Σάββατο, Μαΐου 11

Πότε αρχίζουν τα γεράματα;

 Τα 75 είναι τα νέα 65 δείχνει νέα έρευνα διεθνούς ομάδας ερευνητών, σύμφωνα με την οποία, λόγω του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο της ζωής, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι νιώθουν ότι τα γεράματα πλέον ξεκινούν στα 75 έτη και όχι

στα 65

Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychology and Aging από ερευνητές της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ανέλυσε τις απαντήσεις 14.000 Γερμανών που γεννήθηκαν από το 1911 έως το 1974. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα

«σε ποια ηλικία περιγράφεις κάποιον ως γέρο;».

Ενώ παλαιότερα οι άνθρωποι ένιωθαν ότι τα γεράματα έρχονταν στα 65 τους χρόνια, οι περισσότεροι 65χρονοι της έρευνας δήλωσαν ότι δεν νιώθουν γέροντες/γριές και ότι τα γεράματά τους θα έρθουν όταν κλείσουν τα 75 χρόνια τους. Την ίδια απάντηση έδωσαν και όσοι ήταν μικρότεροι των 75 ετών, ενώ οι μεγαλύτεροι προσδιόριζαν ακόμη αργότερα την έλευση των γηρατειών.

Οσον αφορά τα δύο φύλα, οι γυναίκες είχαν την τάση να δηλώνουν κατά μέσο όρο ότι τα γηρατειά έρχονται δυόμισι χρόνια αργότερα από τους άνδρες. Μάλιστα η διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις των γυναικών και των ανδρών γινόταν ακόμη μεγαλύτερη στις νεότερες γενιές.

«Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί και αυτό μπορεί να έχει συμβάλει στο γεγονός ότι κάποιος νιώθει πως έρχονται αργότερα τα γεράματα» γράφουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι παράλληλα έχει βελτιωθεί η υγεία του γενικού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .