Παρασκευή, Μαΐου 24

ΑΑΔΕ: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» για τους αμφισβητίες του τεκμαρτού εισοδήματος

 Σε σύνολο περίπου 50.000 φορολογικών εντύπων Ε3 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 65 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι διαφωνούν με τον τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματος

Ένα πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα που τους υπολόγισε η Εφορία.Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την πλατφόρμα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, και αναμένει την υποβολή των ενστάσεων από τους …αμφισβητίες του «λογαριασμού» της Εφορίας.

Πρόκειται για την πλατφόρμα myBusinesssSupport η οποία ήταν γνωστή μέχρι τώρα στους ελεύθερους επαγγελματίες κυρίως ως πύλη καταβολής ενισχύσεων, καθώς μέσω αυτής διεκπεραιωνόταν η διαδικασία καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών επιδομάτων την περίοδο της πανδημίας.

Μέχρι τώρα- σε σύνολο περίπου 50.000 φορολογικών εντύπων Ε3- έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 65 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι διαφωνούν με τον τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματος.

Για όσους αμφισβητούν τον φόρο, επικαλούμενοι νοσηλεία, στρατιωτική θητεία ή άλλους αντικειμενικούς λόγους που οδήγησαν σε μειωμένη απασχόληση το 2023, η υπόθεση είναι τυπική και προφανώς εύκολα η ΑΑΔΕ θα επαναπροσδιορίσει τον φόρο. Ωστόσο, τα δύσκολα αφορούν, τους φορολογούμενους που απλώς υποστηρίζουν πως τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι μικρότερα από τα τεκμαρτά.

Ο δρόμος της αμφισβήτησης περνά από τον φορολογικό έλεγχο αφού νωρίτερα ο φορολογούμενους συμπληρώσει ένα εκτενές ερωτηματολόγιο δηλώνοντας ό,τι έχει και δεν έχει σε κινητή και ακίνητη περιουσία. Μέσα από το ερωτηματολόγιο βγαίνουν ουσιαστικά όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία στο «φως». Από σπίτια και αυτοκίνητα μέχρι καταθέσεις και κάθε λογής δαπάνες.

Για να προχωρήσει μάλιστα η διαδικασία αμφισβήτησης, πρώτα υποβάλλεται η φορολογική δήλωση, συμπληρώνεται το ερωτηματολόγιο εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης,  και μετά ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή της αίτησης ελέγχου. Εκδίδεται εκκαθαριστικό με το τεκμαρτό εισόδημα, βεβαιώνεται ο φόρος, γίνεται απαιτητός εντός των νόμιμων προθεσμιών και αν υπάρξει …δικαίωση του φορολογούμενου τότε αλλάζει το εκκαθαριστικό.

Κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ο φορολογούμενος υποχρεούται να προσκομίσει οποιοδήποτε διαθέσιμο αποδεικτικό στοιχείο για τη διακρίβωση της ορθότητας και της ακρίβειας των αναφερόμενων στο ερωτηματολόγιο.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.

 https://www.zougla.gr/money/forologika/aade-anoixame-kai-sas-perimenoume-gia-tou-amfisvities-tou-tekmartou-eisodimatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .