Κυριακή, Απριλίου 28

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ! Μπόνους- έκπληξη για τους δημόσιους υπαλλήλους από τον Μητσοτάκη...

Ο Κούλης για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 400 ευρώ τίποτα ΜΗΔΕΝ ! 
Στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει αύριο στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρουσιάσει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων.Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσει από το 2025. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, το bonus θα ισχύει οριζοντίως στο δημόσιο και στόχος της ρύθμισης είναι να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου.

Όπως υπογράμμιζαν από τις 24/03 πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, το bonus παραγωγικότητας θα είναι συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίησή τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης (key performance indicators – KPIs) για κάθε στόχο. Η εν λόγω διαδικασία παραπέμπει ευθέως σε συστήματα ανταμοιβής εργαζόμενων που ισχύουν και εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα. Αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτευχθήκαν.

Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους Προϊσταμένους τους. Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει και την αναβάθμιση των ρόλων του προϊσταμένων, στους οποίους δίνονται ουσιαστικά εφόδια και πόροι, προκειμένου να μετεξελιχθούν σε κανονικούς managers των οργανικών τους μονάδων, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ.

Προβλέπεται επίσης, κατώτατο όριο ανταμοιβής ανά υπάλληλο που θα λαμβάνει το bonus και ανώτατο όριο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου, ανά έτος. Ο βασικός μισθός αναφέρεται στις απολαβές βάσει του μισθολογίου, εξαιρουμένων τυχόν επιδομάτων και υπερωριών.

Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το bonus παραγωγικότητας, θα προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών (π.χ. κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα).

Στο υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούν ότι η καθιέρωση του νέου συστήματος θα επιφέρει ουσιαστική διαφορά στο πώς λειτουργούν κρίσιμες διευθύνσεις, υπηρεσίες και οργανισμοί του δημοσίου τομέα, καθώς για πολλά χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών, αλλά και με απουσία ουσιαστικής ανταμοιβής για τη δουλειά που έκαναν.

Όπως κάθε μεταρρύθμιση, και το bonus παραγωγικότητας χρειάζεται παρακολούθηση και επιτήρηση. Για την εφαρμογή και παρακολούθηση του συστήματος θα συσταθεί Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο υπουργείο Εσωτερικών και διυπουργική επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής με τη συμμετοχή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών. Ετοιμάζεται επίσης Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβών που θα λειτουργεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Κρίσιμοι πόροι για τον σχεδιασμό του συστήματος, αλλά και για την υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος ανταμοιβών χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ήδη, μάλιστα, το bonus παραγωγικότητας έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως π.χ. οι υπάλληλοι που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ) ή οι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.

Τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του συστήματος έχουν ήδη ληφθεί υπόψιν για τον σχεδιασμό σε «μεγάλη» κλίμακα και την επέκταση του bonus σε όλο το φάσμα του Δημοσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .