Δευτέρα, Απριλίου 1

«Φωτιά» οι αυξήσεις στα ενοίκια - Μέχρι και 50% στην Αθήνα, βαθαίνει κι άλλο η στεγαστική κρίση

«Καλπάζουν» τα ενοίκια στη χώρα και ειδικά στην Αθήνα, που έως και 50% αύξηση έχουν καταγράψει οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών

Τα πρωτεία της ακρίβειας με διαφορά, τα κατέχουν τα Νότια Προάστια, ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια. Εκτός του λεκανοπεδίου, σε υψηλά

επίπεδα κινήθηκαν και τα ενοίκια στη Χαλκιδική αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το μέσο ενοίκιο στη Βουλιαγμένη ανέρχεται στα 18,1€/τ.μ., ενώ στην Γλυφάδα κυμαίνεται στα 15€/τ.μ. Τιμές οι οποίες είναι αυξημένες κατά 10,5% σε σχέση με το 2022.

Στα ύψη βρίσκονται τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας, με τιμές των 10 ευρώ/τ.μ. Στο Κουκάκι τα ενοίκια κυμαίνονται στα 10 με 12 ευρώ ανά τ.μ., στα Εξάρχεια φτάνουν στα 9 με 10 ευρώ ανά τ.μ.

Πανάκριβα

 

Με διαφορά, ωστόσο, οι ακριβότερες περιοχές του κέντρου είναι το Κολωνάκι και η Πλάκα, όπου τα ενοίκια σήμερα ανέρχονται πάνω από τα 16 ευρώ ανά τ.μ. Στο Π. Ψυχικό και στη Φιλοθέη, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ακινήτων που μισθώνονται πρόκειται για κατασκευές άνω των 40 ετών, οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται μεταξύ 12 με 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τα σπίτια, μάλιστα, χτυπούν τιμές ρεκόρ ακόμα και όταν δεν είναι πλήρως ανακαινισμένα σε κουφώματα, κουζίνες και μπάνια.

Τα υψηλά ενοίκια δε σημαίνουν πάντα κέρδος για τον ιδιοκτήτη. Κάποιοι ενοικιαστές θα πουν το «ναι» ακόμα και σε εξωφρενικές τιμές αλλά δε θα τις πληρώσουν

Πρωταθλητές πάντως είναι πάντα, σε ποσοστό αύξησης, τα δυτικά προάστια. Από τα μόλις 5,3 ευρώ/τ.μ. σε 8,05 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά τις πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των προαστίων του, με διαφορά κερδίζει το Μοσχάτο με 9,4 ευρώ/τ.μ. και το κέντρο του Πειραιά με επίσης 9,4 ευρώ/τ.μ.

Αλλάζει τα δεδομένα το μετρό Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη, το μετρό αλλάζει τα πάντα. Τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης έφτασαν τα 8,5 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης, στη Χαλκιδική τα ενοίκια έφτασαν τα 30€/τ.μ.

Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν την πώληση από την ενοικίαση.

Τα ενοίκια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έφτασαν τα 8,5 ευρώ ανά τ.μ.

Αποκαλυπτική της απροθυμίας χιλιάδων ιδιοκτητών να νοικιάσουν το σπίτι τους, έναντι εκείνων που προτιμούν την πώλησή του, είναι η εικόνα που προκύπτει με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων αγγελιών.

Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα νούμερα, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση είναι πολλαπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση.

Την ίδια ώρα, η εκρηκτική άνοδος του Airbnb δε φαίνεται να αφήνει περιθώρια για να πιστέψει κάποιος πως τα πράγματα θα εξομαλυνθούν.

«Οι τιμές έχουν ανέβει σε όλη την Αττική»

Ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεσιτών, μίλησε στο Mega.

«Οι τιμές έχουν ανέβει σε όλη την Αττική αλλά υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι ακόμα πιο χαμηλά. Όπως τα Πατήσια και τα Δυτικά Προάστια».

Βαθαίνει η κρίση

Την ίδια στιγμή που οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται μια ανάσα μακριά από το ιστορικό υψηλό που είχαν καταγράψει το μακρινό 2007, τα στοιχεία καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίον συνετελέσθη η όξυνση του προβλήματος.

Ειδικότερα, ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 19% από το 2020 μέχρι σήμερα (1.050 ευρώ ήταν το 2020, 1.250 σήμερα), οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν από 35% μέχρι και 40%. Έτσι, την τελευταία 4ετία, οι πολίτες στη χώρα μας δεν ήταν δυνατόν να εξοικονομήσουν χρήματα για στέγαση – κάτι που σίγουρα δεν μπορούν και τώρα.

Την τελευταία 4ετία, οι πολίτες στη χώρα μας δεν ήταν δυνατόν να εξοικονομήσουν χρήματα για στέγαση

Πέρυσι, όπως αναφέρει σε αυτό, εκδόθηκαν 4.231 άδειες σε επενδυτές, που απέκτησαν ακίνητα στην Ελλάδα, με την μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων να κατευθύνεται στην Αττική και την περιοχή της πρωτεύουσας. Συνολικά, το 2023 εκτιμάται ότι 7% των συνολικών συναλλαγών ακινήτων στην Ελλάδα αφορούσε κάποια golden visa.

«Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 71% από το 2017. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 56% τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη, αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη 212.000 διαμερισμάτων στην Ελλάδα».

Το δημοσίευμα «στοχοποιεί» κυρίως τις επενδύσεις από την Κίνα, που αποτελούν το 61% των golden visa στην Ελλάδα, δεκαπλάσιες από την δεύτερη Τουρκία.

https://www.in.gr/2024/03/27/economy/oikonomikes-eidiseis/akinita-kalpazoun-ta-enoikia-ayksiseis-eos-kai-50/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .