Πέμπτη, Απριλίου 18

Σουπιά: Νηστίσιμη, πεντανόστιμη και θρεπτική

Σουπιά: Νηστίσιμη, πεντανόστιμη και θρεπτική 

Image by a226622663 from Pixabay

Σουπιά: Νηστίσιμη, πεντανόστιμη και θρεπτική

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών καθιστούν τη σουπιά μία εξαιρετική τροφή, η οποία δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη.

Οι σουπιές ανήκουν στα κεφαλόποδα μαζί με το καλαμάρι και το χταπόδι και αποτελούν μια επιλογή που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Αρχικά, οι σουπιές προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η πρόσληψη της οποίας μειώνεται κατά τη διάρκεια της νηστείας, λόγω της αποχής από την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων.

 

Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια σουπιάς καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα.

Βιταμίνη Β12-Κοβαλαμίνη, γιατί την χρειαζόμαστε-Αιτίες και επιπτώσεις της έλλειψης 

Από την άλλη, η σουπιά είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή σιδήρου, που συχνά «λείπει» από ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο, ενώ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε

Τέλος, περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, ασβεστίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Αναφορικά με τη χοληστερόλη, που συνήθως «ανησυχεί» τους καταναλωτές όταν επιλέγουν θαλασσινά, θα πρέπει να αναφερθεί πως η πρόσληψή της μέσω της διατροφής έχει μικρή επίδραση στα επίπεδά της στο αίμα.

(“Τροφή-Φάρμακο”: Το σώμα μας χρειάζεται τη χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά, καθώς διατηρεί σταθερές τις κυτταρικές μεμβράνες, υγιές το δέρμα και βοηθά στην παραγωγή ορισμένων σημαντικών ορμονών, πεπτικών υγρών και της βιταμίνης D.

Έχει αποδειχθεί δε, πως η χοληστερόλη των τροφίμων ΔΕΝ επιβαρύνει την υγεία:
Απενοχοποιείται Επιτέλους η Χοληστερίνη

Αντίθετα, συστατικά όπως τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα και τα trans λιπαρά από τηγανιτά τρόφιμα, φαγητό τύπου fast food και επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα «ευθύνονται» σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό για την εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας.


Σουπιές: Πώς τις επιλέγετε

Γυαλιστερές και μυρωδάτες! Αξιοποιήστε την αφή και την όσφρησή σας για να επιλέξετε τις σουπιές που αναδύουν θαλασσινή αύρα και έχουν σάρκα συμπαγή και γυαλιστερή με φυσιολογική ελαστικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .