Τρίτη, Απριλίου 2

Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΤΙΖΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΕΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ

Ντροπή για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη, για τα άλλοτε περήφανα γηρατειά του Ανδρέα Παπανδρέου!


 
Με αφορμή την ομάδα στο facebook «Κοινότητες συγκατοίκησης ηλικιωμένων και μη- φτιάχνω το μέλλον μου» διερευνούμε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν και οι συνταξιούχοι ηλικιωμένοι.κι η σύνταξή μου στα 1.100 με 1.200». Με αυτή τη φράση κλείσαμε την συζήτηση με τον κύριο Αριστοτέλη Κάντα, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. Αφορμή γι’ αυτή την κουβέντα ήταν η δημιουργία ομάδων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσα από τις οποίες, συμπολίτες μας, άτομα της τρίτης ηλικίας αναζητούν συγκάτοικο. «Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια; Πόσο θα μας κόστιζαν αν μέναμε 4-5 άτομα σε ένα διαμέρισμα», αναρωτιέται η Μαλάμω Στεργίου, ιδρύτρια της ομάδας στο Facebook: «Κοινότητες συγκατοίκησης ηλικιωμένων και μη- φτιάχνω το μέλλον μου».

Η ίδια, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη της συγκατοίκησης και στο κομμάτι της ψυχολογίας. Ωστόσο, έχει σημασία ότι ο οικονομικός βραχνάς της κατοικίας ( ήδη δυσβάσταχτος για τη λεγόμενη «Gen Z» και τους «Millennials», καθώς, σύμφωνα με την Eurostat: Το 71,9% των Ελλήνων ηλικίας 18- 34 ετών ζουν ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο) πλέον ακουμπά και τη γενιά εκείνη που «έχτισε την Ελλάδα». Τους ανθρώπους, δηλαδή που μπορούσαν να αποταμιεύσουν και να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι τους. 

Εφτά νομά, σε ένα δωμά 

Τι φταίει, ρωτώ σήμερα τον κύριο Κάντα. «Η δραματική μείωση των μνημονιακών περικοπών από το 2010- 2016», απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη και εξηγεί. «Εγώ βγήκα σε σύνταξη το 2009, με 2.800 ευρώ και π.χ. πήρα ένα δάνειο να φτιάξω ένα σπίτι για το παιδί μου ή να φτιάξω το εξοχικό μου. Εκείνη την εποχή, οι τράπεζες με καλοδέχτηκαν. Σου λέει ‘’ 2.800 σύνταξη….’’ Σήμερα όμως, όταν πλέον η σύνταξή μου είναι στα 1.100- 1.200, προτιμώ να έχω να φάω. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να ζούμε όπως οι φοιτητές παλαιότερων εποχών στην Ελλάδα. Πέντε άτομα σε μια γκαρσονιέρα για να τα βγάλουμε πέρα. Πρόκειται για δραματικές και αδιέξοδες καταστάσεις».

Τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης «Ήλιος» επιβεβαιώνουν όσα ανέφερε ο συνομιλητής μου.

 Σύμφωνα με αυτά: 

  • Τον Ιανουάριο του 2024, η κύρια σύνταξη στη χώρα ανερχόταν στα 817,30 ευρώ, αυξημένη κατά 22,25 ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. 
  • Όμως, όπως δείχνουν τα στατιστικά δεδομένα στο σύνολό τους, η συντριπτική πλειονότητα των κύριων συντάξεων (60,59%) έχει μηνιαίες απολαβές κάτω από τα 1.000 ευρώ, παράγοντας που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση, μετά από 14 χρόνια οικονομικής κρίσης. 
  • Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτές τις κύριες συντάξεις, οι 320.563 είναι κάτω των 500 ευρώ τον μήνα, με λίγα λόγια πιο κάτω από το όριο της φτώχειας. 

«Αφού μας λένε ότι η οικονομία καλπάζει, γιατί δεν επαναφέρουν τη σύνταξή μου εκεί που ήταν πριν;», λέει ο κύριος Κάντας στο News24/7. «Η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα. Οι συνταξιούχοι έχουμε χάσει 120 δισ. από το 2010-2016 από περικοπές και σφαγιασμό των αποθεματικών των ταμείων μας. 40 χρόνια δουλέψαμε, δώσαμε τα λεφτά μας στο κράτος και μας τα έφαγαν. Σήμερα, όταν πρόκειται για τράπεζες, για διυλιστήρια και για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση μια χαρά δίνει. Όταν όμως εμείς ζητάμε κάποια βοήθεια, τότε το αίτημά μας εκλαμβάνεται ως προπομπός ενός νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού και απορρίπτεται». 

Η στατιστική…

Στη μεγάλη εικόνα, όπως αυτή αναδείχθηκε μέσα από την έρευνα του Ινστιτούτου «Eteron», μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι η ενοικίαση ενός ακινήτου σε πολλές περιπτώσεις είναι συνυφασμένη με την οικονομική ευαλωτότητα. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου, η οποία τιτλοφορείται «Στέγαση 3600»

  • Το 79,2% των ενοικιαστών/τριών επιβαρύνεται υπερβολικά από τις στεγαστικές δαπάνες, έναντι του 21,15% των ιδιοκατοίκων,
  • Ο ενοικιαζόμενος τομέας συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά επισφάλειας, καθώς στεγάζει μεγάλο μέρος ευάλωτων και οικονομικά αδύναμων ομάδων του πληθυσμού (σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται το 18,5% των νοικοκυριών που μένει σε ενοίκιο, έναντι 17,4% σε ιδιόκτητη κατοικία).

Σε παρόμοια συμπεράσματα έχει καταλήξει και έρευνα της Kομισιόν για το κόστος κατοικίας στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με αυτήν, το 2023 η χώρα μας ήταν μακράν η πρώτη στον κατάλογο των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοίκους που δίνουν τουλάχιστον το 40% του εισοδήματος για ενοίκιο, με το σχετικό ποσοστό να ακουμπά στο ιλιγγιώδες 74,6%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια περίοδο μετά βίας υπερέβαινε το 21%. 

Ένα χρόνο μετά η κατάσταση φαίνεται να έχει παγιωθεί, καθώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Eurostat δημοσίευε νέα στοιχεία βάσει των οποίων οι Έλληνες βρίσκονταν στην προτελευταία θέση της κατάταξης που αφορά την αγοραστική τους δύναμη για το 2023. 

Ακόμη, σε έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ  αναφέρεται ότι-μεταξύ άλλων- το 60,6% των νοικοκυριών δηλώνει πως το εισόδημά του δεν επαρκεί και περιορίζει τις δαπάνες του, 7 στα 10 νοικοκυριά επηρεάζονται σημαντικά από τις αυξήσεις στα τρόφιμα, ενώ στο σύνολο των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μεσοσταθμικά για 23 μέρες.

https://www.news247.gr/magazine/reportage/i-genia-pou-extize-spitia-tora-psaxnei-sigkatoiko/?utm_source=NEWS24%2F7+Newsletter&utm_campaign=0dd1272477-EMAIL_CAMPAIGN_2018_03_27_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_11a0ec29ff-0dd1272477-393490009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .