Τρίτη, Μαΐου 21

Στον πάτο της Ευρώπης σε ιδιωτικές επενδύσεις η Ελλάδα του Μητσοτάκη: Εξανεμίζονται και οι καταθέσεις!

 Καταρρέουν τα παραμύθια που πλασάρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με κρότο καταρρέει το αφήγημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για οικονομική… ευμάρεια της Ελλάδας και των κατοίκων της, αφού κάθε φορά που γίνεται σωστή ανάγνωση των αριθμών και των στοιχείων, εμφανίζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή της εικονικής πραγματικότητας που πλασάρουν οι παραμυθάδες του Μαξίμου.

Ο Θάνο Τσίρος στη «Ναυτεμπορική» επισημαίνει ότι το 2023 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. με αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης! Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο +13,5%, ενώ η Ευρωζώνη κινήθηκε ακόμη υψηλότερα στο +14,4%.

Όπως αναφέρεται ακόμα για τις μειωμένες αποταμιεύσεις, το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της πληθωριστικής κρίσης, καθώς οι αυξήσεις των τιμών συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα και περιορίζουν τις δυνατότητες αποταμίευσης.

Ένας ακόμη τομέας, για τον οποίο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί και παπαγαλίζει τα περί «εισαγόμενης ακρίβειας», ενώ επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια.

Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν έχουν επιδεινωθεί συγκριτικά με τις αντίστοιχες φθινοπωρινές), η Ελλάδα θα παραμείνει ουραγός και για τη διετία 2024-2025 (μείωση 1,5% και 1,3% αντίστοιχα).

Μάλιστα, άλλη χώρα με αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης και κατά τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να υπάρξει!

Την ίδια στιγμή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη προβλέπεται βελτίωση, καθώς ο ρυθμός αποταμίευσης θα φτάσει στο 15,5% το 2024 σε επίπεδο Ευρωζώνης και στο 14,4% σε επίπεδο Ε.Ε.

Ίδια εικόνα και για το 2025. Ενώ η αποταμίευση θα υποχωρεί στην Ελλάδα με ποσοστό 1,3%, στην Ευρωζώνη θα «τρέχει» με ρυθμό +15,1%.

Το 2023 έκλεισε με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη 2η χειρότερη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την αναλογία των ακαθάριστων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα ως ποσοστού του ΑΕΠ!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ναυτεμπορική», για το 2024 η Κομισιόν βλέπει τον δείκτη ακαθάριστων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2025 στο 10,2%.

Μόνο η Κύπρος έχει χειρότερο ποσοστό από την Ελλάδα (3,6%), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στο 24,7%.

Κάπως έτσι λοιπόν, καταρρέει ο μύθος του Κυριάκου Μητσοτάκη (ο οποίος εκτός από… «Μωυσής» είναι και «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν») για τις δήθεν επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι και εδώ στον πάτο της Ευρώπης.

https://www.newsbreak.gr/oikonomia/600772/ston-pato-tis-eyropis-se-idiotikes-ependyseis-i-ellada-toy-mitsotaki-exanemizontai-kai-oi-katatheseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .