Πέμπτη, Απριλίου 25

Η μυστική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τη ΝΙΚΗ

 

«Έχει κι αλλού πορτοκαλιές» το μήνυμά του προς τα κατεστημένα κόμματα για το μονοπώλιο της Ορθοδοξίας

Του Μανώλη Κοττάκη

Πριν από τουλάχιστον έναν μήνα δύο διαχρονικές έγκυρες πηγές της στήλης, μία εκκλησιαστική και μία διπλωματική με καλή γνώση των εσωτερικών ισορροπιών της Μονής Πετράκη, μου εμπιστεύτηκαν την πληροφορία

ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε αργά ένα βράδυ στο γραφείο του, λίγο μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος ΝΙΚΗ, της οποίας ηγείται ο πρόεδρός της Δημήτρης Νατσιός.

Δεδομένων των κακών σχέσεων που εφέρετο ότι είχαν οι δύο πλευρές από την περίοδο των εθνικών εκλογών του 2023 και της αμοιβαίας καχυποψίας που λέγεται ότι επικρατούσε μεταξύ τους, ήμουν πολύ διστακτικός στο να πιστέψω την πληροφορία. Πολύ δε περισσότερο να σπεύσω να τη δημοσιεύσω. Στη δημοσιογραφία πρέπει καμιά φορά να περιμένεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο να σε προλάβει άλλος και να «χάσεις» την είδηση. Η εμπιστοσύνη και η διασταύρωση όμως προηγούνται.

Η εξακρίβωση της είδησης κατέστη ευκολότερη τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας της απόφασης του Αρχιεπισκόπου να μοιραστεί με ορισμένους συνεργάτες του την πληροφορία που αποδεσμεύω με το σημερινό σημείωμα.

Θεωρώ ότι εν όψει της συναντήσεως του μακαριοτάτου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και της επισκέψεώς τους στο Δήλεσι έχει νόημα να δούμε πώς σκέπτεται και κυρίως πώς ελίσσεται στο παρασκήνιο ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Νεότερα στοιχεία για τη στάση του στις εκλογές του 2023 πιστοποιούν ότι ο κύριος Ιερώνυμος δεν βοήθησε επ’ ουδενί τη ΝΙΚΗ, αλλά και δεν την πολέμησε. Το «ως εδώ!» που είπε ο Αρχιεπίσκοπος λίγο πριν από τις δεύτερες εθνικές εκλογές και ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία της ΝΙΚΗΣ από κυβερνητικά κέντρα δεν απευθυνόταν μόνο σε μερικούς μητροπολίτες που είχαν εκφράσει τη συμπάθειά τους στο νεοσύστατο κόμμα αλλά και σε τρεις «φιλοκυβερνητικούς» μητροπολίτες με φιλοδοξίες μέλλοντος, που ήταν έτοιμοι να καταγγείλουν την ηγεσία αυτού του κόμματος ως «αιρετική» για να την πλήξουν εκλογικά στους ορθόδοξους εκλογείς. Μέλημά του ήταν κυρίως η ενότης της Εκκλησίας και η αποφυγή της διάσπασης και του διασυρμού.

Στην κορύφωση της κρίσης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που είναι έως σήμερα πηγή πυορροούσα στο σώμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε την απόφαση να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τη ΝΙΚΗ. Την προσκάλεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στη Μονή Πετράκη αργά ένα βράδυ. Ερώτησε τα μέλη της αν ήθελαν φωτογραφίες και δημοσιότητα, εκείνος προσωπικώς δεν είχε αντίρρηση, αλλά η απάντηση που έλαβε από τον Δημήτρη Νατσιό ήταν «όχι». Δεν επιθυμούσε την «εργαλειοποίηση» της συνάντησης με φλας ούτε και τη δημοσιοποίηση της. Όταν ερωτήθηκε, τη διέψευσε κατηγορηματικώς.

Δυστυχώς τα στόματα αμφότερων των πλευρών έμειναν ερμητικά κλειστά και δεν κατέστη δυνατό να γίνει γνωστό τι διημείφθη σε εκείνη την ωριαία συνάντηση γνωριμίας. Το βέβαιον είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν εκείνη την εποχή σφόδρα ενοχλημένος με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε αθετήσει τον λόγο του όχι μόνο για τον χρόνο της εκδήλωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον γάμο, αλλά και σε σειρά άλλων ευαίσθητων και λεπτών εκκλησιαστικών θεμάτων. Η φράση «με ενέπαιξε!» ήταν η πιο συχνή που έλεγε οργισμένος σε Ιεράρχες.

Στο ερώτημα γιατί ο κύριος Ιερώνυμος άλλαξε άποψη και άνοιξε γραμμή επικοινωνίας με τη ΝΙΚΗ οι απαντήσεις είναι ξεκάθαρες.

Πρώτον, διαπίστωσε ότι αυτή δεν αναμειγνύεται σε ενδοεκκλησιαστικά ζητήματα, ειδικώς τα γεωπολιτικά, και δεν λαμβάνει περίεργες θέσεις, όπως αρχικώς του είχαν μεταφέρει.

Δεύτερον, ενοχλήθηκε τα μάλα από τις ωμές απειλητικές παρεμβάσεις που έκαναν το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ιεράρχες ακόμα και της νεότερης γενιάς, επειδή έκαναν το «λάθος» να διατυπώσουν αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση για τον γάμο.

Τρίτον, κατάλαβε ότι ο γάμος δεν θα ξεχαστεί, όπως ήλπιζε η κυβέρνηση, και στον χρόνο που πρέπει θα εκδηλωθεί ισχυρή λαϊκή διαμαρτυρία.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος με σχετική καθυστέρηση συνειδητοποίησε ότι ο γάμος είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Εκκλησίας και γι’ αυτό έλαβε αποφάσεις όπως η ακύρωση της συμμετοχής του στο γεύμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Τούτων δοθέντων, πολλοί ερωτούν γιατί σημειώνεται η επαναπροσέγγιση Εκκλησίας – Πολιτείας με τη συνάντηση πρωθυπουργού – Ιερωνύμου. Κι εδώ οι απαντήσεις είναι απλές. Ο Αρχιεπίσκοπος, συναντώντας τον πρωθυπουργό σε ικανή χρονική απόσταση από τη διεξαγωγή των εκλογών, θέλει να βγάλει την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος από το κάδρο των εκλογών. Εάν ένα κόμμα πάει καλά ή δεν πάει καλά στις ευρωεκλογές, είτε αυτό είναι η Ν.Δ. είτε η ΝΙΚΗ ή η Λύση ή οποιοδήποτε άλλο, αυτό θα οφείλεται στις δικές του δυνάμεις και όχι στη βοήθεια της Εκκλησίας.

Επίσης: Όλες οι κρίσεις έχουν αρχή, μέση και τέλος. Δεν είναι ούτε στον χαρακτήρα ούτε στη φυσιογνωμία της Εκκλησίας της Ελλάδος να «κάνει μούτρα» στους θεσμούς, ανεξαρτήτως όποιων αισθημάτων τρέφει γι’ αυτούς και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν.

Είναι άλλωστε τοις πάσι γνωστό πως ούτε ο Αρχιεπίσκοπος έχει καλή χημεία με τον πρωθυπουργό ούτε και ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο. Κανείς εκ των δύο όμως δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του. Θεσμών ηγούνται και πρέπει να κάνουν τις υπερβάσεις τους. Άλλο τι θα κάνουν οι ιερείς και το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κύριος Ιερώνυμος γνωρίζει άριστα ότι ο θυμός για τον γάμο όχι απλώς δεν έχει ξεθυμάνει στο εκλογικό σώμα, αλλά διευρύνεται. Γι’ αυτό με τις εφεξής συναντήσεις του με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, στην προκειμένη περίπτωση της ΝΙΚΗΣ, στέλνει το μήνυμα προς τα παλαιά και καθιερωμένα κόμματα, όπως η Ν.Δ., ότι δεν έχουν πλέον το μονοπώλιο της έκφρασης της Ορθοδοξίας. Έχει κι αλλού πορτοκαλιές, αν χρειαστεί.

Καταληκτικώς, όλα τα παραπάνω πάντως δεν αναιρούν ένα γεγονός: Παρά τον τακτικισμό του Αρχιεπισκόπου, η Εκκλησία «βράζει» για την άφεση αμαρτιών που δίδει ο κ. Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .