Τετάρτη, Απριλίου 24

Άλλαξε χρώμα ο ουρανός – «Κοκτέιλ» ζέστης και αποπνικτικής ατμόσφαιρας – Πότε θα αρχίζει να υποχωρεί η αφρικανική σκόνη

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες Τρίτη 23/4 το απόγευμα στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Η αφρικανική σκόνη ταλαιπώρησε την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας αλλάζοντας χρώμα στον ουρανό.

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε αρκετές περιοχές

δημιουργώντας σε συνδυασμό με τη ζέστη και τις λασποβροχές ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους.

Οι μετεωρολόγοι συστήνουν υπομονή, με το φαινόμενο να εκτιμάται πως θα μας εγκαταλείψει σταδιακά σήμερα Τετάρτη 24/4 και η ορατότητα θα αρχίσει να επανέρχεται.

Ειδικότερα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνει ότι η αφρικανική σκόνη αναμένεται να ξεκινήσει να υποχωρεί από σήμερα το πρωί, χαρακτηρίζοντας δε το κοκτέιλ σκόνης με υψηλές θερμοκρασίες ως «thirty – dirty».

Ειδικότερα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, επισημαίνει ότι η αφρικανική σκόνη αναμένεται να ξεκινήσει να υποχωρεί από σήμερα το πρωί, χαρακτηρίζοντας δε το κοκτέιλ σκόνης με υψηλές θερμοκρασίες ως «thirty – dirty».

Δείτε βίντεο με την εικόνα του ουρανού πάνω από την Αττική σήμερα το πρωί

Άνοιξη… δύο ταχυτήτων

Το ισχυρό φαινόμενο χώρισε την Ελλάδα στα δύο. Από τη μία η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για τον οργανισμό, και από την άλλη πτώση της θερμοκρασίας.

Το θερμόμετρο εχθές έδειξε:

 • Στη Βόρεια Ελλάδα: 18°C
 • Στη Δυτική Μακεδονία: 12°C
 • Στη Θεσσαλία: 18°C
 • Στην Αττική: 23°C
 • Στην Ήπειρο – δυτική Στερεά: 23°C
 • Στη Δυτική Πελοπόννησο: 32°C
 • Στην Ανατολική Πελοπόννησο: 23 °C
 • Στην Κρήτη: 37°C
 • Στο Ανατολικό Αιγαίο: 27°C

Πότε θα απομακρυνθεί η σκόνη

Το φαινόμενο φαίνεται να εγκαταλείπει τη χώρα σήμερα, καθώς αναμένονται:

 • Δυτικοί άνεμοι (μετατόπιση σκόνης ανατολικά)
 • Μικρότερες ποσότητες σκόνης
 • Καθαρή ατμόσφαιρα από την Πέμπτη

Εικόνες από τον πορτοκαλοκόκκινο ουρανό της Αττικής

SOS από τους ειδικούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι` αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

«Αν αναπτύξω συμπτώματα και δεν γνωρίζω ότι πάσχω από κάποια νόσο, δεν πρέπει να θεωρήσω ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης. Η αφρικανική σκόνη στον υγιή άνθρωπο δεν κάνει τίποτα. Σημαίνει ότι έχω κάποιο νόσημα του αναπνευστικού και δεν το έχω ανακαλύψει» επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .