Δευτέρα, Μαΐου 20

Κυριακή των Μυροφόρων γιορτάζει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ

Του Στρατήγου Σταύρου Κουτρή Υποψηφίου Ευρωβουλευτού με τη ΝΙΚΗ

Στο χωριό Μανταμάδος, στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, βρίσκεται ένα από τα δημοφιλέστερα και λαμπρότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας μας.

Η θρυλική  ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην ομώνυμη εκκλησία του.

Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδος γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο, μία φορά στις 8 Νοεμβρίου (Σύναξη των Αρχαγγέλων) και μία σαν σήμερα κάθε χρόνο, 14 ημέρες μετά το Πάσχα, την Κυριακή των Μυροφόρων, όπου γίνεται και η λαμπρή πανήγυρις του Ταξιάρχη.

Γνωστή είναι η λαμπρότητά της πανηγύρεως και το πλήθος πιστών που συρρέει από όλη την Ελλάδα. Αυτές λοιπόν τις ημέρες φέτος, στη Χάρη του, προσήλθαν 70.000 προσκυνητές.

Η ιστορία της ανάγλυφης εικόνας είναι συγκινητική αλλά και γεμάτη νοήματα. Είναι φτιαγμένη από έναν δόκιμο μοναχό, τον Γαβριήλ, τον 11ο αιώνα, από χώμα και αίμα των μοναχών που κατέσφαξαν τότε Σαρακηνοί πειρατές. Ο δόκιμος Γαβριήλ σκαρφάλωσε στη στέγη του ναού κυνηγημένος από τους Σαρακηνούς, όμως εν μέσω δυνατής βοής η στέγη θαυματουργικά μετατράπηκε σε φουρτουνιασμένο πέλαγος, με τον Αρχιστράτηγο πάνω στα κύματα να ορμά εναντίον των πειρατών. Αργότερα οι βέβηλοι βρέθηκαν νεκροί, ενώ ο μοναχός, συγκλονισμένος από το θαύμα και την όψη του Αρχαγγέλου, όταν συνήλθε, μάζεψε ευλαβικά το αίμα των μοναχών, το ανακάτεψε με χώμα και άρχισε να πλάθει την εικόνα.

Έκτοτε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ειδοποίησε και προστάτεψε την περιοχή πολλές φορές από επιδρομές Σαρακηνών. Επί τουρκοκρατίας εμφανιζόταν τακτικά και τον σέβονταν ιδιαίτερα, ακόμη και οι Τούρκοι, για τα πολλαπλά του θαύματα. Δεν είναι σύμπτωση δε, ότι η Μυτιλήνη απελευθερώθηκε από τους Τούρκους την 8η Νοεμβρίου 1912, ανήμερα της γιορτής του.

Το χτίσιμο του σημερινού ναού επίσης, το 1879, άρχισε και τελείωσε με θαύμα, αφού ο Αρχάγγελος υπέδειξε τη θέση, όπου ήθελε να ανοικοδομηθεί ο νέος ναός του, ενώ με τον ίδιο τρόπο βρέθηκαν και τα χρήματα που απαιτούνταν για την ολοκλήρωσή του.

Γενικότερα τα θαύματα που επιτελεί η χάρη του είναι συγκλονιστικά. Φορά σιδερένια παπούτσια και τρέχει παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς.

Στα προσκυνήματα που έχω κάνει στη χάρη του, έχω ακούσει αμέτρητες ιστορίες με θαύματά του από απλούς καθημερινούς ανθρώπους και όχι μόνο, που δείχνουν την αποφασιστικότητα αλλά και τη στοργή που περιβάλλει ο Άγιος τους ευλαβείς.

Όσο τρομερός είναι με το σπαθί του ο Αρχιστράτηγος, απέναντι στους εχθρούς τού χριστιανισμού, τόσο φιλεύσπλαχνος, ανθρώπινος και ζωντανός είναι με εκείνους που τον ευλαβούνται και τον τιμούν.  

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του Αρχαγγέλου, που έτυχε να ακούσω, ήταν πέρυσι όπου στην κηδεία ενός ανθρώπου ονόματι Μιχαήλ, που τιμούσε ιδιαιτέρως το Αρχάγγελο, θαυματουργικά εμφανίστηκε ενδεδυμένος με περίεργα ρούχα, συστηνόμενος ως Μιχαήλ και φέροντας το σχήμα του μοναχού. Εξαφανίστηκε δε, με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκε.

Η στοργή και το ενδιαφέρον που περιβάλλει ο Αρχάγγελός μας το χριστιανικό ποίμνιο, αλλά και η δύναμη της ευλαβούς σχέσης που έχουν οι πιστοί, είναι τέτοια που εκατοντάδες προσκυνητές κάθε χρόνο ξεκινούν με τα πόδια από τη Μυτιλήνη για να φτάσουν στη Χάρη του, περπατώντας μια διαδρομή 35 χιλιομέτρων, αλλά και χιλιάδες πιστοί προστρέχουν κατά τη διάρκεια του χρόνου στον Αρχάγγελό τους. Άλλωστε αντίστοιχα πολυάριθμα και πολύτιμα είναι τα «τάματα» προς τιμήν του. Ιδιαίτερη θέση στα αφιερώματα κατέχουν αυτά των αξιωματικών μας, που βίωσαν την ευσπλαχνία του και την βοήθειά του σε δύσκολες στιγμές, και έτσι του αφιερώνουν τα ξίφη τους και δακρύζουν μόνο και μόνο με το άκουσμα του Αγίου μας.


Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι προστάτης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Ας προστατεύει η Χάρη του τη Μυτιλήνη και τη Ελλάδα μας.



* Ο Σταύρος Κουτρής, Αντιστράτηγος ε.α, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με καταγωγή από τον Πολιχνίτο Λέσβου. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε πρώτος το 1978.

Επιλέχθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις, φοίτησε στο σύνολο των προβλεπομένων Σχολείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπαιδεύτηκε ως Αλεξιπτωτιστής Ελευθέρας Πτώσεως και Υποβρύχιος Καταστροφέας (ΟΥΚ), υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες των Καταδρομών και του Πεζικού, αλλά και σε επιτελεία σε Ελλάδα και εξωτερικό (ΟΑΣΕ – Βιέννη, κ.α.). Διοίκησε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και την 98 ΑΔΤΕ (επιπέδου Μεραρχίας)

Αποστρατεύθηκε το 2011 ως Αντιστράτηγος

Κατέχει Diploma και Μάστερ στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (University οf Essex), είναι απόφοιτος της Σχολής Αμύνης του ΝΑΤΟ (Ρώμη) και του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (CEDS).

Διετέλεσε διαλέκτης των Σχολών Εθνικής Αμύνης και Πολέμου και Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (2020-23).

Είναι συνιδρυτής της εταιρείας «Advanced Battlefields Studies – Greece» και μέλος του «ΕΛ.ΙΣ.ΜΕ».

Τον Απρίλιο του 2024 αποδέχθηκε, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς στην Πατρίδα και το Έθνος, πρόταση του Προέδρου του Κινήματος ΝΙΚΗ και συμπεριλήφθηκε στο Ευρωψηφοδέλτιο του.

Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 υιών.



** Οι φωτογραφίες είναι από το internet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .