Παρασκευή, Μαΐου 3

Γιατί μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών μου;

Γιατί μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών μου; 

Γιατί μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών μου;

Το μούδιασμα στα δάχτυλα είναι συνήθως αβλαβές, αλλά αν επιμένει, ίσως πρέπει να το ψάξετε περισσότερο.

Το μούδιασμα των δαχτύλων είναι η μερική ή ολική απώλεια της αίσθησης στα δάχτυλα και είναι ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα.

Για παράδειγμα, το χέρι σας μπορεί να «αποκοιμηθεί» (σ.σ. να το πλακώσετε, δηλαδή να ρίξετε το βάρος σας επάνω του) επειδή χωρίς να το καταλάβετε, ασκήσατε πίεση σε κάποιο νεύρο. Μόλις του αλλάξετε θέση, το μούδιασμα υποχωρεί.

Αν όμως το μούδιασμα συμβαίνει συχνά, δεν φεύγει ή σταδιακά επιδεινώνεται, τότε μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας που απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση.

Οι πιθανές αιτίες που μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών

Το μούδιασμα προκύπτει από πίεση, βλάβη ή ερεθισμό στα νεύρα του σώματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση των μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο. Οι ακόλουθες καταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μούδιασμα στα δάχτυλα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως μούδιασμα στον αντίχειρα, στο δείκτη και στα μεσαία δάχτυλα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καύσου και πόνο.

Συμβαίνει όταν το διάμεσο νεύρο στο χέρι σας πιέζεται ή εμποδίζεται στον καρπό ή από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η χρήση εργαλείων χειρός ή η πληκτρολόγηση. Τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα.

Ανακουφίστε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με 5 φυσικούς τρόπους 

Αυχενική ριζοπάθεια.

Συμβαίνει όταν ένα νεύρο στην κορυφή της σπονδυλικής στήλης συμπιέζεται. Προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και δυσκολίες στην κίνηση. Οι δύο πιο κοινές αιτίες για το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι η εκφύλιση των οστών και η κήλη δίσκου.

Δισκοκήλη ή κήλη δίσκου: Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση 

Διαβήτης.

Μια κατάσταση που ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων στα πόδια και τα χέρια. Έως και 50% των ατόμων με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν αυτήν την κατάσταση. Το μούδιασμα, ο πόνος ή η αδυναμία συνήθως παρατηρούνται πρώτα στα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν και τα χέρια.

Περιφερική Διαβητική Νευροπάθεια: Τί είναι, πρόληψη και φυσικοί τρόποι διαχείρισης 

Το φαινόμενο Raynaud.

Προκαλείται μούδιασμα όταν οι μικρές αρτηρίες στα δάχτυλά σπάνε ή στενεύουν. Αυτό επηρεάζει την κυκλοφορία και μειώνει το οξυγόνο στα νεύρα των χεριών. Μπορεί να προκληθεί από χαμηλές θερμοκρασίες ή και συναισθηματική πίεση.

Τα δάχτυλα που επηρεάζονται μπορεί να φαίνονται χλωμά ή μπλε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες.

Σύνδρομο Raynaud: Τι είναι, αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί οίδημα, ευαισθησία και πόνο στις αρθρώσεις. Αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και κάψιμο στα χέρια. Συνήθως, επηρεάζονται και οι δύο πλευρές του σώματος.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση μέσω διατροφής 

Παγίδευση ωλένιου νεύρου.

Το ωλένιο νεύρο διατρέχει τον βραχίονα από την πλευρά του μικρού δαχτύλου. Το νεύρο συνήθως συμπιέζεται στον αγκώνα, προκαλώντας ένα μούδιασμα που φτάνει μέχρι τα δάχτυλα.

Πόνος στον αγκώνα: Αιτίες και αντιμετώπιση 

Λοιμώξεις.

Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα στα δάχτυλα, όπως

 • νόσος του Lyme,
 • σύφιλη,
 • HIV,
 • νόσος του Hansen κ.λπ.

Καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία ή τα νεύρα.

Ορισμένες από αυτές είναι:

Άλλες αιτίες.

Υπάρχουν και ορισμένες άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μούδιασμα στα δάχτυλα, όπως:

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Μερικές φορές το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα μπορεί να είναι συμπτώματα επείγουσας ιατρικής ανάγκης, όπως όταν ένα άτομο παθαίνει εγκεφαλικό.

Εάν το μούδιασμα συνοδεύεται και από τα παρακάτω συμπτώματα ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια:

 • σύγχυση 
 • δυσκολία αναπνοής
 • ζάλη 
 • ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι, το πρόσωπο ή το πόδι σας, ειδικά μόνο στη μία πλευρά του σώματος
 • ένας σοβαρός πονοκέφαλος χωρίς γνωστή αιτία
 • δυσκολία στην ομιλία
 • ξαφνική αδυναμία (ασθένεια) ή παράλυση
 • δυσκολία όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια

Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν το μούδιασμα των δαχτύλων εμφανίζεται τακτικά και εμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μπορεί να προληφθεί το μούδιασμα των δαχτύλων;

Στην περίπτωση που το μούδιασμα των δαχτύλων οφείλεται σε κάποια εργασία, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε κάποιες κινήσεις που θα σας βοηθήσουν:

 • Επιλέξτε την κατάλληλη στάση όταν πληκτρολογείτε, όταν χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο ή κάποια άλλη συσκευή που μπορεί να σας επιβαρύνει.
 • Κάντε διάλειμμα από τη δραστηριότητά σας κάθε 30 έως 60 λεπτά.
 • Τεντώστε τους μυς που χρησιμοποιείτε για να μειώσετε την ένταση.
 • Χρησιμοποιήστε κάποιες εργονομικές ή βοηθητικές συσκευές, όπως αυτές που στηρίζουν τον καρπό όταν χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι του υπολογιστή.

Εάν ωστόσο το μούδιασμα είναι επίμονο, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να διαπιστώσει την αιτία του προβλήματος και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα συμπτώματά σας.

www.newsbeast.gr 

~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Εάν το πρόβλημα οφείλεται σε διαταραχές του κυκλοφορικού ή και του νευρικού συστήματος, διατίθενται από την ιστοσελίδα μας ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής που δύνανται να βοηθήσουν, όπως:

 https://www.proionta-tis-fisis.com/giati-moudiazoun-ta-dahtyla-ton-herion-mou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .