Τρίτη, Απριλίου 30

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα – 8 στους 10 ασθενείς ντρέπονται για αυτά

 Πολλοί αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτά με τους δικούς τους ανθρώπους ή ακόμα και με τους γιατρούς

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα – 8 στους 10 ασθενείς ντρέπονται για αυτά
Επιστήμονες από τη Βρετανία αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ντρέπονται για ορισμένα από τα συμπτώματά τους.

Το 85% των ασθενών που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση είπαν ότι έχουν ένα ή περισσότερα

συμπτώματα για τα οποία ντρέπονται. Το 59% είπαν ότι ντρέπονται για τα ουρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (το 27%) είπαν ότι αισθάνονται άσχημα επειδή έχουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Λίγο λιγότεροι από τους μισούς (το 48%) είπαν ότι τους προκαλούν αισθήματα ντροπής τα κινητικά συμπτώματά τους, όπως η αστάθεια κατά τη βάδιση.

Τα συναισθήματα αυτά έχουν ως συνέπεια το 38% των ασθενών να αποφεύγουν να ζητούν βοήθεια από τους γιατρούς τους γι’ αυτά. Το 22%, εξ άλλου, τα κρύβει από το ταίρι του.

Το πρόβλημα που διστάζουν περισσότερο να συζητήσουν οι πάσχοντες αυτοί, ακόμα και με τους γιατρούς τους, είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία. Το 49% των συμμετεχόντων είπαν ότι δεν θα ένιωθαν άνετα να μιλήσουν με έναν επαγγελματία υγείας γι’ αυτήν.

Τα ευρήματα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή ενημερωτική εκστρατεία για την πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της σκληρύνσεως κατά πλάκας, που αρχίζει στη Βρετανία. Την πραγματοποιούν από κοινού μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, με επικεφαλής την βρετανική Εταιρεία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (MS Society). Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.400 ασθενείς.

Τι συμπτώματα προκαλεί

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση νόσος, που προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Προκαλείται από την λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού του ασθενούς στο προστατευτικό περίβλημα (λέγεται μυελίνη ουσία) των νευρικών ινών του σώματος.

Η νόσος μπορεί να προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, που διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Στις πιθανές εκδηλώσεις της συμπεριλαμβάνονται:

  • Κόπωση
  • Μουδιάσματα και «μυρμηγκιάσματα»
  • Απώλεια ισορροπίας ή ζάλη
  • Δυσκαμψία ή σπασμοί
  • Τρόμος (τρέμουλο)
  • Πόνος
  • Διαταραχές ούρησης και κένωσης του εντέρου
  • Οφθαλμολογικά συμπτώματα
  • Διαταραχές μνήμης και σκέψης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .