Στη σύγχρονη εποχή της προηγμένης τεχνολογίας, όταν ένα άτομο είναι σε θέση να λάβει ένα σχεδόν στιγμιαίο μήνυμα από έναν παραλήπτη που βρίσκεται αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, λίγοι άνθρωποι μπορούν να πάρουν στα σοβαρά την αλληλογραφία των περιστεριών.

Όμως και η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν είναι χωρίς αδυναμίες, γιατί ακόμα και με μια απλή διακοπή ρεύματος θα είναι απρόσιτη. Ναι, και η εμπιστευτικότητα τέτοιων μηνυμάτων προκαλεί πολλά παράπονα. Επομένως, αν και η αλληλογραφία περιστεριών θεωρείται απελπιστικά ξεπερασμένη και αζήτητη σήμερα, δεν πρέπει να διαγραφεί εντελώς.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ

Τα πουλιά που είναι ικανά να μεταφέρουν πληροφοριακά μηνύματα σε πολλές εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα, αναφέρονται σε ιστορικά έγγραφα από την αρχαιότητα. Ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη, ο Νώε απελευθέρωσε ένα περιστέρι για αναγνώριση και επέστρεψε με ένα κλαδί ελιάς – σύμβολο του γεγονότος ότι η γη είναι κάπου κοντά. Ως εκ τούτου, η ιστορία της εμφάνισης των ταχυδρομικών περιστεριών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Στην αρχαία Αίγυπτο και στις χώρες της Αρχαίας Ανατολής, τα περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν ενεργά ως ταχυδρόμοι. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει επίσης μια παρόμοια μέθοδο παράδοσης αλληλογραφίας. Είναι γνωστό ότι ο Καίσαρας κατά τη διάρκεια του Γαλατικού πολέμου επικοινωνούσε με τους Ρωμαίους υποστηρικτές του με τη βοήθεια περιστεριών.

Μεταξύ των απλών ανθρώπων, τα ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν για να μεταδώσουν ερωτικά και επαγγελματικά μηνύματα σε όλες τις γνωστές χώρες εκείνη την εποχή. Συνήθως, τα γράμματα γράφονταν σε φύλλα παπύρου ή υφασμάτινα μπαλώματα και στερεώνονταν με ασφάλεια στο πόδι ή στο λαιμό των περιστεριών. Ήδη εκείνες τις μέρες, η αλληλογραφία των περιστεριών δούλευε σε μεγάλες αποστάσεις, τα πουλιά μπορούσαν να καλύψουν χίλια ή περισσότερα χιλιόμετρα.

Κατά τον Μεσαίωνα, η αλληλογραφία των περιστεριών αναπτύχθηκε ιδιαίτερα εντατικά στις ευρωπαϊκές χώρες. Όχι χωρίς λόγο, σχεδόν όλα τα σύγχρονα ταχυδρομικά περιστέρια κατάγονται από την παλαιότερη βελγική ράτσα. Τα ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιήθηκαν ενεργά σε διάφορες ένοπλες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια πολιορκιών, καθώς και σε δημόσια και ιδιωτική αλληλογραφία. Εξάλλου, ούτε ένας αγγελιοφόρος δεν μπόρεσε να συγκριθεί με ένα περιστέρι στην ταχύτητα παράδοσης των απαραίτητων πληροφοριών.

Στην ιστορία της χώρας μας, η πρώτη επίσημη αναφορά της αλληλογραφίας με περιστέρια χρονολογείται από το 1854, όταν ο πρίγκιπας Golitsyn έστειλε ένα παρόμοιο μήνυμα μεταξύ του σπιτιού του στη Μόσχα και της εξοχικής του κατοικίας. Σύντομα η χρήση περιστεριών για τη μετάδοση μιας ποικιλίας αλληλογραφίας κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα. Διοργανώθηκε η «Αθλητική Εταιρεία Περιστεριών». Η ιδέα της αλληλογραφίας με περιστέρια υιοθετήθηκε με χαρά από τον στρατό. Από το 1891 άρχισαν να λειτουργούν αρκετές επίσημες γραμμές επικοινωνίας με περιστέρια στη Χώρα μας. Πρώτα ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, αργότερα στα νότια και δυτικά.

Το ταχυδρομείο των περιστεριών έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα ταχυδρομικά περιστέρια ξεπέρασαν με επιτυχία όλα τα εμπόδια και μετέφεραν σημαντικές πληροφορίες, για τις οποίες ορισμένα άτομα βραβεύτηκαν ακόμη και με διάφορα βραβεία.

Μετά τον πόλεμο, η αλληλογραφία των περιστεριών ξεχάστηκε σταδιακά, αφού η ραγδαία ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών έκανε άσχετη τη δουλειά των πτηνών προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, οι λάτρεις των περιστεριών εξακολουθούν να τα εκτρέφουν, αλλά περισσότερο για αθλητική και αισθητική απόλαυση. Επί του παρόντος, τα ταχυδρομικά περιστέρια αποκαλούνται όλο και περισσότερο αθλητικά περιστέρια. Διοργανώνονται τακτικά διαγωνισμοί στους οποίους τα περιστέρια επιδεικνύουν την ομορφιά, τη δύναμη και την αντοχή τους κατά την πτήση.

Όμως, παρά το γεγονός ότι η αλληλογραφία των περιστεριών θεωρείται ξεπερασμένη, πολλές χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις μοναδικές ικανότητες αυτών των πτηνών μέχρι σήμερα. Έτσι, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, εμπιστεύονται τα ταχυδρομικά περιστέρια να παρέχουν ιδιαίτερα επείγουσες ή εμπιστευτικές πληροφορίες. Στην Ινδία και τη Νέα Ζηλανδία, τα οικιακά περιστέρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για την παράδοση επιστολών σε δυσπρόσιτες περιοχές. Και σε ορισμένες πόλεις (για παράδειγμα, στο Πλύμουθ της Αγγλίας), τα περιστέρια χρησιμοποιούνται ως ο ταχύτερος τρόπος μεταφοράς δειγμάτων αίματος από τα νοσοκομεία στα εργαστήρια. Επειδή η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους δεν σας επιτρέπει πάντα να το κάνετε αυτό γρήγορα χρησιμοποιώντας συμβατικά μέσα μεταφοράς.

ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ;

Το ταχυδρομικό περιστέρι δεν είναι ακριβώς μια ράτσα, αλλά μάλλον ένα πουλί με ένα σύνολο συγκεκριμένων ιδιοτήτων που τους επιτρέπουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στο έργο της αξιόπιστης μεταφοράς μηνυμάτων στις πιο δύσκολες συνθήκες σε μεγάλες αποστάσεις με μέγιστη ταχύτητα. Αυτές οι ιδιότητες έχουν αναπτυχθεί και εκπαιδευτεί από ταχυδρομικά περιστέρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικά από αυτά είναι συγγενή.

Τα ταχυδρομικά περιστέρια είναι συνήθως μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα συνηθισμένα πουλερικά. Αλλά το κυριότερο είναι ότι είναι σχεδόν ένα συμπαγές κομμάτι μυών και μυών για να ξεπεραστούν εύκολα όλα τα πιθανά εμπόδια. Το χρώμα τους μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε. Τα φτερά είναι πάντα μακριά και δυνατά, η ουρά και τα πόδια είναι συνήθως κοντά. Το ράμφος είναι τις περισσότερες φορές αρκετά παχύ, μερικές φορές με μεγάλες αυξήσεις.

Το πιο ενδιαφέρον από το περιστέρι είναι τα μάτια. Στα ταχυδρομικά περιστέρια, περιβάλλονται από γυμνά βλέφαρα, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά φαρδιά, όπως στη φωτογραφία.

Τα ίδια τα μάτια καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του εσωτερικού του κρανίου και καθορίζουν την εκπληκτική οπτική οξύτητα των περιστεριών. Επιπλέον, έχουν την ιδιότητα της επιλεκτικής εστίασης. Δηλαδή, είναι σε θέση να συγκεντρώνουν τα μάτια τους στα πιο σημαντικά πράγματα, αγνοώντας εντελώς όλα τα άλλα. Και για να προσδιορίσουν τη διαφορά μεταξύ φωτός και σκότους, δεν χρειάζονται καθόλου μάτια, το νιώθουν με το δέρμα τους.

Η πτήση των ταχυδρομικών ατόμων είναι πιο γρήγορη και άμεση και τεντώνουν το λαιμό τους περισσότερο από άλλα οικόσιτα περιστέρια.

Κατά μέσο όρο, το προσδόκιμο ζωής των ταχυδρομικών περιστεριών είναι περίπου 20 χρόνια, από τα οποία αφιερώνουν τουλάχιστον 15 χρόνια στην υπηρεσία τους.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ

Το ταχυδρομείο περιστεριών μπορεί να λειτουργήσει μόνο προς μία κατεύθυνση και βασίζεται στην ικανότητα των πτηνών να βρίσκουν το μέρος όπου ανατράφηκαν, σχεδόν σε οποιαδήποτε απόσταση και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ένα άτομο που θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε οποιοδήποτε σημείο πρέπει να πάρει ένα ταχυδρομικό περιστέρι από εκεί και να το πάρει μαζί του σε ένα κλουβί ή κοντέινερ. Όταν, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, χρειάζεται να στείλει ένα γράμμα, το στερεώνει στο πόδι ενός περιστεριού και το αφήνει στην ελευθερία. Το περιστέρι επιστρέφει πάντα στον πατρικό του περιστεριώνα. Αλλά είναι αδύνατο να στείλετε μια απάντηση χρησιμοποιώντας το ίδιο πουλί, και είναι επίσης δύσκολο να βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα έχει ληφθεί. Ως εκ τούτου, συνήθως σε ορισμένα μέρη έφτιαχναν μεγάλους περιστεριώνες, στους οποίους διατηρούσαν τόσο τα δικά τους πουλιά όσο και αυτά που καλλιεργούσαν σε άλλους οικισμούς. Φυσικά, η αλληλογραφία των περιστεριών είχε και άλλα μειονεκτήματα: στο δρόμο, τα αρπακτικά ή οι κυνηγοί μπορούσαν να παρακολουθήσουν το πουλί, μερικές φορές οι έντονες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στο περιστέρι να ολοκληρώσει την αποστολή του. Ωστόσο, πριν από την εφεύρεση του ραδιοφώνου, το ταχυδρομείο περιστεριών ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για να στείλετε ένα μήνυμα.

ΠΩΣ ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ

Παρά το γεγονός ότι το ταχυδρομικό περιστέρι, που απελευθερώνεται στην ελευθερία, πρέπει μόνο να επιστρέψει στο σπίτι, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει. Άλλωστε, μερικές φορές τα πουλιά απομακρύνονταν σε κλειστά δοχεία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους και μάλιστα ενέθηκαν με βαθιά αναισθησία στην πορεία. Παρόλα αυτά, τα περιστέρια εξακολουθούσαν να βρίσκουν το δρόμο τους για το σπίτι με ασφάλεια. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για το πώς τα ταχυδρομικά περιστέρια καθορίζουν τη σωστή κατεύθυνση σε μια μακρινή και εντελώς άγνωστη περιοχή και βρίσκουν το δρόμο τους προς τον παραλήπτη.

Πρώτον, καθοδηγούνται από ένα βαθιά ριζωμένο ένστικτο, παρόμοιο με αυτό που οδηγεί τα αποδημητικά σμήνη πουλιών να μετακινηθούν νότια το φθινόπωρο και να επιστρέψουν την άνοιξη. Μόνο τα ταχυδρομικά περιστέρια επιστρέφουν είτε στον τόπο που γεννήθηκαν, είτε εκεί που παρέμεινε ο σύντροφος ή ο σύντροφός τους. Αυτό το ένστικτο έλαβε ακόμη και ένα ειδικό όνομα – homing (από την αγγλική λέξη “home”, που σημαίνει σπίτι στη μετάφραση).

Ο μηχανισμός προσανατολισμού των ταχυδρομικών περιστεριών στο διάστημα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως. Υπάρχουν μόνο πολλές υποθέσεις, καθεμία από τις οποίες έχει τη μία ή την άλλη επιβεβαίωση. Πιθανότατα, υπάρχει ταυτόχρονη επίδραση πολλών παραγόντων ταυτόχρονα που βοηθούν τα ταχυδρομικά περιστέρια να καθορίσουν σωστά την κατεύθυνση.

Πρώτα απ ‘όλα, τα ταχυδρομικά περιστέρια διακρίνονται από υψηλό βαθμό ανάπτυξης του εγκεφάλου και της μνήμης, καθώς και από την αιχμηρή όραση. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων βοηθά στην καταγραφή ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που σχετίζονται με πολλά χιλιόμετρα διαδρομών. Τα περιστέρια είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τον ήλιο ή άλλα ουράνια σώματα ως οδηγό και φαίνεται ότι αυτή η ικανότητα είναι έμφυτη σε αυτά.

Η παρουσία του λεγόμενου «φυσικού μαγνήτη» αποκαλύφθηκε και στα πουλιά. Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τον βαθμό της έντασης του μαγνητικού πεδίου στον τόπο γέννησης και διαμονής ενός περιστεριού. Και στη συνέχεια, αναφερόμενος στις μαγνητικές γραμμές ολόκληρου του πλανήτη, μάθετε τη σωστή κατεύθυνση της διαδρομής.

Όχι πολύ καιρό πριν, εμφανίστηκε μια έκδοση και έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι το σύστημα υπερήχων βοηθά στον προσανατολισμό των περιστεριών στο διάστημα. Αυτές οι δονήσεις, που δεν ακούγονται από το ανθρώπινο αυτί, με συχνότητα μικρότερη από 10 Hz, γίνονται τέλεια αντιληπτές από τα περιστέρια. Μπορούν να μεταδοθούν σε σημαντικές αποστάσεις και να χρησιμεύσουν ως ορόσημα για τα πουλιά. Υπάρχει επίσης μια εκδοχή ότι τα ταχυδρομικά περιστέρια βρίσκουν το δρόμο για το σπίτι τους χάρη στις μυρωδιές. Τουλάχιστον, τα πουλιά, που δεν είχαν την αίσθηση της όσφρησης, παρέσυραν και συχνά δεν έφταναν στο σπίτι.

Ένα πείραμα δημιουργήθηκε όταν ένας μικροσκοπικός πομπός ραδιοφώνου με μια κεραία τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος των πουλιών. Σύμφωνα με τα δεδομένα που ελήφθησαν από αυτόν, ήταν δυνατό να καταλάβουμε ότι τα περιστέρια, επιστρέφοντας στο σπίτι, δεν πετούν σε ευθεία γραμμή, αλλά περιοδικά αλλάζουν κατεύθυνση. Αν και το γενικό διάνυσμα της κίνησής τους παραμένει σωστό. Αυτό υποδηλώνει ότι με κάθε απόκλιση από τη διαδρομή, ενεργοποιείται κάποιος προς το παρόν πιο βολικός τρόπος προσανατολισμού.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Δεν ήταν μάταιο ότι το ταχυδρομείο των περιστεριών θεωρούνταν ένα από τα ταχύτερα πριν από την ανάπτυξη των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών. Εξάλλου, ένα ταχυδρομικό περιστέρι πετά με μέση ταχύτητα 50-70 km / h. Συχνά η ταχύτητα πτήσης του φτάνει τα 90-100 km/h. Και αυτό είναι ήδη περισσότερο από την ταχύτητα του ταχυδρομικού τρένου. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα περιστέρια πετούν σε υψόμετρο 110-150 m.

ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΕΝΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα, πίστευαν ότι η μέγιστη απόσταση που μπορούσε να διανύσει ένα ταχυδρομικό περιστέρι ήταν περίπου 1100 km. Αλλά αργότερα καταγράφηκαν γεγονότα και μακρύτερα ταξίδια, 1800 χλμ, και ακόμη περισσότερα από 2000 χλμ.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ;

Σε παλαιότερες εποχές, τα ταχυδρομικά περιστέρια μετέφεραν κυρίως ενημερωτικά μηνύματα σε ύφασμα, πάπυρο ή χαρτί. Έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο κατά τη διάρκεια διαφόρων στρατιωτικών συγκρούσεων, όταν χρειαζόταν να διατηρήσουν επαφή με πολιορκημένες πόλεις ή να παραδώσουν σημαντικές διαταγές.

Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι αυτά τα πουλιά είναι σε θέση να μεταφέρουν ένα φορτίο περίπου 1/3 του βάρους τους, δηλαδή περίπου 85-90 g. Ως αποτέλεσμα, τα ταχυδρομικά περιστέρια άρχισαν να χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τη μετάδοση χάρτινων μηνυμάτων, αλλά και για κάθε είδους πειράματα. Σε αυτά είχαν προσαρτηθεί μίνι κάμερες και τα πουλιά έπαιζαν το ρόλο των προσκόπων και των φωτορεπόρτερ. Στους εγκληματικούς κύκλους, τα περιστέρια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μικρών πολύτιμων αντικειμένων ή ακόμα και πακέτων ναρκωτικών.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

Φυσικά, ένα συνηθισμένο περιστέρι μεταφοράς μπορεί να αγοραστεί αρκετά φθηνά, κατά μέσο όρο για 800-1000 ρούβλια. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με τέτοιες προσφορές. Αλλά κανείς δεν θα εγγυηθεί ότι ένα τέτοιο πουλί μπορεί να επιτύχει μεγάλη επιτυχία και να γίνει νικητής σε διαγωνισμούς. Σε ειδικούς συλλόγους και παιδικούς σταθμούς, η τιμή ενός αξιοπρεπούς αθλητικού περιστεριού με γενεαλογία ξεκινά από 10000 ρούβλια.

Στις ευρωπαϊκές χώρες, οι κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν ελίτ ράτσες αθλητικών περιστεριών πωλούν τα πουλιά τους κατά μέσο όρο 10-15 χιλιάδες ευρώ. Και ένα από τα πιο ακριβά ήταν ένα περιστέρι με το όνομα “Dolce Vita”, που πωλήθηκε για $ 330000.

Αλλά ούτε αυτό είναι το όριο. Το πιο ακριβό ταχυδρομικό περιστέρι στην ιστορία, που καταγράφεται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ήταν ένα πουλί με το όνομα Αρμάντο, που πουλήθηκε στην Κίνα σε δημοπρασία στην Ανατολική Φλάνδρα για 1,25 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

Είναι επιθυμητό το ταχυδρομικό περιστέρι να γεννηθεί στον τόπο όπου θα επιστρέψει στη συνέχεια. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορείτε να αναλάβετε την ανατροφή ενός νεοσσού 20 εβδομάδων, αλλά όχι μεγαλύτερης. Είναι καλύτερα να έχετε το δικό σας ζευγάρι περιστεριών ή να γεννάτε αυγά κάτω από το δικό σας περιστέρι.

Εάν οι νεοσσοί γεννήθηκαν από τα δικά τους περιστέρια, τότε περίπου στην ηλικία των 3 εβδομάδων απομακρύνονται από τους γονείς τους και διδάσκονται να ζουν ανεξάρτητα.

Συμβουλή! Το κύριο πράγμα είναι να αντιμετωπίζουμε τα πουλιά με ισορροπημένο τρόπο, ενισχύοντας μόνο θετικές εκδηλώσεις και χωρίς να δείχνουν σημάδια νευρικότητας και βίας. Τα περιστέρια πρέπει να γίνουν ήμερα και ήρεμα.
Σε ηλικία 2-3 μηνών, οι νεοσσοί αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για το πέταγμα και μπορούν να απελευθερωθούν για να πετάξουν κοντά στον περιστερώνα. Εάν υπάρχει ανάγκη να εκπαιδεύσετε γρήγορα το πουλί, τότε μετά την απελευθέρωση κυνηγιέται, χωρίς να το αφήνετε να προσγειωθεί. Υπό κανονικές συνθήκες, μπορείτε απλώς να κρατήσετε το κλουβί ανοιχτό όλη την ημέρα.

Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να συνηθίσετε το περιστέρι σε ένα φορητό κλουβί. Πρώτα, απλώς κλείστε το μέσα σε αυτό για τη νύχτα, μετά οδηγήστε στο αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις (μέχρι 15-20 χλμ.) και αφήστε το να βγει.

Αυξήστε σταδιακά την απόσταση, φέρνοντάς την στα 100 χλμ. Αν στην αρχή τα πουλιά απελευθερωθούν σε κοπάδια, τότε το κάνουν ένα-ένα, ώστε τα περιστέρια να συνηθίσουν να περιηγούνται μόνα τους στο έδαφος.

Όταν το περιστέρι επιστρέφει σπίτι νωρίτερα από τον ιδιοκτήτη του, οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν πιο δύσκολες αφήνοντας τα πουλιά το σούρουπο, με συννεφιά ή βροχερό καιρό.

Μετά από μεγάλες πτήσεις (περίπου μια μέρα ή περισσότερο), τα περιστέρια πρέπει να ξεκουραστούν καλά πριν απελευθερωθούν για μια νέα εργασία.

ΕΚΤΡΟΦΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ

Συνήθως, οι νέοι περιστεριώνες κατοικούνται με νεοσσούς ηλικίας 20 έως 30 ημερών. Κάθε πουλί είναι δακτυλιωμένο ή επώνυμο και οι πληροφορίες σχετικά με αυτό (αριθμός, φύλο, ημερομηνία γέννησης) καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο. Τα περιστέρια μπορούν να θεωρηθούν ενήλικα ήδη από 5 μηνών και ζευγαρώνονται σε ηλικία 6 μηνών. Ένα περιστέρι γεννά συνήθως δύο αυγά. Για να αναπτυχθούν ταυτόχρονα, μετά την ωοτοκία του πρώτου αυγού, αφαιρείται για μία ή δύο μέρες σε σκοτεινό, ζεστό μέρος και στη θέση του τοποθετείται ένα πλαστικό. Και μόνο αφού γεννηθεί το δεύτερο αυγό, το πρώτο επιστρέφει στη θέση του. Τα αυγά επωάζονται εναλλάξ και από τους δύο γονείς.

Προσοχή! Ένα γονιμοποιημένο ωάριο, συνήθως την 3η-4η ημέρα της επώασης, γίνεται θαμπό λευκό από ημιδιαφανές και στη συνέχεια μολυβδογκρι.
Εάν μέχρι την εκκόλαψη και τα δύο αυγά δεν είναι βιώσιμα, τότε το γονικό ζευγάρι των περιστεριών πρέπει να τοποθετηθεί για να ταΐσει τουλάχιστον έναν νεοσσό από μια άλλη φωλιά. Εξάλλου, ένα ειδικό θρεπτικό υγρό συσσωρεύεται στη βρογχοκήλη του αρσενικού και του θηλυκού και αν δεν του δώσετε διέξοδο, τότε τα πουλιά μπορεί να αρρωστήσουν.

Οι νεοσσοί εμφανίζονται συνήθως τη 17η μέρα. Είναι τυφλά και αβοήθητα και οι γονείς τους τα ταΐζουν τις πρώτες 10-12 ημέρες, πρώτα με θρεπτικό χυμό από την βρογχοκήλη και μετά με διογκωμένους κόκκους. Την 14η μέρα, οι νεοσσοί των περιστεριών καλύπτονται με πούπουλα και οι γονείς συνεχίζουν να τους ζεσταίνουν μόνο τη νύχτα.

Τα περιστέρια ζουν σε ζευγάρια και παραμένουν πιστά στο μισό τους σε όλη τους τη ζωή. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν μέχρι και 3-4 συμπλέκτες. Το χειμώνα, στο κρύο, η ωοτοκία συνήθως σταματά. Τα καλύτερα περιστέρια εμφανίζονται συνήθως από πτηνά σε ηλικία 3-4 ετών.

Τα περιστέρια ταΐζονται συνήθως 3 φορές την ημέρα, ταΐζοντας περίπου 410 g τροφής ανά πουλί την εβδομάδα. Με την ενισχυμένη εκπαίδευση των ταχυδρομικών περιστεριών, η ποσότητα της τροφής διπλασιάζεται. Χρειάζονται επίσης περισσότερη τροφή κατά την περίοδο της τήξης και τις ημέρες ιδιαίτερα παγωμένες για να ζεσταθούν από μέσα. Η σύνθεση της τροφής περιλαμβάνει κυρίως κίτρινο αρακά και βίκο. Για δυνατό τσόφλι αυγού χρειάζονται κιμωλία, άμμος και αλάτι. Τα πρόσθετα των ζωικών τροφών συμβάλλουν στην αρμονική ανάπτυξη των νεοσσών περιστεριών και στην αναπαραγωγή. Το πόσιμο νερό πρέπει να αλλάζει τακτικά. Επιπλέον, το καλοκαίρι, τα πουλιά χρειάζονται νερό για μπάνιο

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

Τα περιστέρια σε όλη την ιστορία της ύπαρξής τους με τους ανθρώπους έχουν δείξει ότι είναι ανθεκτικά και πιστά πλάσματα που έχουν προσφέρει πολλές ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Το 1871, ο Γάλλος πρίγκιπας Carl Friedrich έκανε δώρο στη μητέρα του ένα περιστέρι. 4 χρόνια αργότερα, το 1875, το πουλί ελευθερώθηκε και επέστρεψε στο Παρίσι στον περιστερώνα του.

Ο Σουηδός επιστήμονας Andre επρόκειτο να φτάσει στον Βόρειο Πόλο με ένα μπαλόνι και πήρε μαζί του ένα περιστέρι στο ταξίδι του. Όμως ο επιστήμονας δεν προοριζόταν να επιστρέψει στο σπίτι. Ενώ το πουλί πέταξε πίσω με ασφάλεια.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα ολλανδικό ταχυδρομικό περιστέρι πέταξε 2700 χιλιόμετρα σε μόλις 18 ημέρες.

Οι Λευκοί Φρουροί, φεύγοντας από τη Σεβαστούπολη για μια ξένη χώρα, πήραν μαζί τους ταχυδρομικά περιστέρια. Όμως, τα απελευθερωμένα πουλιά επέστρεψαν σταδιακά στην πατρίδα τους, έχοντας διανύσει περισσότερα από 2000 χλμ.

Ακόμη και οι ψηλές χιονισμένες κορυφές των βουνών δεν αποτελούν πραγματικό εμπόδιο για τα ταχυδρομικά περιστέρια. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επιστροφής τους στις Βρυξέλλες από τη Ρώμη μέσω των Άλπεων.

Τα περιστέρια μετέφεραν πολύτιμους λίθους κάτω από τα φτερά τους από την Αγγλία στη Γαλλία με προσωπική εντολή του Ναπολέοντα.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα ταχυδρομικό περιστέρι ονόματι Sher Ami, τραυματισμένο ο ίδιος στο στήθος και το πόδι, παρέδωσε ένα μήνυμα για το τάγμα που αγνοήθηκε, το οποίο βοήθησε να σωθούν 194 άνθρωποι από το θάνατο. Το πουλί τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο και Γαλλικό Στρατιωτικό Σταυρό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το ταχυδρομείο περιστεριών δεν είναι τόσο δημοφιλές σήμερα όσο ήταν τα περασμένα χρόνια. Όμως το φαινόμενο του ελεύθερου προσανατολισμού των περιστεριών σε μια εντελώς άγνωστη περιοχή είναι τόσο μυστηριώδες που το ενδιαφέρον των επιστημόνων για την αποκρυπτογράφηση του δεν έχει εξασθενήσει μέχρι σήμερα.

Τα ταχυδρομικά περιστέρια είναι ένα αξιόπιστο μέσο επικοινωνίας