Παρασκευή, Μαρτίου 15

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ στο ΟΑΚΑ! ΠΡΟΣ εκποίηση το Κέντρο Αντισφαίρισης...

Αργυρώ Γιαννουδάκη Η κυβέρνηση κάνει «δώρο» το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, το οποίο ο ελληνικός λαός χρυσοπλήρωσε υπερκοστολογημένο -όπω...
Αργυρώ Γιαννουδάκη

Η κυβέρνηση κάνει «δώρο» το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, το οποίο ο ελληνικός λαός χρυσοπλήρωσε υπερκοστολογημένο -όπως και τις περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις- για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στη συνέχεια το είδε να αφήνεται στην τύχη του και να ρημάζει.

Μία από τις εγκαταστάσεις αντισφαίρισης που αποτελούσαν κόσμημα στην Ευρώπη, και που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί λόγω των εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, αν όχι για τη φιλοξενία κορυφαίων διοργανώσεων, έστω για προετοιμασία πρωτοκλασάτων αθλητών, δίνεται επί της ουσίας δώρο στην εταιρεία «Σταδιο 2020 Α.Ε.».

Τον Δεκέμβρη του 2020 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε «τη συγκέντρωση επιχειρήσεων που αφορά στην απόκτηση κοινού έλεγχου από τις «Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Ανώνυμη Εταιρεία» και τον Ιωάννη-Ιπποκράτη Στασινόπουλο επί της εταιρείας με την επωνυμία «Στάδιο 2020 Αθλητικές και Αναψυχής Εγκαταστάσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία».

Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι επιχειρηματίες, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και Ιπποκράτης-Ιωάννης Στασινόπουλος, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το νέο επιχειρηματικό σχέδιο εκμετάλλευσης της ολυμπιακής εγκατάστασης, η οποία μάλιστα θα επιδοτηθεί με δημόσιο χρήμα, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Ανώνυμη Εταιρεία), είναι ιδιοκτησίας του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ιδιοκτήτη του Costa Navarino, ο οποίος προσφάτως απέκτησε και το Αthens Hilton. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, εδώ και αρκετό καιρό έχει συνάψει συνεργασία με τον διάσημο Ελληνογάλλο προπονητή, Πατρίκ Μουράτογλου.

Από την επίσημη ιστοσελίδα του Costa Navarino πληροφορούμαστε ότι: «Η Costa Navarino είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τοποθεσία εκτός Γαλλίας που θα φιλοξενήσει το Mouratoglou Tennis Center, σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, υπό την καθοδήγηση των καλύτερων προπονητών τένις στον κόσμο. Σχεδιασμένο ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο κλασικό μεσσηνιακό τοπίο, το Κέντρο βρίσκεται στην περιοχή Navarino Dunes και διαθέτει συνολικά 16 γήπερα τένις».
Προφανώς οι άρτιες εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας δεν πληρούν προϋποθέσεις διοργάνωσης διεθνών τουρνουά, κάτι που συμβαίνει με το ΟΑΚΑ και έτσι το νέο επιχειρηματικό σχήμα επεκτείνει τα σχέδια του στην πρωτεύουσα.

Οι καλές σχέσεις του κυρίου Κωνσταντακόπουλου με την κυβέρνηση επιβεβαιώνονται από το γεγονός του διπλασιασμού του συντελεστή στο Costa Navarino με ένα νόμο, κάτι που φυσικά εκτόξευσε κυριολεκτικά την επένδυση, με τις βίλες στο οικιστικό κομμάτι του συγκροτήματος να πωλούνται σε τιμές από 1,2 έως 1,7 εκατ. Ευρώ.
Σε αυτό να προσθέσουμε ότι η ανακαίνιση του ιστορικού ξενοδοχείου Hilton γίνεται με γενναία επιδότηση της τάξεως του 80% στο εργοδοτικό κόστος.

Εξάλλου, ο Ιπποκράτης - Ιωάννης Στασινόπουλος, είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Βιοχάλκο, ο οποίος το 2020 είχε «χτυπήσει» τον διαγωνισμό εκμετάλλευσης του Κέντρου Αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ, γεγονός που όλως τυχαίως αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση για να τον νέο «φωτογραφικό» διαγωνισμό ο οποίος εκπνέει τον 21 Φεβρουαρίου 2022.

Οι ... αδυναμίες του διαγωνισμού
Τα ουκ ολίγα «μελανά» σημεία του διαγωνισμού, είχαν ως αποτέλεσμα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να τεθεί σιωπηρώς εκτός διαδικασίας, ένας ισχυρός επιχειρηματίας, όπως ο Γιάννης Μυτιληναίος, στον οποίο ανήκει το Tatoi Club.

Παρότι φέρεται να επισημάνθηκαν από την πλευρά Μυτιληναίου οι αδυναμίες που αφορούσαν στη νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας και στον βραχύ χρόνο (επιλογή δημοπράτησης παραμονή Πρωτοχρονιάς) που δόθηκε στους ενδιαφερόμενους για την εκπόνηση των μελετών, σημεία τα οποία ασφαλώς λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους ενδιαφερόμενους στην επίτευξη ευρείας ή έστω ικανοποιητικής συμμετοχής και υποβολής αξιόπιστων προσφορών, δεν υπήρξε καμία απάντηση από την αρμόδια επιτροπή διαγωνισμών του ΟΑΚΑ, στην οποία το sdna.gr απευθύνθηκε και περιμένει απαντήσεις.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα σημεία που ο διαγωνισμός «φωτογραφίζει» τον επόμενο μισθωτή και ουσιαστικά του χαρίζει έναντι πινακίου φακής μία εγκατάσταση φιλέτο, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει κοιτίδα για νέα ταλέντα, αλλά και τη διοργάνωση κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων.

Τα σημεία τα οποία σαφώς δεν συνάδουν με την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, στην διακήρυξη του διαγωνισμού είναι τα εξής:

1. Η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται μεσούσης της εορταστικής περιόδου, στις 28.12.2021 με προθεσμία υποβολής έως 21.02.2022. Απαίτηση για πλήθος αναλυτικών και λεπτομερών μελετών που χρειάζονται αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν μελέτες αρχιτεκτονικές, στατικές, συγκοινωνιακές, μηχανολογικές, θερμομονώσεων και γενικά αναβαθμίσεων με αναλυτικά κοστολόγια καθώς και αναλυτικό project plan με κόστη και έσοδα για την μόνιμη λειτουργία.
Το χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες μελέτες και ευνοεί εκείνον που είχε πρόσβαση στο χώρο στο προηγούμενο διάστημα, δηλαδή την εταιρεία «Στάδιο 2020 Α.Ε.». Σημειώνεται δε ότι η πρόσβαση στο χώρο δεν ήταν ελεύθερη, ώστε να γίνουν μελέτες και αυτοψίες προ της πραγματοποίησης της επίσημης προκήρυξης του διαγωνισμού.

2. Ο διαγωνισμός προσδιορίζει ρητώς ότι ο υποψήφιος ενοικιαστής πρέπει να κατέχει ή να νοικιάζει ήδη εγκαταστάσεις με τουλάχιστον 10 γήπεδα τένις επιπέδου ITF. Στην Ελλάδα, μόνο το ΟΑΚΑ διαθέτει 10 γήπεδα επιπέδου ITF. Επομένως, ο παρών ενοικιαστής είναι ο μοναδικός που έχει αυτό το προνόμιο (7.3.2.α)

3. Επιπλέον υπέρ του παρόντος μισθωτή φέρεται να λειτουργεί και η διάταξη που αρκείται σε μόλις ενός έτους εμπειρία κατοχής εγκαταστάσεων τένις. Δηλαδή έχουμε το εξής οξύμωρο σχήμα, να ζητείται κάποιος να έχει εγκαταστάσεις με δυνατότητες διεξαγωγής τουρνουά ITF, με μηδαμινή -όμως- εμπειρία. Σημείωση: Ο νυν ενοικιαστής του ΟΑΚΑ έχει την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για 1,5 χρόνο...

4. Ο τρόπος βαθμολόγησης των προσφορών που θα κατατεθούν δίνει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στις μελέτες και τα project plan και μικρότερη στο οικονομικό σκέλος! Κι αυτό γιατί ο τρέχον ενοικιαστής έχοντας άπλετο χρόνο να εκπονήσει αρτιότερες μελέτες θα αριστεύσει στην βαθμολόγηση αυτών (την στιγμή που οι υπόλοιποι δεν έχουν καν τον χρόνο να τις ξεκινήσουν σοβαρά) και ακόμα και αν δεν είναι ο πλειοδότης (σε budget αρχικής επένδυσης / αναβάθμισης και μηνιαίο τίμημα ενοικίου), συνολικά θα λάβει την καλύτερη βαθμολογία και άρα θα πάρει το ακίνητο.

5. Η προκήρυξη ορίζει στο άρθρο 8.1.6. ότι η υποβολή μόνο μίας (1) προσφοράς δεν αποτελεί κώλυμα για την κατακύρωση του διαγωνισμού και την ανάθεση της σύμβασης...
Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά: Αν δεν προλαβαίνετε οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι να ετοιμάσετε φακέλους λυπούμαστε, αλλά αυτός ήταν ο στόχος! Κανείς σοβαρός ενδιαφερόμενος δεν προλαβαίνει να καταρτίσει μελέτες και business plan, αλλά αυτό για την επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, δεν αποτελεί λόγο να μην κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.

6. Τέλος, η διακήρυξη προβλέπει πιθανή αύξηση του μισθώματος μετά το 12ο έτος, με το 10% των κερδών να προκύπτει από τις εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις του μισθωτή (4.2). Συγκεκριμένα αναφέρει η διακήρυξη ότι ο «μισθωτής είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το πρώτο πενθήμερο (5) εκάστου μισθωτικού μηνός το συμβατικό μηνιαίο μίσθωμα πλέον ΦΠΑ για το σύνολο των Μισθωτικών Χώρων καθώς και το ποσό, που αντιστοιχεί στα Λειτουργικά Έξοδα των Μισθωτικών Χώρων. Με την συμπλήρωση δέκα (10) οικονομικών ετών από την έναρξη της μίσθωσης, ο μισθωτής υποχρεούται να προσκομίσει στην εκμισθώτρια επικαιροποιημένο Επιχειρηματικό Σχέδιο (στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα
οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας) και αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει επιπροσθέτως ως μίσθωμα από την 1η Ιανουαρίου του έτους ,που έπεται της συμπλήρωσης δέκα (10) οικονομικών ετών από την έναρξη της μίσθωσης (ήτοι του ενδέκατου οικονομικού έτους), ποσό που θα ισούται με το 10% των κερδών προ φόρων, τόκων, χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων και αποσβέσεων (ibita) πλέον ΦΠΑ, ως αυτά θα προκύπτουν από τις εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις του μισθωτή. Το επιπρόσθετο αυτό μίσθωμα θα είναι καταβλητέο την 1η Οκτωβρίου του επόμενου οικονομικού έτους, ήτοι του 12ου». Προσθέτει δε ότι ο μισθωτής δεν υποχρεούται να καταβάλλει μίσθωμα για περίοδο έξι (6) μηνών, διάστημα που κρίνεται ως το ελάχιστο τεχνικά αναγκαίο για την εκτέλεση των εργασιών και κατά το οποίο δεν θα έχει τη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα οι εγκαταστάσεις θα είναι κλειστές για την εκτέλεση των εργασιών. Σε περίπτωση που λειτουργεί τμήμα της εγκατάστασης, τότε θα καταβάλλεται τίμημα για
το τμήμα αυτό.

Η εκποίηση με νούμερα
Ο διαγωνισμός ορίζει ότι ο μισθωτής, που θα εκμεταλλευτεί την εγκατάσταση για 35 χρόνια, υποχρεούται να δαπανήσει για εκτέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και ανακαίνισης κατ’ ελάχιστον, ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ (5.000.000 €) πλέον ΦΠΑ, με το ελάχιστον μίσθωμα να ανέρχεται στα 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Ωστόσο, το ΟΑΚΑ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο σημαίνει ότι από το ποσό των 5 εκατομμυρίων τα 1,9 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν ο νέος μισθωτής θα απαλλαγεί από την υποχρέωση να καλύψει την επένδυση έως τα 5 εκατομμύρια).
Όπως και να έχει είτε πρόκειται για επένδυση 3,1 εκατομμυρίων είτε για 5, με μίσθωμα 15.000 ευρώ μηνιαίως όταν αναφερόμαστε σε μία ολυμπιακή εγκατάσταση αποτελούμενη από:
-Το κεντρικό γήπεδο (8.000 θέσεων), περιλαμβανομένων όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων, αιθουσών, υποδομών και εξοπλισμού αυτού
-Του βοηθητικού αυτού Κ1 γηπέδου (3.000), του κτιρίου και όλων των πάσης φύσης εγκαταστάσεων, υποδομών και εξοπλισμού αυτού
- Επτά (7) βοηθητικών και έξι (6) προπονητικών γηπέδων στον υπαίθριο χώρο, περιλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και υποδομών αυτών, καθώς και πάσης φύσης βοηθητικών κτιρίων, υποδομών και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης και του συνόλου της υπαίθριας έκτασης περίπου εβδομήντα (70) στρεμμάτων, οι όροι αυτοί παραχώρησης αποτελούν πρόκληση για το δημόσιο αίσθημα.

Ένα γήπεδο τένις ενοικιάζεται με την ώρα. Το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από τα 10-28 ευρώ ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τις παροχές. Η εταιρεία «Στάδιο 2020 ΑΕ» συγκεκριμένα, η οποία εκμεταλλεύεται τα γήπεδα στο Κέντρο Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 20:30, δηλαδή για 12,5 ώρες ημερησίως.

Ένα από τα εξωτερικά γήπεδα λοιπόν, ημερησίως εισπράττει 937,5 ευρώ (χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί τα επιπλέον έσοδα ηλεκτροφωτισμού), δηλαδή το μήνα 3.750 ευρώ. Αυτά σημειωτέον αφορούν σε ένα μόνο γήπεδο, το πιο φτηνό, και μιλάμε για μία εγκατάσταση που διαθέτει συνολικά 15... Αντιλαμβάνεται κανείς για τι έσοδα μιλάμε ετησίως, σε μία εγκατάσταση που συνήθως είναι μονίμως γεμάτη από αθλούμενους όλων των ηλικιών και ποια είναι τα μεγέθη των εσόδων, όταν πρόκειται για πρόβλεψη εμπορικών χώρων και χώρων εστίασης, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλων τουρνουά, τα οποία προσελκύουν ως χορηγούς πολυεθνικούς κολοσσούς.

Για το έρμο το ελληνικό τένις, το μόνο που πρόβλεψε η διοίκηση του ΟΑΚΑ είναι η δέσμευση του μισθωτής πως τις καθημερινές κάθε εβδομάδος του έτους (εξαιρουμένων των αργιών) θα παραχωρεί άνευ ανταλλάγματος τη χρήση 3 υπαίθριων γηπέδων αντισφαίρισης της επιλογής του, μεταξύ των ωρών 12:00 και 16:00 στην οικεία ομοσπονδία προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο για προπονήσεις αθλητών των εθνικών ομάδων. Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται τα διαστήματα διεξαγωγής εθνικών και διεθνών αγώνων στους Μισθωτικούς Χώρους.
Να λάβουμε εδώ υπόψιν ότι οι μαθητές απαλλάσσονται από τις σχολικές τους υποχρεώσεις 13:20 ή 14:05 ανάλογα με τη βαθμίδα...

ΕΔΩ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ Ο.Α.Κ.Α. «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .