Τετάρτη, Μαρτίου 13

Κολωνός: Αναπάντητα ερωτήματα για την εισαγγελική πρόταση που αθωώνει τον Μίχο

 Η Εισαγγελέας, αντίθετα, ζήτησε την ενοχή της μάνας και των 22 «πελατών» για βιασμό της ανήλικης

Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση της Εισαγγελέως, για αθώωση του μέχρι προ ολίγων ωρών μαστροπού και βιαστή Ηλία Μίχου στη γνωστή υπόθεση της δωδεκάχρονης από τον Κολωνό.

Επικρατεί, σε κάποιους κύκλους που παρεμβαίνουν στο Διαδίκτυο, ακόμη και η άποψη περί προσβολής του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Η Εισαγγελέας θεώρησε, προφανώς, όπως προκύπτει από το δικαστικό ρεπορτάζ, πως η τελευταία κατάθεση της 12χρονης, η οποία εν τω μεταξύ έχει μεγαλώσει, ήταν καταλυτική.

Έτσι, κατά το ρεπορτάζ, από αυτήν την τελευταία κατάθεση προκύπτει η πρόταση για την αθώωση του, κατά τη δικογραφία, βιαστή και μαστροπού, ενώ φορτώνεται μία σειρά από αδικήματα η μητέρα.

Ανένδοτη, ωστόσο, η Εισαγγελέας επιμένει στην ενοχή των 22 «πελατών».

Με λίγα λόγια, έχουμε αλληλοαναιρούμενες καταθέσεις του ανήλικου θύματος, ανατροπή ως προς τον ίδιο τον πυρήνα του κατηγορητηρίου, που αφορούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ηλία Μίχου στη βρόμικη αυτή υπόθεση και τέλος τη διόγκωση του κατηγορητηρίου όσον αφορά τη μητέρα, η οποία πλέον διαδραματίζει τον μείζονα ρόλο.

Μία λοιπόν υπόθεση η οποία μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα και τα τηλεοπτικά πάνελ, εισήλθε σε μία εντελώς διαφορετική τροχιά από εκείνην που τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και οι νομικές προσεγγίσεις προεξοφλούσαν. Είναι πολύ φυσικό λοιπόν να εγείρονται ερωτήματα και να απαιτούνται εξηγήσεις που θα καθαρίσουν το τοπίο.

Βέβαια, σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρόταση της Εισαγγελέως και όχι η απόφαση του Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την καταδίκη της μητέρας της 12χρονης στον Κολωνό για τα αδικήματα:

  • Της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας καθώς φέρεται να έχει διανείμει υλικό της ανήλικης σε συγκατηγορούμενους,
  • Της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και τη φροντίδα της ανήλικης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τη μαστροπεία, κατά την εισαγγελέα, φέρει τη μορφή εξώθησης και διευκόλυνσης μέσω αφόρητων πιέσεων, συναισθηματικού εκβιασμού και προτροπών προς την ανήλικη κόρη της να εκδίδεται για να της φέρνει λεφτά, αλλά και μέσω πληροφοριακών συστημάτων με τη μορφή αφόρητων πιέσεων και προτροπών να παράγει η ανήλικη βίντεο και φωτογραφίες ώστε να της φέρνει χρήματα.
  • της εκβίασης σε βαθμό πλημμελήματος την οποία φέρεται ότι τέλεσε σε βάρος της πρώην συζύγου του Ηλ. Μίχου

Yπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με τη μητέρα, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Ηλία Μίχου, για 4 από τα 7 αδικήματα, που κατηγορείται.

Πρόταση απαλλαγής του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού

Την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, του Ηλία Μίχου για τις κατηγορίες που αφορούν τον βιασμό της 12χρονης, καθώς και για μαστροπεία σε οίκους ανοχής, μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων, ζήτησε από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο Εισαγγελέας Έδρας.

Η Εισαγγελέας θεωρεί πως ο 55χρονος από τον Κολωνό πρέπει να κριθεί ένοχος μόνο για διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου, που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη από πρόσωπο, που του το είχαν εμπιστευτεί, για κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών, αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, για διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται καθώς και για οπλοκατοχή. Συνολικά για τον Μίχο ζήτησε ενοχή για τέσσερις κατηγορίες και απαλλαγή για τρεις.

Την καταδίκη 22 πελατών ζητά η Εισαγγελέας – Η πρόταση για τον «Μιχάλη»

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός κατά την αγόρευσή της, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι 22 κατηγορούμενοι που τους αποδόθηκε ο ρόλος του «πελάτη» της 12χρονης για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης με ανήλικο έναντι αμοιβής που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο 23ος κατηγορούμενος για την ίδια πράξη, θα πρέπει να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών.

Ως προς τον δεύτερο βασικό κατηγορούμενο γνωστό ως «Μιχάλη» ζητήθηκε να κριθεί ένοχος για διακεκριμένη μαστροπεία προσώπου νεότερου των 15 ετών, με σκοπό κέρδους και για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου κάτω των 12 ετών.

Τέλος, ζητήθηκε η αθώωσή του για γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής, καθώς φέρεται να υποστηρίχθηκε ότι δεν προέκυψε ότι συναντήθηκε ερωτικά με την 12χρονη.

Αντιδράσεις από τα κόμματα για την εισαγγελική πρόταση

Νέα Αριστερά: «Η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της στην υπόθεση του κυκλώματος μαστροπείας στον Κολωνό»

Παρέμβαση στη δίκη της υπόθεσης του κυκλώματος μαστροπείας στον Κολωνό, κάνει με ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση με θύμα ένα ανήλικο κορίτσι και οι πολίτες απαιτούν το αυτονόητο: «Δικαιοσύνη και δικαίωση για ένα ανήλικο κορίτσι που βίωσε ένα ανείπωτο μαρτύριο διάρκειας. Μαρτύριο που συνεχίζει να βιώνει ψυχικά όλο αυτό τον καιρό».

Ακολούθως ανέφερε ότι «η πρόταση της εισαγγελέα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της απόδοσης δικαιοσύνης. Τα στοιχεία, οι καταθέσεις και όσα έχουν τεκμηριώσει οι συνήγοροι της ανήλικης κοπέλας έρχονται σε σύγκρουση με την πρόταση που έκανε η εισαγγελέας και δημιουργούν δικαιολογημένα ερωτήματα αλλά και θυμό.

Παρακολουθούμε με ανησυχία αλλά και με την προσδοκία η δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Να τιμωρήσει τους πραγματικούς δράστες ανάλογα με την ενοχή και το βάρος του εγκλήματος τους όπως επιτάσσει το κράτος δικαίου.

Ταυτόχρονα όμως ζητάμε επιτακτικά, την στήριξη και την προστασία της ανήλικης από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της».

ΚΚΕ: Εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον Ηλία Μίχο

«Είναι εξοργιστική η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για αθώωση του Ηλία Μίχου για το έγκλημα του βιασμού και της μαστροπείας σε βάρος της 12χρονης στον Κολωνό. Πρόκειται για πρόταση, που οδηγεί στο να “πέσει στα μαλακά” ο συγκεκριμένος δράστης “ξεπλένοντας”, τελικά, το κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης του ανήλικου κοριτσιού» τονίζει σε σχόλιο του το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, του εχθρικού κράτους, που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις “αθωώνει” τους δράστες-τέρατα. Φυσικά, όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να ενοχοποιείται η καταγγελία παρόμοιων κυκλωμάτων, τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν να θεωρούνται έκπληξη».

«Επιβεβαιώνεται ότι πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία είναι το εργατικό-λαϊκό κίνημα, που και τώρα θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων», κατέληξε το κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .