Κυριακή, Μαρτίου 10

Τι αλλάζει για τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου

Τι αλλάζει για τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου

Του Τάσου Δασόπουλου

Την επιτάχυνση της οικονομικής εξυγίανσης και παράλληλα της αποτελεσματικότητας και της βελτίωσης των υπηρεσιών των δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται από το 2017 κάτω από την "ομπρέλα" του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, επιχειρεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζει να θεσμοθετήσει για το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείου, το λεγόμενο και Υπερταμείο, "εργαλεία", με τα οποία θα μετασχηματίσει τις δημόσιες επιχειρήσεις σε "μικρές ΔΕΗ". Να έχουν δηλαδή καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα , παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, με παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στην ειδική φύση της κάθε εταιρίας.

Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνονται ως ανεξάρτητες θυγατρικές: 

1. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ο οποίος αποκρατικοποιήθηκε περαιτέρω με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο. 

2. Ο Όμιλος ΟΑΣΑ των συγκοινωνιών Αθηνών και οι θυγατρικές του για τις οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και τις σταθερές συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) 

3. Τα ΕΛΤΑ 

4. Η εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ) 

5. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δηλαδή η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα 

6. Η HELEXPO ΔΕΘ 

7. Ποσοστό 34,12% από τη ΔΕΗ

8. Τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) στον Ρέντη 

9. Τον Οργανισμό της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) 

10. Τις Ελληνικές Αλυκές

11. Τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Καστελόριζου, Λήμνου, Σητείας, Αράξου, Καλαμάτας, Καστοριάς, Μήλου, Σκύρου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Κοζάνης, Νάξου, Σύρου, Χίου, Καρπάθου, Κυθήρων, Νέα Αγχιάλου Ικαρίας, Κάσου, Λέρου και Πάρου 

12. Η εταιρία διαχείρισης της Διώρυγας της Κορίνθου 

13. Το Ταμείο "Φαιστός" 5G. 

Οι αλλαγές 

Οι αλλαγές, οι οποίες θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που σχεδιάζει το ΥΠΕΘΟ, ξεκινούν από τον διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. 

Από εκεί και πέρα θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. 

Ειδικότερα, για τον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, οι οποίες χτυπήθηκαν οικονομικά και από τον κορονοϊό και συνεχίζουν να πάσχουν από έλλειψη υλικού και οχημάτων, τα περιθώρια βελτίωσης είναι περισσότερα. Οι αλλαγές θα αφορούν κοινές προμήθειες για μείωση του λειτουργικού κόστους και ίσως την είσοδο του ιδιωτικού τομέα σε κάποιες υπηρεσίες που εγκλωβίζουν προσωπικό, το οποίο μπορεί να προσφέρει στο κύριο αντικείμενο των εταιριών. Ωστόσο, ο σχεδιασμός θέλει να μην αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική για τις συγκοινωνίες, καθώς το ζητούμενο είναι οι αστικές συγκοινωνίες να αποτελέσουν μια από τις λύσεις για την αποσυμφόρηση του λεκανοπεδίου από τα ΙΧ. 

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την κεντρική αγορά του Ρέντη κανείς δεν κρύβει την δυσαρέσκεια του για τις χαμηλές τιμές, με τις οποίες διατίθενται οι θέσεις των πωλητών εντός της αγοράς, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει. 

Στα ελλειμματικά ΕΛΤΑ, εκτός από τη διοίκηση θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά και να αναζητηθεί ξανά στρατηγικός επενδυτής, ώστε η επιχείρηση να συμβαδίσει με τα σημερινά δεδομένα του χώρου. 

Ανάλογες λύσεις θα αναζητηθούν για τις ελληνικές Αλυκές, τη Διώρυγα Κορίνθου, τη Helexpo ΔΕΘ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ και τη διαχείριση των ΒΙΠΑ της πρώην ΕΤΒΑ. 

Σαφές είναι ότι σε εταιρίες, όπως η ΔΕΗ, η εταιρία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί 

Το Ταμείο "Φαιστός" 

Αντίθετα, μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης έχει και το λίγο-πολύ ξεχασμένο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών ΦΑΙΣΤΟΣ 5G Ventures, το οποίο ως γνωστό δημιουργήθηκε το 2021 με τα έσοδα που είχε το Δημόσιο από την παραχώρηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης Γενιάς. Μια νέα διοίκηση με ειδικές γνώσεις θα μπορούσε να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τα χρήματα του Δημοσίου εντός και εκτός Ελλάδας χρηματοδοτώντας νέες καινοτόμες επιχειρήσεις μαζί με τα υπόλοιπα κονδύλια που διατίθενται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. 
  https://www.capital.gr/oikonomia/3778370/ti-allazei-gia-tis-deko-tou-upertameiou/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .