Πέμπτη, Μαρτίου 28

"Oδηγία" του Αρείου Πάγου για κακή χρήση της συμφωνίας των Πρεσπών: Μην επιτρέπετε τη χρήση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"

O Άρειος Πάγος αποφασίζει για πολιτική δίκη σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Του Παναγιώτη Στάθη

Αυστηρή οδηγία προς τους εισαγγελείς της χώρας απευθύνει ο Άρειος Πάγος, σχετικά με τη στάση τους όταν ενώπιόν τους παραβιάζονται προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως π.χ. με τη χρήση της ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σκιαδαρέση που εκδόθηκε προ ολιγων ημερών, αποκαλύπτει μάλιστα

δυο πρόσφατα περιστατικά σε διεθνή νομικά συνέδρια εκτος ΕΕ, όπου ο εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας αυτοπαρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, παρουσία δύο Ελλήνων εισαγγελικών λειτουργών που συμμετείχαν σε αυτά. Ο αντεισαγγελέας ΑΠ, αφενός θυμίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών ισχύει όπως υπογράφηκε (με την ονομασία της γείτονος να είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή εν συντομία Βόρεια Μακεδονία) και αφετέρου πως οι Έλληνες συμμετέχοντες να αντιδρούν ακαριαία:

-Να είναι σε εγρήγορση και να αντιδρούν αμέσως, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή χρήση του ονόματος της βορείου γείτονος.

-Στην περίπτωση λανθασμένης αναφοράς από εκπρόσωπο της ανωτέρω χώρας ή τρίτου Κράτους ή από την διοργανώτρια αρχή πρέπει να αντιδρούν με επίκληση της Συμφωνίας,

-Στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της βορείου γείτονος ή τρίτου κράτους, ιδίως παρά την σχετική προς τους ίδιους επισήμανση, κωφεύσουν και επαναληφθεί η λανθασμένη εκφορά του ονόματος, τότε πρέπει να προβούν στις δέουσες ενέργειες προς τους διοργανωτές της συνάντησης με επίκληση της Συμφωνίας, ώστε να διασφαλισθεί εκ μέρους κάθε συμμετέχοντος η ορθή χρήση του ονόματος της γείτονος χώρας,

-Εν τέλει θα πρέπει να μην υπογράψουν ή να υιοθέτησουν κείμενα (π.χ. συμπεράσματα, κοινό ανακοινωθέν ή δήλωση, πρακτικά κ.λ.π), όταν σε αυτά εμπεριέχονται λανθασμένες αναφορές στο όνομα και τις κρίσιμες ορολογίες της βορείου γείτονος.

-Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώνεται άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του κ. Σκιαδαρέση, αναφέρει:

"Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειας τους.

Σχέσεις Ελλάδος - Βόρειας Μακεδονίας.

ΣΧΕΤ.: α) Η υπ’ αριθμ. Α.Π. 5799/ 30-1-2024 εγκύκλιος του Υπουργού Εξωτερικών.


β) Η υπ’ αριθμ. 9382/ 15-2-2019 εγκύκλιος του Υπουργού Εξωτερικών.

Στην συνέχεια συνημμένων σχετικών και ενόψει της ενημέρωσής μας από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς που συμμετείχαν σε διαφορετικά διεθνή νομικά συνέδρια σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο εκπρόσωπος της "Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" αυτοπαρουσιάσθηκε ως εκπρόσωπος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, παρακαλούμε να μελετήσετε τις ανωτέρω δύο εγκυκλίους που αφορούν την υπογραφείσα στις Πρέσπες στις 17-6-2018 μεταξύ της χώρας μας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας "Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών" (εφεξής : Συμφωνία), που κυρώθηκε με τον ν. 4588/ ΦΕΚ Α' 9/ 25-1-2019 και τέθηκε σε ισχύ στις 12-2-2019. Ιδιαίτερα να μελετήσετε την § III της (β') σχετικής, η οποία εξακολουθεί να ισχύει όπως σαφώς συνάγεται από την αναφορά σε αυτήν της (α') σχετικής και η οποία δίδει τις κατάλληλες επί του ζητήματος οδηγίες στις ελληνικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σε οιεσδήποτε διεθνείς συναντήσεις, οργανώσεις, συνέδρια, πολυμερή και περιφερειακά φόρα, νομικά σεμινάρια ή ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π.

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές οι Έλληνες εισαγγελείς : α) Θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αντιδρούν αμέσως, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή χρήση του ονόματος της βορείου γείτονος, είτε του επισήμου (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), είτε του σύντομου (Βόρεια Μακεδονία) και των σχετικών κρίσιμων ορολογιών, β) Στην περίπτωση λανθασμένης αναφοράς του ονόματος ή των ορολογιών από εκπρόσωπο της ανωτέρω χώρας ή τρίτου Κράτους ή από την διοργανώτρια αρχή πρέπει να αντιδρούν με επίκληση της Συμφωνίας, γ) Στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι της βορείου γείτονος ή τρίτου κράτους, ιδίως παρά την σχετική προς τους ίδιους επισήμανση, κωφεύσουν και επαναληφθεί η λανθασμένη εκφορά του ονόματος, τότε πρέπει να προβούν στις δέουσες ενέργειες προς τους διοργανωτές της συνάντησης με επίκληση της Συμφωνίας, ώστε να διασφαλισθεί εκ μέρους κάθε συμμετέχοντος η ορθή χρήση του ονόματος της γείτονος χώρας, δ) Εν τέλει θα πρέπει να μην υπογράψουν ή να υιοθέτησουν κείμενα (π.χ. συμπεράσματα, κοινό ανακοινωθέν ή δήλωση, πρακτικά κ.λ.π), όταν σε αυτά εμπεριέχονται λανθασμένες αναφορές στο όνομα και τις κρίσιμες ορολογίες της βορείου γείτονος. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να ενημερώνεται άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ενέκρινε την συμμετοχή των εισαγγελικών λειτουργών στην διεθνή συνάντηση, προκειμένου άμεσα να ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Γεώργιος Σκιαδαρέσης”.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .