Βέβαια ξέχασε να αναφέρει μάλλον τις πρώτες απώλειες στην Οδησσό Γάλλων στρατιωτικών μετά το ρωσικό πλήγμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να στείλει ολόκληρες μονάδες του γαλλικού στρατού να αντισταθούν στους Ρώσους καθώς βλέπει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε υποχώρηση ενώ δεν διστάζει να κάνει αναφορά στα πυρηνικά όπλα!

Για δικούς τους φαίνεται γεωπολιτικούς λόγους ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να σύρει την Δύση σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ρωσία και ως πλεονέκτημα δεν βρίσκει στο πεδίο της μάχης αλλά ότι έχουν μεγαλύτερο ΑΕΠ από το ρωσικό!

«Ισως, σε κάποια δεδομένη στιγμή -δεν το εύχομαι, δεν θα αναλάμβανα την πρωτοβουλία- θα χρειαστούν επιχειρήσεις επί του πεδίου, όποιες και αν είναι αυτές, κατά των ρωσικών δυνάμεων», δηλώνει στην συνέντευξη που δόθηκε την Παρασκευή κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

 «Η δύναμη της Γαλλίας είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε», προσθέτει.

Στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας αρνείται ότι υπάρχει διαφωνία εντός του γαλλογερμανικού άξονα για το θέμα. «Θέλησα να έρθω πολύ σύντομα στην Γερμανία για να μην υπάρξει συζήτηση για την ύπαρξη στρατηγικών διαφωνιών: δεν υπάρχουν», εξηγεί.

«Δεν υπήρξε ποτέ διαφωνία ανάμεσα στον καγκελάριο και σε μένα. Υπάρχει ευρεία συμφωνία απόψεων για τους στόχους και την κατάσταση. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο τρόπος ερμηνείας τους», λέει και αναφέρεται στις «στρατηγικές κουλτούρες» των δύο χωρών.

«Η Γερμανία έχει μία στρατηγική κουλτούρα μεγάλης σύνεσης, μη επέμβασης και τηρεί αποστάσεις από τα πυρηνικά. Ενα μοντέλο πολύ διαφορετικό από της Γαλλίας, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και έχει διατηρήσει και ενισχύσει έναν επαγγελματικό στρατό», λέει.

«Η Γερμανία δαπανά περισσότερο από την Γαλλία, διαθέτει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, είναι τυχερή. Η Γαλλία μπορεί να κάνει πράγματα που η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει», λέει.

«Δεν πρέπει να αφεθούμε στον εκφοβισμό, δεν έχουμε απέναντί μας μία μεγάλη δύναμη. Η Ρωσία είναι μία μεσαία δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά το ΑΕΠ της είναι πολύ κατώτερο του ΑΕΠ των Ευρωπαίων, κατώτερο της Γερμανίας και της Γαλλίας».

 https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/e-makron-tha-steilo-stratiotikes-dynameis-kata-tis-rosias-sto-pedio-exoume-kai-pyrinika-opla/