόνο από τη μία πλευρά. Στο πίσω μέρος ανάμεσα σε δύο σφίγγες και σε μαύρο πλαίσιο υπήρχε η προειδοποίηση πως τιμωρείται η παραποίηση. Η Εθνική Τράπεζα διατήρησε το εκδοτικό προνόμιο μέχρι το 1927, όταν ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος.

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%95%ce%99%ce%9a%ce%9f%ce%a3%ce%99-%ce%94%ce%a5%ce%9f-%ce%a7%ce%a1%ce%9f%ce%9d%ce%99%ce%91-%ce%a7%ce%a9%ce%a1%ce%99%ce%a3-%ce%a4%ce%97-%ce%94%ce%a1%ce%91%ce%a7%ce%9c%ce%97-%ce%a3%ce%91%ce%9d-%ce%a3/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .